Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


Eve Gidemeyen Çocuk-Yurt Gerçeği

03 Nisan 2018 - 13:38

Öğrenci  benim için değerlidir. Gençtir, Ülkemin geleceğidir. Geçenlerde bir yolculuk  esnasında  böyle birisi  el kaldırdı. İçimden;  “Hayır olur, sevap olur” diyerek durdum. 12-13 yaşlarında belki de 14’dür. Çelimsiz, incecik belli ki iyi beslenememe sorunu var.

   Selam verdi. Aleykümselam diyerek selamını aldım. Nereye gideceğini sordum. 900-1000 m ileride ineceğini söyledi.  Yakındaki köyün  adını  söyleyerek “oralı mısın” dedim. Yok “yakınındaki  yurtta kalıyorum” dedi.

-         Ama, Okullar tatile gireli çok oldu, yurt kapanmadı mı, yoksa gideceğin ailen mi yok? Nerelisin?

-         Evet, okullar kapandı. Ben  Komşu  ilçeliyim. Köyüme, aileme gitmek istedim. İzin vermediler.

-         Nüfusunu onların üstüne mi geçirttin?

-         Hayır, öyle şey mi olur? Yurtta kamp yapacakmışız. Kaçmayı denedim. Yakalayıp getirdiler.

-         Eeee, kendi  köyünde kimin kimsen yok mudur?

-         Var, var.Babam ve ailem yurda geldiler. İzin almak istediler. “Köyde ot, saman, ürün zamanı, hayvanlarımıza yardım edecek” dediler. Benim için yalvardılar, yakardılar, izin istediler ama yurt müsaade etmedi.  Yazın kamp yapacakmışız. Ramazan  ayını burada geçirmemiz  gerekiyormuş.

-         Allah  Allah, annem baban bile  seni  alıp götüremedi  öyle mi? Yani  sen artık ailenin değil onların çocuğu oldun o zaman.

-         Ne yapalım? Galiba öyle oldu. Aslında tatil yapmayı çok isterdim ama olmuyor.

-         Bu arada yurt  civarına  yaklaşmış olmalıydık ki  sağda  inebilir miyim  dedi.Yavaşladım ve  çocuk inerken;

-         Ah be çocuğum senin işin zor görünüyor. Allah sana kolaylık versin. Hadi bakalım in de, yola dikkat et ama. En iyi günler senin olsun yavrum. Diyerek  iyi dileklerimi  sundum.

   Aynadan inen çocuğa baktım. O da arkamızdan baktı kaldı. Sanki ailesini uğurluyormuş gibi üzgün mü üzgündü. Bende üzüldüm.

          Bugün ailesinden koparılan bu çocuk özgürlüğünü de yitirmiş sayılır mıydı? Yarın gideceği okulu, seçeceği mesleği, evleneceği kadını da ailesi dışındakiler mi belirleyecekti? Düşündüm kaldım. Demek ki ailenin de yuvadan atabileceği bir çocukları varmış. Leylekler misali. Ah ah…

Tevekkeli  “Fakirliğin gözü kör olsun”   dememişler. Çocuklarının  özgürlüğünü  başkalarına rehin  veren  aileler çok mudur dersiniz. Başkalarına  köle  verdiklerini düşünürler mi  acaba?  Allahım sen  bana  akıl fikir  ver.

 

Aşınız  katıklı ve sıcak, hayatınız onurlu ve özgür olsun.

Sevgiyle dolun, sevgiyle  kalın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum