Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


DÜNYA FUTBOLCUSU OLAMAMAK

03 Nisan 2018 - 13:38

    Ülkemizde  futbol  çok seviliyor ya da  medyamız bu şekilde  lanse  ediyor. Haftanın  dört günü-dört akşamı  Lig maçları canlı yayınlanıyor. Yetmiyor diğer  günlerde Türkiye  Kupası, Avrupa kupası, UEFA kupası, olmadı İngiltere, İspanya  Lig maçları vb olmak  üzere  her gün en az iki üç  futbol  maçı yayınlanıyor. Tüm  TV lar  günlük en az  2-3 saatlerini maç  yorumlarına ayırıyor.  Yirmi  dört saat  spor  özellikle de futbol  yayını yapan  spor  kanallarımız var. Onları  dinlersek  70 milyon insanımız  futbolla  yatıyor, futbolla  kalkıyor.   Bu tez  doğru mu? Bence  doğru değil. Büyük  bir  aldatmaca. İnsanımızı uyutmanın en  kestirme yolu.. Bir  çeşit  ninni söylüyorlar.

    Peki bu garip ülkenin futboluna bir bakalım. Milli takım ne durumda? Sıfıra sıfır elde var sıfır. Ligimizdeki büyük takımlarımıza bakalım. Hepsi borç batağında. Stadlarında %50-60 oranında seyirciye oynuyorlar. Geri kalan 10-15 takım ve diğer liglerimizin seyirci sayısı 1000-5000 kişi arasında dolaşıyor. Avrupa’da seyirci pikniğe gider gibi çerezi ile ailecek maça gidiyor. Bizde ise mahalle çeteleri gibi taşlarla sopalarla maça gidiliyor. Seyir zevki için değil içini boşaltmak için.

    Takımlarımızı inceliyorum. Antrenörlerin yarısı dış ülkeden gelmiş. Hemen araştırıyorum. Google amcaya soruyorum. Biz başka ülkelere hiç antrenör yollamış mıyız? Hayır. Allah rızası için bir antrenörümüz yok. Demek ki bizde antrenör yetişmiyor. Futbolcumuza bakıyorum. Her kulüpte en az altı olmak üzere 7-8 yabancı futbolcu var. Amatör liglerimizde bile 1-2 yabancı uyruklu futbolcu görüyoruz. Örnek: Çanspor, Bigaspor vb.

    Yabancı sporcuların geldikleri uyrukları, ülkelerine bakıyorum. Dünyanın 72 milletinden insan ülkemiz takımlarında top koşturuyor. Avustralya’dan tutun Arjantin’e, Yunanistan’dan tutun Nijerya’ya, Hollanda’dan tutun Japonya’ya- İran’a – Irak’a kadar aklınıza gelen tüm ülkelerden futbolcu ithal ediyoruz. Peki karşılığında kaç futbolcu ihraç etmişiz. Aradım taradım İspanya’ da oynayan Arda TURAN’ dan başka bulamadım. Kendi ligimizde oynayan futbolcuların yüzde ellisi yabancı ithal olacak ama sen hiç futbolcu ihraç etmeyeceksin. Garip değil mi?

    Bak bizde Yunan futbolcu var. Peki Yunanistan’da futbolcumuz var mı? Yok. Bak bizde Fransız futbolcu var. Fransa’da oynayan futbolcumuz var mı? Yok. Bak bizde Mısırlı, Tunuslu, Hollandalı, Arjantinli, Perulu futbolcu var. Oralarda oynayan Türk futbolcu var mı? Yok.

    Aynı olay basketbol için de geçerli. O zaman ne diyoruz. Arkadaş bizde 70 milyon futbolla yatar kalkar ama ASLA FUTBOLCU YETİŞMEZ, YETİŞMEMİŞ, YETİŞMİYOR demektir. Neden???

    Ne çorak topraklarımız varmış. Antrenör yetişmiyor, futbolcu yetişmiyor, basketbolcu yetişmiyor, üç tarafımız denizlerle çevrili ama yüzücümüz yok. Yüzücü yetişmiyor. Dünya ölçeğinde numunelik bir adamımız yok. Nereye baksak, hata nerede desek ilk akla gelen EĞİTİM, SİSTEM, DİSİPLİN, HEDEF eksikliğidir herhalde.

    Artık her ülkede oynayabilen, her ülke insanı ile yarışabilen sporcular yetiştirmek, ihraç edebilmek dileğimiz  hayır hayır hedefimiz olsun. Dünyanın dört bir yanında sporcularımız ülkemizin fahri elçileri olsunlar. Dünyanın dört bir yanına işçi ve Mehmetçik göndermekle övünmek yerine sporcu göndermekle övünebilmeliyiz. Bu topraklar bu kadar çorak, bu insanımız bu kadar beceriksiz olamaz. Neyimiz  eksik? Aklı olanları, tabiî ki yöneticilerimizi  düşünmeye davet  ediyorum. Düşünmekten  öte  çözüm üretmeye çağırıyorum. Madem 70 milyon futbolla yatıp kalkıyor. Neden bir Brezilya veya Hırvatistan olamıyoruz. Eğer bu söylenenler masal değilse…


YORUMLAR

  • 0 Yorum