Reklam
Hamza Yıldız

Hamza Yıldız


Çan'a Dair Politik Analiz

03 Nisan 2018 - 13:38

Çan’daki yerel seçimler her zaman olduğu gibi tam bir şölen havasında geçti.Belediye başkanlığı için üç partide çok büyük çaba gösterdi. Sonuçta AKP Abdurrahman Kuzu ile beklenmedik ölçüde oy farkı ile ipi göğüsledi.

Çan siyasetinde ilk defa üç partili bir yarış oldu.Bu seçimin sürpriz partisi MHP oldu.Adayları Davut Karagöz’ün 2007 genel seçimlerinde AKP’den aday adayı olması,Ankara’da oturması handikapları çabuk kapattı.İlçe yönetiminin yetersizliğine rağmen eski ilçe başkanları,daha önce aday olmuş partinin duayenleri bir araya gelip partiyi toplayarak Karagöz’ün etrafında bütünleştiler.İlk defa MHP Kadın Kolları ev ev çok etkili bir çalışma yaptılar.Ayrıca Davut Karagöz’ün sempatik kucaklayıcı kişiliği,ikili ilişkilerindeki yeteneği ve belediye meclis üyeleri listelerinin de çok titiz bir çalışma  ile belirlenmesi MHP’yi son geceye kadar seçimin favorileri arasında tuttu.
Genel iktidarda AKP,yerel iktidarda CHP’ye karşı alınan sonuç gerçekçi bir bakış açısıyla başarılıdır.MHP genel seçimlerde 3400 olan oyunu 2000 artırmıştır.İl meclisi oylarındaki artış 4000’i geçmiştir.
   
20 yıldır, 4 dönem belediyede iktidar olan CHP seçimi neden kaybetti? Uzun süre iktidar olan her parti yıpranır. Oy kaybeder. CHP ilk defa bu seçimde parti içindeki muhalefeti ve kırgınlıkları bütünleştiremedi.Belediye ve il genel meclisi listelerindeki sıra kavgaları parti içinde derin çatlaklar oluşturdu. CHP parti yönetimi de etkili olamadı. Hatta bu seçim için yetersiz kaldı. “Bütün olumsuzluklara rağmen CHP son anda bütünleşir” tezi bu defa yıkıldı. Ayrıca seçimin üçlü yarışa dönmesi CHP’nin bu seçimi kaybetmesinin sebebi oldu. CHP’nin kalesi sayılan Cumhuriyet ve Karşıyaka mahallelerinde MHP’nin önemli ölçüde oy patlaması da CHP’nin seçimi kaybetmesindeki önemli faktörlerden biri sayılabilir.

AKP 2007 milletvekilliği seçimlerindeki oyunu koruyarak belediye başkanlığını kazandı. İktidar partisi olma avantajını iyi kullandı.

Toplumdaki “belediye iktidar partisinden olursa Çan daha çok hizmet alır” düşüncesi AKP’nin itici gücü oldu. Ayrıca AKP İlçe yönetiminin iyi organize olması, seçimi doğru yönlendirmesi, milletvekili avantajını iyi kullanması bu seçimde ibreyi AKP’ye çevirdi. Adayları Abdurrahman Kuzu’nun genç, güler yüzlü, sempatik yapısı da artıları oldu. Atatürk, Osman Efendi, İstiklal  mahallelerinde ki oy patlaması bu günkü tabloyu ortaya çıkardı. Ama AKP’nin seçimi kazanmasının asıl nedeni seçimin iki değil, üç parti arasında geçmesidir.

İl Genel Meclisinde CHP’nin oylarını koruması, MHP’nin arttırması, AKP’nin oy kaybetmesi bu seçimin farklı bir yüzünü ortaya çıkardı. AKP Çanakkale genelinde İl Genel Meclisindeki dağılımla tek başına iktidar olma şansını kaybetti. CHP-MHP koalisyonu önümüzdeki beş yıla damgasını vurabilir.

Sonuçta yirmi yıllık CHP yönetimi sona erdi.Çan’ı beş yıl AKP yönetecek. MHP güçlenmeye devam edecek.
   
Çan ve Çanakkale için hayırlı olsun.


YORUMLAR

  • 0 Yorum