Reklam
Ramazan Demir

Ramazan Demir


HOŞGELDİN ONBİR AYIN SULTANI RAMAZAN AYI ORUCUN MAHİYETİ VE ÖNEMİ NEDİR?

03 Nisan 2018 - 13:38

Sevgili kardeşlerim, Allah´ın buyrukları ve yasakları elbette ki biz kulların iyiliği içindir. İslam alimleri bütün hükümleri insanların yararına olduğu konusunda görüş birliği etmişlerdir. Oruç ibadeti de bize pek çok faydalar sağlamaktadır. Başta nefisine hakim olmak. Nefsine hakim olmayanları görüyoruz. Oruç nefisin isteklerine dur demesini öğretir. Bize helal olan yemekleri ve eşimizi imsak ve iftar arasında bize yasaklıyor. Neden? Kulun nefsine mi uyuyacak Rabbine mi uyup Allah´ın kulu olduğunu ispatlayacak.

Sevgili kardeşlerim oruç tutmak diğer ibadetleri nazaran biraz daha zorcadır.  Çünkü oruç riyanın en az karıştığı ibadettir bunun içinde en çok sevabı olan ibadettir. Yüce Rabbimiz ‘´Oruç benim içindir onun sevabını ancak ben bilirim, karşılığını da ben veririm´´ buyuruyor. Bu bakımdan oruç tutmanın sevabı olarak karşılığı çok yüksektir. Cennetin (Reyyan) adlı kapısından girme hakkını verir. O kapıdan sadece oruç tutanlar gireceklerdir.

Kardeşlerim oruç bizim sabır durumumuzda ortaya çıkarır. Yüce Rabbimiz birçok ayetle ‘´Sabredenleri müjdele´´ diye bizi uyarıyor. Oruçta sabredilen bir ibadettir.  Açlığa, susuzluğa, nefisimize sabretmek işte orucun bize sabır konusundaki başarımızı veya başarısızlığımızı gösterir. Ayrıca oruç bize açlıkta tokluğun, zenginlikte fakirliğin ne olduğunu en iyi anlatan bir ibadettir. Oruçlu kişi acıkması, susması olduğu halde yemeyerek ibadet yaparken açlığın susuzluğun ne olduğunu daha iyi anlamamıza sebep olur.

Sevgili kardeşlerim bütün bunlara ilaveten orucun sağlık açısından pek çok yararının bulunduğu Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ´´Oruç tut sıhhat bul´´ hadisini ümmetine öğütlemiştir. Ayrıca uzman doktorlar da orucun sağlık yönünden çok faydaları olduğunu açıklamaktadırlar. Yılın 11 ayı yorulan bedenimizdeki sindirim sistemi senede bir ay oruçla yenilendiğini ifade etmektedirler. Oruç sayesinde bedenimizi kuşatan derimiz bile yenilendiği uzman doktorlar tarafından ifade edilmektedir.

Sevgili kardeşlerim oruçla ilgili olarak biri kutsi hadis olmak üzere Peygamber (s.a.v) efendimizin ümmetine bazı müjdelerini sizlerle buluşturmak istiyorum. Önce kutsi hadis nedir bunu anlayalım. Kutsi hadis söz Allah´tan duyurmak peygamberimizin olanı rabbimiz bakın ne buyuruyor;

 ‘´Her bir iyilik için 10 mislinden 700 misli ne kadar karşılık olabilir, fakat oruç başkadır çünkü oruç benim içindir ve onun (ecrin) sevabını Ancak ben bilirim, ben veririm´´ buyuruyor. Müslim hadisi 164

‘´Kimi İman ederek yani inanarak sevabını Allah´tan umarak Ramazan orucunu tutarsa Allah (c.c.) onun önceki günahlarını affeder´´ Buhari Hadis 6.

Peygamber (s.a.v) Efendimiz ‘´Yeminle ifade ederim ki oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur.´´

Allah der ki ‘´Ağzı kokan şu kul şehvetini, yemesini içmesini benim rızam için terk ediyor sırf benim için oruç tutmuş orucun sevabını ben veririm. Yine Peygamber (s.a.v) Efendimiz ‘´Oruç tutanın iki sevinme anı vardır Biri iftar zamanı açlık ve susuzluğu giderildiği zaman diğeri de Rabbi tarafından ahirette karşılığını verildiği zaman´´ buyuruyor.

Orucun diğer bir faydası da oruç kötülüklere karşı bir kalkandır. Sonuç olarak oruç ibadeti bizi bize dünyada ve ahirette çok önemli kazançlar sağlıyor. Yüce Rabbimiz cümlemizin ramazanını mübarek eylesin Ramazan ayını bizden şikayet değil şefaatçi eylesin nice ramazanlar da buluştursun amin. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum