Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


Yargı Reformu Yapılmalı

03 Nisan 2018 - 13:38

Yargı reformu yapılmalıdır. Hem de hemen. Ama nasıl bir reform? Yargı nasıl olmalıdır? Tabiiki adil, tarafsız ve bağımsız olmalıdır.
   Neye göre adil olacak? –var olan yasaları uygulamada, sistemi korumada, özgürlükleri yok etmeme üzerine tarafsız olacak. Yasaların uygulaması yönünde taraf olacak. Yasasızlığı teşvik etmeyecek, “Ben yaptım, oldu, bir kere demekle bir şey olmaz” mantığı dışında olacak.
   Yargı bağımsız olacak. Yargıç (hakim), savcı bağımsız olacak. Yani siyasi partilerin etki alanı dışında olacak. Partilerin oluşturduğu TBMM nin etki alanı dışında olacak. Adalet Bakanının, müsteşarının etki alanı dışında olacak. Tayin, terfi, sicil yönünden ve özelliklede ekonomik olarak bu etkinin dışında kalacak, kalmalı. Ancak o zaman bağımsız olabilir. O zaman tarafsız ve adil olabilir.
   Bence derhal yargı reformu yapılmalı. 12 Eylül Anayasasının getirdiği kurullardaki yapı derhal değiştirilmeli, bakan, müsteşar gibi sivil siyasiler kurullardan çıkarılmalıdır. Çünkü –üzülerek belirtiyorum ama—siyasilerin müdahil olduğu kurumlarda kayırma vardır, taraflı olmak vardır, göz yummak vardır, suiistimal vardır, kin vardır, garaz vardır. Hep böyle olmuştur. Yargıçlar, savcılar kendi mekanizmaları içinde işlerini yapmalıdır. Kurumlardaki sayıların arttırılması uygundur. Ama siyasi müdahale o kurumları bitirecektir. Çünkü yargı  bir gün herkese gerekli olacaktır.


YORUMLAR

  • 0 Yorum