Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


ŞAMAN MIYIZ?

03 Nisan 2018 - 13:38

 Biz Türklerin ilk dini inancının Şamanizm olduğu söylenir. Orta Asya´da yaşayan atalarımız Şamanist inanca sahiplermiş. MS (751) Talas Savaşından sonra Türklerin hızla İslam dinine yöneldiği görülmüştür. Abbasilerin kazandığı bu savaş sonrası Türk boyları arasında Müslümanlık hızla yayılmış.

   Şamanizm´de gök tanrıya, yer tanrıya v.b çeşitli şeylere inanan insanlar İslamiyet´le birlikte TEK TANRIYA (Allah c.c.) inanmaya başlamışlar. Her şeyi yaratanın, her şeyi bilenin, her şeyi görenin, duyanın Allah olduğunu kabul ederek içlerinde bir Allah korkusu, Allah sevgisi, saygısı oluşturmuşlardır. İyi şeylere sevap veya helal, kötü şeylere günah  veya haram diyerek kendilerine ve toplumlarına çeki düzen vermeye çalışmışlardır.

Peki, bu Allah korkusu, bu Allah sevgisi  ile yaşamamız gereken bizler bugün neler yapıyoruz acaba?

Örneğin; 10-12 yaşındaki çocuklara cinsel tacizde bulunmak, tecavüz etmek iyi bir şey mi, kötü bir şey mi?   Ya da  sevap mı  günah mı?
    Boşanmak isteyen eşini  veya   kızını, çocuğunu, anasını, babasını öldürmek, katletmek iyi bir şey mi, kötü bir şey mi?  Sevaba mı  girdik,  günaha mı  bulaştık?
    Yaşlandığında anneye-babaya sahip çıkmamak, bakmamak, yokmuş gibi davranmak hatta dövmek, sövmek, kırmak,çarpmak, zorla parasını malını almak iyi bir şey mi, kötü bir şey mi?
    Ramazan demeden, bayram demeden rastgele veya hedef gözeterek bombalamak, kurşunlamak, ölümlere,  yaralanmalara sebep olmak iyi bir şey mi, kötü bir şey mi? Neresi   sevap,  neresi  günah?
    Ticari hayatında  borç aldığı parayı geri ödememek, üstüne yatmak, aldığın malın veya hizmetin ücretini ödememek, inkar etmek iyi bir şey mi, kötü mü?
    Başkalarına iş yapıp fatura kesen birinin faturayı kat kat şişirip abartması, özellikle bunu devlete, millete iş yapanların alışkanlık haline getirerek 3-5 yıl gibi kısa sürelerde Karun gibi zengin olması, bu para haram mı, helal mi diye aklının ucundan geçirmemesi nasıl bir şey?  Helal mı ,  haram mı?
  Çok çeşitli yöntemlerle telefonla, TV ile insanları tuzağa düşürerek, kandırarak, ikna ederek parasını, altınını, malını almak, alabilmek, onu çoluk çocuğuyla beraber yiyebilmek iyi, doğru bir şey mi? Kötü bir şey mi? Sevap mı, günah mı, haram mı, helal mi? Lütfen söyler misiniz. Lütfen  birbirinize  sorar mısınız?

Kuzum biz yoksa hala ŞAMANİZM´E mi inanıyoruz, hala Şaman mıyız? Var mı cevabınız?

Geçmiş  Ramazan  bayramınız mübarek  olsun.

Aşınız katıklı ve sıcak, hayatınız onurlu ve özgür olsun.

Sevgiyle dolun, sevgiyle kalın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum