Çanımızın yaşayan tarihi, son beyefendilerinden ve bizlere Çan sevgisi ve Çanlılık bilincini aşılayan Ali Tümer, nam-ı diğer “Katip Ali” amcamız Hak’kın rahmetine kavuştu. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
Ne yazık ki insanımıza yaşarken hak ettiği değeri esirgiyoruz. Vefatından sonra da ardından nutuklar atıp ağıtlar yakıyoruz.
Ali Tümer’in bilgi ve birikiminden Çan’ın yeterince faydalandığını, O’na kakettiği değeri yaşadığı sürece verebileceğini sanmıyorum.
Rahmetlinin babasının Kuva-i Milliye’nin Osman Efendinin başkanlığında kurulmasıyla birlikte katipliğini yaptığını, o zaman çocuk olan Ali Tümer’in Kurtuluş Savaşının Çan sayfasını bire bir yaşadığını, bizleri kendi tarihimiz, kültürümüzle buluşturmak için gösterdiği çabaları da çoğumuz bilmez.
O’nun Çan’da yaşadığı her olayı, her ayrıntıyı onlarca deftere not ettiğini, fotoğraf ve belgeleri kıymetli bir hazine gibi biriktirip, üzerlerine titrediğini de bilmez.
Atatürk’ün yayınladığı Amasya Tamimi’nin orijinal metni ve Çan ile ilgili tarihi belgeleri Çan Kaymakamlığına teslim etmesinin de bir çok insan farkında olmamıştır.
Üç yıl önce kafamda bir fikir oluşmuştu. Ali Tümer Amca ile konuşarak onun Çan ile ilgili tüm bilgileri onun ağzından canlı dinleyecek, kameraya kaydedecektim.
Evinin kapısını çaldığımda kızı açmıştı. Ali amca ile görüşmek istediğimi belirtince içeriye buyur edildim. Elini öptüm. Hal-hatır sormanın ardından niyetimi açıkladım. “Neden” sorusuna cevabım; “Çan tarihinin özellikle Kurtuluş Savaşı ile ilgili bölümü ile bu şehrin gelişimini kendi ağzından dinleyerek, unutulmasını önlemek” olunca beni kırmadılar.
Gazeteci Güven Şahin, Ali Amca ile yaptığımız söyleşiyi tam üç gün sabırla kameraya kaydetti. Notları, fotoğrafları birlikte taradık. Çekimleri Foto Nihat CD lere kaydetti. İkiyüzün üzerinde fotoğrafı taradı, Cd’lere kaydetti. Zor ama çok keyifli ve bilgilendirici bir çekimdi.
Ve bu röportajın küçük bir bölümü Çan Fikir Kulübü’nün yayın organı Çaneri Gazetesi’nin ilk sayfasında yayınlandı. Yine Çan Fikir Kulübü’nün iki yıldır yayınlanıp Çan’a armağan ettiği “Nostalji Takvimi”ndeki fotoğrafların çoğu Ali Tümer’den temin edilmiştir.
“Çan sanki ellerimde büyüyen, gelişen çocuk gibiydi” sözü beni çok etkilemişti.
Ali Tümer, Çan’ın son yüzyılının son tanığıydı.
Hatta; Çan Fikir Kulübü’nün kuruluşunu hızlandıran sevk ve teşvik Ali Tümer’in o röportajı ve bizlere sunduğu fotoğraf ve belgelerdi diyebilirim.
Bilgi notu olarak bu yazıya ilave etmek istiyorum. Şu an Çan Meslek Yüksek Okulu’nun inşa edildiği yerin tahsisi için Ali Tümer’in oğlu Merhum Muzaffer Tümer hocamızın gayret ve çabalarını da kamuoyuyla paylaşmak isterken O’nu da rahmetle anmak istiyorum.
Ali Tümer, geçmişi, yaşadıkları, biriktirdikleri, bıraktıkları ve ailesiyle Çan’ın en büyük Çınarıydı.Ölümü bizlere bir ders oldu mu? Kimi kaybettiğimizin farkında mıyız? Bilemiyorum.
Allah’tan rahmet diliyor, Çan’ın başı sağolsun diyorum…
YORUMLAR