Reklam
Ahmet Kocabaş

Ahmet Kocabaş


ÜÇ AYLAR

03 Nisan 2018 - 13:38

Recep Ayı ile başlayan, Şaban Ayı ile devam eden Kur'an ve Oruç ayı Ramazan Ayı ile son bulan manevi bir mevsime, üç aylara bir kez daha girmeye hazırlanıyoruz. Öncelikle belirtmeliyim ki Kur'an-ı Kerim'de üç aylar kavramı geçmez. Ama Kur'an-ı Kerim'de mesela;''Bilin ki Allah'a göre ayların sayısı, gökleri ve yeri yarattığı gün Allah'ın koyduğu yasa gereğince on ikidir. Onlardan dördü haram ayıdır; Allah’ın koyduğu kozmik nizama uygun değerlendirme budur...''(Tevbe 9/36) buyrulmaktadır. Şu halde Allah katında ayların sayısının oniki olduğu, bunlardan dördünün (Recep, Zilkade, Zilhicce, ve Muharrem) haram aylar olduğu, bu ayların aynı zamanda Hac ayları olduğu bildirilmiştir.(bkz;Bakara 2/194,197,217;Maide5/2 ;Tevbe 9/37)
   Yine Kur'an- ı Kerim Ramazan Ayı'nı anlatırken;''Ramazan Ayı,insanlara yol gösterici,iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırmanın apaçık kanıtlarını taşıyan Kur'an'ın indirildiği aydır...''(Bakara2/185)diyor.Bunlardan anlaşılacağı üzere Haram ayların kutsallığı Hac ibadetinden,Ramazan Ayının önemi de Kur'an-ı Kerim'in indirilmiş olmasından kaynaklanmaktadır.Aylar,günler,geceler önemli değil o gece,gün ve aylarda meydana gelen olaylar,ibadetler önemlidir.
   İslam'da ibadetlere ekstra hediye,ikramiye verilir gibi sevap verilen aylar,günler,geceler yoktur.Dinimizde ibadetlerin zamanla alakalı bir özelliği olmadığı gibicoğrafya ile de alakalı bir özelliği yoktur.Arabistan'da kılınan bir namazla,Moskova'da kılınan bir namazın arasında fark olmadığı gibi. Medine'de tutulan bir oruçla İzmir'de tutulan orucun veya Recep ayında yapılan ibadetle Muharrem ayında yapılan ibadetin arasında bir fark yoktur.---Elbette Kabe'yi bu kategoriden ayrı tutuyorum---Salı günü yapılan ibadetle cuma günü yapılan ibadetin arasında fark olmadığı gibi...Gün,gece ve aydan ziyade, o gün,o gece ve o ayda yapılan ibadet,namaz,oruç,yardım,iyilik önemlidir.İyilik yapmanın belirli bir zamanı ve zemini yoktur.Ayrıca yüce Allah bir kimsenin bir yılına,bir ayına,bir gecesine veya bir gününe bakarak  değil hayatının tamamına bakarak karar verecektir.
   Peygamberimiz'in eşi Hz. Aişe'ye:''Peygamberimiz günlerden bazılarını herhangi bir ibadete tahsis edermiydi?''diye sorulmuş, o da şu cevabı vermiştir:''Hayır,tahsis etmezdi.Onun ibadeti aralıksız ve devamlı idi.Resulullah'ın yerine getirdiği ibadeti hanginiz yerine getirebilir ki!''diye cevap vermiştir.(Buhari,savm,63,96)Bizim için bu konuda Peygamberimiz'i örnek almak yeterli değil mi?
   Müslümanlar olarak artık kredi kartı puanı toplar gibi artı sevap puanı  toplama anlayışını bırakmalı, bunun yerine Allah'ın rızasını kazanma ve Allah'ın lüfettiği nimetlerin şükrünü eda etmeyi düşünmeye  çalışmalıyız. Doğa lgüzellikleri temaşaa eden bir gözün şükrünü kaç  rekat namaz ve kaç ay oruç ödeyebilir ki...Bununla birlikte;''Dini duyguların yoğunluk kazandığı,merhamet,şefkat,yardımlaşma ve dayanışma hislerinin doruk noktaya ulaştığı,hayır ve iyiliklerin arttığı birer zaman dilimi olan üç ayların,Türk-islam geleneğinde bereketli 'mübarek' aylar olarak görüldüğü ve adlandırıldığı... bilinmektedir.
   Kandil gecelerinin birisi hariç diğerlerinin üç aylarda olması,bu ayların kutsallığını artırmış;isra ve miraç olayı,Kur'an'ın nüzulü,orucun farz kılınması.Hz. Muhammed'e peygamberliğin verilmesi yine üç aylarda gerçekleşmiş önemli olaylardır.''Osmanlı Devleti Aliye'nin bayrağı 3 hilal iken 'şuhuru selase' denen mübarek ve kutlu üç ayları (recep,şaban,ramazan'ı)temsil ederdi.Böylece Türk milletinin değerleri arasında yer alan üç aylar zamanla köklü bir geleneğe dönüşmüş ve bizim kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olmuştur.Üç ayların başlangıcının ilk cuma akşamını (perşembe akşamı) Regaip kandili olarak kutluyoruz.''Osmanlılar döneminde 2.Selim zamanından başlayarak,minarelerde kandiller yakılarak duyurulduğu ve kutlandığı için bu gecelere Kandil-i Şerif denilmiştir.Hicretten dörtyüzyıl sonra Kudüs'te Miraç,Beraat,Regaip geceleri ihya edilmeye başlanmış ve daha sonra bu kutlamalar gelenek halini almıştır.
Üç ayları ayrı ayrı kısaca tanıtalım:
''Recep ayı; kameri ayların yedincisi olup, Haram aylardandır. Yani bu ay hac aylarındandır ve savaş bu ayda kesinlikle yasaktır. Kuran’daki özelliği sadece bu kadar belirtilmiş olan Recep ayı hakkında İslam anlayışına sığmayan birçok yalan uydurulmuştur.''Sadece birini sizlerle paylaşmak istiyorum;''Allah Recep ayına kullarının onu saygı ve ibadetle geçirip geçirmediğini soruyor. Recep ayı biraz çekingen davranıp soruya cevap vermeyince soru ikinci defa tekrarlanıyor ve nihayet recep ayı şu cevabı veriyor;'Ya Rabbi sen ki ayıpları örtensin ve yarattıklarına diğerlerinin ayıplarını örtmeyi emrediyorsun. Senin Resulü’nde beni sağır diye isimlendirdiği için kullarının günahlarını duymadım, fakat yalnızca ibadet ve taatlerini işittim.'(5)
    Allah'ım ne büyük uydurma.
   Kullarının yaptıklarını '' Her şeyi bilen Allah'' bilmiyor da Recep ayına soruyor ve recep ayı da kulların durumunu  Allah'tan gizliyor. Recep ayının faziletini anlatayım derken Allah'ın ulu hiyetini ayaklar altına alan anlayış... Bu cehalet değilse Allah'ı hafife almaktır. Bu yanlışlıklardan Yüce dini kurtarmak zorundayız.
   Şaban ayı, kameri aylardan sekizincisi olup Kur'an'da yer almaz.
   Üç aylardan ramazan ayının önemi Kur'an ve Sünnet'te açıkça anlatılmaktadır. Ramazan ayı Kur'an'ın indirildiği aydır. İçinde bin aydan hayırlı Kadir Gecesi vardır. Ramazan Kur'an ayı olarak bilinmektedir. Kur'an Kadir gecesinde, Ramazan Ayı'nda indirilmeye başlamıştır. Bu ayı ve bu geceyi kutsal kılan Kur’an’dır. Kısaca Kur'an zamanı değil, eylemi dikkate alır. Hiç bir ayın kutsallığı yoktur.İbadet etmenin,iyilik yapmanın özel bir zamanı yoktur.
   Allah'ın huzuruna günlerle, gecelerle, aylarla değil o gecelerde ve aylarda yaptıklarımızla çıkacağız. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz bu kutlu zaman dilimlerini amellerimizle, iyiliklerimizle, ibadetlerimizle süslemeye çalışalım.
       Üç ayları nasıl değerlendirelim?:
      Üç aylarda önce kendimize gelelim.Sonra Kur'an'la buluşalım.Sonra iyiliklerle, ibadetlerle yarışalım.Kur'an ayı Ramazan'la buluşmaya hazırlanalım.
      Üç aylarınız ve Regaip Kandiliniz kutlu olsun....


YORUMLAR

  • 0 Yorum