Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


KORKTUK -KORKUTULDUK

03 Nisan 2018 - 13:38

Bebektik öcü geliyor ,tavalı kedi geliyor diye korktuk korkutulduk.Öcünün , tavalı kedinin ne olduğunu bilmeden.  Annelerimiz de  korkutmayı  çok  severdi beyav.

Az büyüdük  “ Hamit Dede´ye veririm seni , kulaklarını yer” diye korkutulduk. Hamit  Dede çocukları  gördü mü  takma dişlerini takırdatıverirdi  rahmetli. Gel de korkma.

Geceleri baykuş sesinden ,  gündüzleri uğursuz karganın yakınımızda ötüşünden korktuk, korkutulduk. Uğursuzluk  sayılırdı.

Elektiriğin  olmadığı  yıllarda karşı bağdaki  Aksakallı Dede denilen yatırdan, kan bağırmasından  bağıra bağıra  öbür  tepeye doğru gitmesinden korktuk,  korkutulduk. Halbuki  ne  aksakallı  dede  varmış , ne  kan  bağırması.

Oyun oynamayı  uzatıp akşam  karanlığına kalınca önümüzü şeytanın keseceğinden korktuk, korkutulduk. Eve geç gelmemeye çalıştık.

Mezarlıktan gece geçmeye korktuk.Ölüler  yolumuzu  kesecekmiş.  Bilmiyorduk ki  ölüler zararsızmış,  asıl  dirilerden  korkmalıymışız.

Ama  en çok babamızdan korktuk. Allah´tan  korkar gibi. Sopa  ganiydi  o zamanlar. Cennetten  çıkmaydı,  öyle  derlerdi.

Yemek yerken yere kırık dökersek , basarsak, nasibimizi bitirmezsek Allahın çarpacağından, rızıksız bırakacağından korktuk, korkutulduk.

Bir ara jandarmadan çok korktuk, şehre geldik polisten korktuk. Ama en çok Ağadan ve patrondan korktuk. Memur olduk amirlerimizden korktuk, tir tir titredik soğuktan titrememiştik o kadar.

Büyüdük işsiz kalmaktan korktuk., iş bulduksa  işten  atılmaktan  korktuk. Sen  bilirmisin işsizliğin  ne  olduğunu?

Memlekete komünizmin geleceğinden çok korktuk. Komünizmi telin mitinglerine  katıldık. “Aha bu kış gelebilir dediler bereket gelmedi” herhalde yolu bilemedi, korktuk, korkutulduk.

Gün geldi Şeriat gelecek, İran´a,  Arabistan´a döneceğiz diye korktuk , korkutulduk.

Sonra Saddam´ı,El Kaideyi çıkardılar, füzeleri bilmem neyi varmış, bizi de vuracakmış diye korktuk, korkutulduk.  O bizi vurmadan ABD bizim adımıza onu vurdu da kurtulduk. Oh  çektik ama boşunaymış.

Rusya dan Çin den çok korktuk.Komünizmi bizim ülkemize salıverecekler diye. Beceremediler mi onlarda  bizden mi  korktu  acaba?

Depremden, afetlerden, gazi olmaktan, şehit  olmaktan  korkmadık,inadına  inadına  üstüne gittik.

Sonra baktık ki çoğu korkularımız yalan ve uydurmaymış. Sağ gösterip sol, sol gösterip sağ vurmak için icat edilmiş bunlar. Egemenlerin  bize  dikte  etirdikleri  şeyler  olsa  gerek. Bu  egemen  bazen  annedir,  bazen  babadır, bazen  yönetenler,  yön  verenler…vb.dir.

Ben ise en çok Allah tan korkarım . Çarptı mı  tam  çarpar. BİLENE!

Aç kalmaktan, açıkta kalmaktan, parasız olmaktan, işsiz kalmaktan korkarım.

Ya siz ? Allah´tan  korkmuyorsan  hepsi  geçici  korkuymuş. Anlayana,ANLAYANA.

Ne korkak adammışıM be ! Yazıklar olsun bana.  Sizin  evde de,  sizin köyde de  bunlar  yaşanmış mıdır?

Korkuların  olmadığı  bir  dünyada  yaşamak  dileğimle…

Aşınız  katıklı ve sıcak, hayatınız onurlu ve özgür olsun.

Sevgiyle dolun, sevgiyle  kalın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum