Oruç Farsçadaki (rüze) kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Arapçası (savm) ve siyamdır. Savm kelimesi Arapçada bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmaktır. Örneğin yemek, içmek helal olanı kendimize Oruç´lu iken yasaklamak, cinsi ilişkimizi helal olduğu halde oruçlu iken yasaklamak gibi, aslında biz Ramazan Ayında Oruç tutarken kendimizi tutmuş oluyoruz. Kendimizi kontrol altına alıyoruz. Fıkhı terimi ise imsak vaktinden iftar vaktine kadar bir amaç uğruna, yani Rabbimizin rızası için yemek, içmek, nefsi arzularımızı terk etmektir.
Allah (c.c) her ibadetin bir fazileti vardır. Ancak oruç ibadetinin faziletini ancak ben bilirim, ben mükâfatını veririm buyurmaktadır. Sevgili dostlarım Oruç Pey. (s.a.v) efendimizin hicretten bir buçuk yıl sonra Şaban Ayının onuncu günü farz kılınmıştır.
İslam´ın beş şartlarından biri oruç tutmaktır. Pey. (s.a.v) efendimiz İslam beş temel üzerine kurulmuştur. Bunlardan birisi de Oruç tutmaktır. Bakara suresi ayetler 183-184.cü ayetler. Mealleri şöyledir; Ey iman edenler sizden öncekilere olduğu gibi size de Oruç tutmak farz kılındı. Bu sayede kendinizi koruyacaksınız. Oruç sayılı günlerdedir. İçinizden hasta veya yolculukta olanlar, başka günlerde tutabilirler. Hasta olanlar yani devamlı hasta olanlar örneğin, diyaliz, kalp, yüksek şeker, yüksek tansiyon, kanser gibi devamlı ilaç kullananlara yüce Allah (c.c) fidye vermemizi istiyor. Eğer fidye verece imkânı olmayanlara da dua ederek, Ramazan ayına ve Oruç tutanlara saygı göstererek Aleni orucunu yememektir. Fidye bir güne bir fitre´dir. Ancak kişinin maddi durumu iyi ise daha fazlasını vermek kendisi için daha iyidir. Mesela bu sene fitre fiyatı 15 TL´dir. Bunun aşağısı olmaz, yukarısını vermek sizin takvanıza bağlıdır. Eğer bilirseniz Oruç tutmanız daha hayırlıdır. Burada şunu anlamalıyız. Bazı kimseler Ramazan Ayı gelince kendilerine bahaneler üreterek Oruç tutma yolları ararlar. İşte bunları bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.
Sevgili Kardeşlerim. Diğer ibadetlerde riya olabilir. Mesela insanlar iyi insan desinler diye namaz kılabilir, çok cömert desinler diye çok hayır yapabilir. Ama Oruç ibadetinde riya olmaz, onun için en çok sevap Oruçtadır. Oruç sadece biz Muhammed´in ümmetine fark kılınmadı. Sizden önceki ümmetlere de farz kılındı. Âdem Aleyhisselamdan Pey. (s.a.v) efendimize kadar bütün toplumlarda oruç vardı. Oruç´un fazileti hakkında iki kutsi hadis olmak üzere Pey. (s.a.v) efendimizin bazı sözleri şöyledir; Her bir iyilik için on mislinden yediyüz misline kadar, karşılık buyuruyor. Yüce ALLAH (c.c) onun ecrini ben vereyim buyuruyor. Yine kutsi hadiste yüce ALLAH kim iman ederek ve sevabını Allah´tan umarak Ramazan Orucunu tutarsa önceki günahları af olunur.
Yine Pey. (s.a.v) efendimiz canımı elinde tutan Allah´a yemin ederim ki Oruç´lunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur. Allah derki ağzı kokan şu kulum şehvetini yemesini içmesini benim için terk ediyor. Mademki sırf benim için oruç tutmuş o Orucun ecrini ben bilirim, ben veririm. Yine Pey. (s.a.v) efendimiz Oruç´lunun iki sevinç anı vardır. Biri Orucunu açtığı zaman, diğeri de Rabbi ile karşılaştığı zaman. Bu orucunun karşılığı dediği andır.
Sevgili Kardeşlerim Orucun faydaları hem dünyada hem de ahrette olacaktır. Çünkü Oruç tut sıhhat bul, Namaz kıl huzur bul diye Pey. (s.a.v) efendimiz bizi uyarmaktadır. Allah (c.c) Ramazan ayını iyi değerlendirmeyi gündüzleri Oruç´la Kur´an ile Gecelerini Namaz ve Teravih ile geçirmeyi hepimize ve neslimize nasip etsin.
Ramazanınız Mübarek Olsun. AMİN..
YORUMLAR