Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


MUHTARLARA TAVSİYELER

03 Nisan 2018 - 13:38

Mahalli seçimlere şunun şurasında iki aydan az kaldı. Bu günlerde muhtarlık maaşları bir asgari ücretli işçi maaşı kadar oldu. Muhtarlığın maaşı var, havası var, sefası var, saltanatı var. Eh bu kadar ballı bir iş yapılmaz da ne yapılır? Sorduk soruşturduk. Muhtar nasıl olunur, muhtar isen seçim tekrar nasıl kazanılır? Maksat hizmet olsun dedik, bir bilene danıştık. İşte bir bilenden yüzde yüz garantili tüyolarımız;

Önce muhtar olmayıp ilk defa aday olanlar için tavsiyelerimiz.

1.Muhtarlık için kararınızı üç ay önceden tüm köye duyurunuz. Bunu ilk kez köyün delisine veya en geveze, ağzında hiç laf tutamayan adamına köy kahvesinde gazoz ısmarlayıp ufaktan kulağına fısıldayarak yapın. Merak etmeyin, akşama kadar bütün köy duyacaktır.

2.Eşiniz de günlere gittiğinde, gece oturmalarına vardığında, kadınlar arasında sık sık şöyle deyideyiversin.. “Gardiş bana bir akıl versene gız! Bizimkisini muhtar yapmak isterlermiş. İlçedeki bütün partililer her gün telefon ederlermiş, Abdülrezzak artık seni köyde muhtar görmek istiyoruz. Yakışıklısın, traktörün var, tarlaların var, evin var, hayvanların var, her gün partimize gelip gidiyorsun, o sizin muhtarı devirelim, bak o bizim partiden değil zaten, sana muhtarlık yakışır, yakışır” deyip dururlarmış. Ben de “sen bilirsin bey” dedim. Biraz da muhtar garısı oluvecez gari. Gız, olsa mı acaba?

3.Kararınızı verdiğiniz günden itibaren artık beş vakit namazını bırakmayacaksın. Abdestini evde değil cami şadırvanında alacaksın. Sadece Cumadan cumaya namaza gitmekle olmaz bu iş. Hadi bakalım ona göre.

4.Köyün en kalabalık ailelerinden birer aza seçeceksin kendine. Her akşam mutlaka onların masasına bir kere uğrayacaksın. Çay kahveleri sen ısmarlayacaksın. Seçimi kazanıncaya kadar böyle devam edeceksin. Ondan sonrası Allah kerim.

5.Sohbetlerinde hep hizmetten bahsedeceksin. “Hizmet yapacağız, hizmet edeceğiz, vatandaşın hizmetkarı olacağız” laflarını çok tekrar edeceksin. Şu sihirli kelimeleri de sakın unutma: “Allah nasip eder inşallah, yolumuzu açık eder inşallah, sabırla hizmeti milletin ayağına götüreceğiz, bundan kelli millet bizim ayağımıza gelmeyecek”

6. Hafta da bir gün mutlaka ilçede partine uğrayacaksın. Köye gider gitmez önce aza belirlediğin arkadaşlarına sonra tüm köylüye ilçeden parti başkanından getirdiğin selamları ileteceksin. Köy kahvesinde sakin bir anda “Başkanımızın tüm köyümüze selamı var arkadaşlar,ilçeden geliyorum da” diyeceksin. Herkes senin büyük adam olduğunu sansın. Camiye ve kahveye yolladığı takvimleri asacaksın. Yakında pilavımızı yemeye uğrayacaklarını böbürlenerek anlatacaksın.

7.Rakiplerin ve eski muhtar hakkında ne kadar çamur varsa bulmaya , atmaya çalışacaksın. Sık sık nereye bir çivi çakmışlar ki, kendi işlerini bile yapamıyorlar ki… gibi incitici propagandalar yapacaksın. Seçilirsen herkesin mallarını istediği yerde otlatabileceğini ilan edeceksin. Köyün meralarını, elmalıklarını, arpalıklarını özelleştireceğini , muhtarın küçük işlerle uğraşmaması gerektiğini her yerde izah edeceksin. Sık sık köyün delisine kaçak tütün, cigara kağıdı, sigara, arada kıstırma lokum alıvereceksin ki hep senden bahsetsin. Deli deyip geçme sonucu onlar belirler.

Şimdi de muhtar olup da seçime tekrar girecekler için tavsiyeler:

1.Beş yılda yapılmayan işin, hizmetin kalmadığını, ne yapıldıysa köylümüz için yapıldığını ayda bir köy kahvesinde, yılda bir minareden duyuracaksın. Reklama çok önem vereceksin. Haftanın iki üç günü komşu köylerde, ilçede veya başka ilçelerde dolaşacaksın ama azalarınla, köyün kalburüstü ileri gelenleriyle beraber. Köyün delilerini yanında götürmeyi unutma.

2.Seçimlere yakın karşında aday olması muhtemel kişiler varsa hemen irtibata geçip muhtarlığa çağıracaksın. Oğluyla, kızıyla ilgili, tarlalarıyla veya koyunlarıyla ilgili herhangi bir problemini hatırlatacaksın. Eğer aday olacaksa o işin çözülmesini unutmasını söyleyeceksin. Adaylıkta daha da ısrar ederse önce kendine aza yapmayı, yanına çekmeyi ,satın almayı deneyeceksin, olmuyorsa tehditler savurarak her şeyi unutmasını söyleyecek ve mutlaka kendi saflarına çekeceksin. Gerekirse bekçini, azalarını , akrabalarını devreye koyacaksın.

3.Muhtar olarak seçilemezsen tüm yeşil kartların iptal edileceğini, ziraattan destekleme alanların desteklerinin silineceğini, hatta yaşlı maaşı alanların maaşlarını kestireceğini el altından ilgililere uçuru uçuruvereceksin ki tir tir titresinler. Çünkü o zavallıların çoğu bunların senin muhtarlığın sayesinde olduğunu zannediyorlar. Bak o zaman asla başka adayı destekleyemezler. Tekrar hayırlı olsuuuunnn muhtarlığınız.

Aşınız katıklı ve sıcak, hayatınız onurlu ve özgür olsun.

Sevgiyle dolun, sevgiyle kalın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum