Reklam
Hamza Yıldız

Hamza Yıldız


Harman

03 Nisan 2018 - 13:38

Her teknolojik gelişme hayatımızdaki birçok alışkanlığı söküp atıyor, yeni alışkanlıklar sunuyor bizlere. Sosyal yapımız kültürel değerlerimiz, üretim ve tüketim tekniklerimiz sürekli bir değişim yaşıyor.

Bugün birçok kelime ve kavramı artık çocuklarımız bilmiyor.

Köy hayatının en önemli ve değerli işini ifade eden “Harman” kelime de bunlardan biri…

Haziran ayı ile birlikte önce arpa, yulaf ardından buğday ile başlayan orak biçme…

Kadınların sol eline geçirdikleri ellikle, iki büklüm topladıkları sapladıkları sağ elindeki orakla biçmeleri. Ardından erkelerin önceden hazırlayıp yumuşaması için ısladıkları saplıklarla demet bağlamaları. Bağlanan demetler küflenmesin ve iyi kurusun diye üçerli,dörderli birbirini destekler biçimde dikilmeleri.Kuruduktan sonra taşınarak öküz arabasına en uygun yüklenecek yerde yığın yapılmaları.Gün doğumuyla başlayıp,gün batımına dek süren orak biçme en zahmetli işlerdendi.


Sonra öküz arabaları koşulurdu. Gıcırdayan ve arada yağlanan tekerlekleriyle ağır ağır demetleri harman yerine taşır, harmanın kenarında tekrar yığın yapılırdı.

Önce harman yerinin otları güzelce temizlenir, testi ve bakraçlarla taşınan sularla harmanın zemini sertleştirilirdi. Bir yandan da çakmak taşlarıyla düvenin altındaki eksiklikler tamamlanırdı. Demetler çözülür, daire biçiminde harman yerine serilirdi. İnekler boyunduruğa koşulur,düven harmandaki saplar üzerinde dönmeye, sapları kıymaya başlayarak çocukların en sevdiği iş düvenin üzerine konan tenekeye oturarak düven sürmekti. Bu arada düven dönerken öküzlerin dışkısını yere düşürmeden kürekle almak bu işin en önemli kısmıydı.

Saplar samana dönüp taneler iyice ayrılınca harman bir kenara toplanır, yenisi serilirdi. Eylül ayının sonuna kadar sürdüğü olurdu harmanın.
Özellikle akşamüstleri rüzgarla tınaz savrulur samanla buğday ayrılırdı.

Harmandan alınacak buğday bir yıllık gelir, samansa bütün kış hayvanların
 
Kısaca harman hayatın bereketidir.
Artık daha az emek sarf ediyor, daha bol tüketiyoruz. Ama yeteri kadar tat alamıyoruz. Harman orak, ellik, düven, yaka vs. birçok kelime hayatımızdan sessizce çekilip gidiyor.
Acaba giden sadece kelimeler mi dersiniz?


YORUMLAR

  • 0 Yorum