Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


OKULLAR AÇILIRKEN

03 Nisan 2018 - 13:38

       Annesi elinden tuttuğu çocuğa yalvarıyor.
—Hadi oğlum, bak okul ne güzel,  birçok arkadaşın olacak, birçok oyuncak var, hep oynayacaksın.  Öğretmenin seni çok sevecek, sana şeker,  çikolata verecek. Yazı  yazacaksınız…vb..  habire  dil  döküyor  ama  küçük  afacan da  gözlerinden  yaşlar  aka aka   hem ağlıyor hem annesinin  elini  geriye eve doğru  asılmaya çalışıyordu. 
     Ne de  güzel  kıyafetleri  vardı. Anne daha heyecanlı, sanki  kendisi  okula  başlıyormuş  gibi sevinçli  görünüyordu. Adımlarımı  hızlandırdım, uzaktan  tanıdığım bir dostun  torunuydu  ağlayan.  Şakayla  karışık;
--Ne  güzel  düdük öttürüyor bu böyle.  Ağla  ağla oğlum!  Deyince çocuk sesi  kesti  anne de bana  gülümseyerek  birazda  buruk  buruk  baktı. Şakaya devam  ettim.
—Gitme  oğlum gitme, sonra  gidersin. Bak  başladın mı  bitmiyor. Daha bunun  ilkokulu var, lisesi var, üniversitesi var, yüksek  lisansı  var,  var oğlu var. 20(yirmi) sene durmadan devam  edeceksin. Başlama anasını satayım, evde  oyna  biraz daha. Çocuk  sanki  bunları  anlamış  gibi  sesi  kesti, belki de  benden  ürktü,  korktu. Anneyle hep beraber   gülüştük. İşte hayatın  gerçekleri,  rekabetin acımasızlığı  başlıyordu  bu  küçük  yavrumuz  için. Belki de  çok  mutlu  günleri .
     Ana  sınıfları bu  hafta   eğitim  öğretime  başladı. Önümüzdeki pazartesi  de ilköğretim ve diğer  okullar başlayacak. Her  zaman  olduğu  gibi belki de  biraz  sancılı başlayacaktır. YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TÜM MESLEKTAŞLARIMA VE  ÜLKEME HAYIRLI  OLSUN.
     Bu  yıl  atama bekleyen  öğretmenler açısından beklentilerin bir çoğunun  karşılandığı  yıl  oldu sanki. Bence  normali de  bu zaten. Ülkenin  ihtiyacı  ile mezun olan öğretmenler  arasında  bir  paralellik  olursa zaten  atama sorunu olmaz. Atama  bekleyenler  yığılmaz. Bu  planlamayı  yapmak  bir devlet için  çok da  zor  olmasa  gerek diye  düşünmüşümdür hep. Bu yıl göreve  başlayacak  olanlara çevreye,öğretmenliğe uyum  kursları   açıldığını  duydum,okudum. Bence güzel bir  uygulama.
     Öğretmenlik teknolojiyle  iç içe olmaya başladı epey zamandır. Eskilerin sözlü  anlatım, dinleme yöntemi  demode oldu, geride kaldı. Gösterme, görme, dokunma, yapma, yaratma, hayal  etme, proje  üretme, sorma, sorgulama  daha çok öne  çıktı. Ama eski  bir  öğretmen  olarak AAH BİRDE ŞU SBS, LYS, ÖSS  bilmem ne… ler  olmasa  diyorum. O zaman bu yeni durum  çok daha  anlam  kazanacak zannederim.
     Yirminci  yüzyılın son  çeyreğinden  itibaren  kitapların, ansiklopedilerin  yerini  bilgisayarlar,  internet denilen bilgi  denizi  almış  bulunuyor. Bugün bilgiye  ulaşan, bilgiyi günlük  yaşamında  kullanan, bilgiyi teknolojik alana  aktarabilenler kazanıyor. Bilgi  durağan değil daima yenilenen, üretilen  bir şey. Hem de aritmetik  değil  geometrik olarak  çoğalan bir meta.
    Bilgi ve  çalışkanlık  sayesinde bir  uygarlık--mesela İsrail-- çölde bile  en  modern, en refah en güçlü bir  toplum ve  ülke  yaratırken,  Benzer belki de aynı  şartlarda başka bir  Afrika  ülkesinde ise  bilgisizlik --tabiî ki  buna beceriksizlik ve  tembellik te ilave  etmek lazım -  sayesinde açlık, yoksulluk, her türlü  hastalık, cehalet  hüküm  sürebilmektedir.
     Tekrar eğitim  öğretim yılının tüm ülkemize hayırlı  olmasını diler. Her şeyin başının  eğitim olduğunu, mutlu bir  geleceğin  plan, proğram ve üretimle gerçekleşeceğini,  hiçbir  başarının tesadüfen olmadığını hatırlamakta  fayda olduğu  kanaatindeyim
.

Aşınız  katıklı ve sıcak, hayatınız onurlu ve özgür olsun.
Sevgiyle dolun, sevgiyle  kalın.


YORUMLAR

  • 0 Yorum