Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


Farklı Olmak, Yalnız Kalmak

03 Nisan 2018 - 13:38

Aykırı, sıra dışı, farklı, yalnız, muhalif… Düşünmek, olmak kolay mı? Çevremize göz gezdirelim tarihten bu yana gelelim Ortaçağda ünlü İtalyan Gökbilimci Galileo bilimsel araştırmaları sonucu farkına vardığı için “Dünya dönüyor” dediğinde Katolik kilisesi tarafından engizisyon mahkemesine çıkarılmış ve mahkûm edilmemiş miydi? Çünkü kiliseye ve İncil e göre bu doğru değildi, ama Galileo hiçbir savunma dahi yapmadan kararı dinlemiş ve sonuç açıklanınca yine de “DÜNYA DÖNÜYOR” demiştir.
    İran’lı sufi Hallacı Mansur “Enel hak: ben hakkım, hak benim içimde” diyerek herkesten farklı şeyler söylediği için idam edilmiş ve parça parça edilerek ortaçağ taassubuna kurban gitme miştir?
   1.Dünya Savaşı ve Mondros Anlaşması sonrası teslim olan Osmanlı Devleti ve yönetimi gibi düşünmeyip Anadolu’ya geçen, çeşitli kongreler düzenleyip halkı örgütleyen, ordu kurmaya çalışan Mustafa Kemal’e ne demeli. Ya O da farklı düşünmeseydi, Hakkında fetva çıkartılmıştı, derhal yakalanıp padişaha teslim edilmesi istenmişti. Vatanı savunmak isteyenler hain, şaki ilan edilmemiş miydi? Ya O’da herkes gibi düşünseydi. Anlaşma şartlarına isyan etmeseydi. Ne olurdu? Herhalde bugün Türkiye Cumhuriyeti diye bir devlet olmazdı.
    Farklı olmak, farklı düşünmek, aykırı, sıra dışı olmak hep yadırganmıştır nedense. Ne derler; Eski köye yeni adet getirme, “sus, sus sana mı kaldı?” “Gittiğin yerin bir gözü körse sende bir gözünü kapatıver.” Sen farklı oldukça bak neler olur?.. Dışlanırsın, dışlanırsın, yalnız kalırsın, soyutlanırsın, işsiz kalır, işkencelere maruz kalırsın.. “Çok biliyor o”,”Biraz kafayı sıyırdı bizimki” derler, derlerde, derler. Bu hep böyle olmuştur.
    Hâlbuki evdeki tüm gelişmeler, teknolojik yenilikler, bilimsel buluşlar farklı düşünenler sayesinde olmuştur. Öyleyse her olaya bir kerede şu açıdan bakmalı şöyle de bir seçenek olur diye düşünmeliyiz. Hiçbir şey ya siyah ya beyaz değildir. Gri, mavi, pembe, sarı… da vardır. Doğru bildiğimiz yolda tek başımıza kalacağımızı bilsenizde sevgiyle dolun sevgiyle kalın.


YORUMLAR

  • 0 Yorum