Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


DEĞERLİ ÖĞRETMEN ARKADAŞIM,

03 Nisan 2018 - 13:38

Bil ki dünyanın neresinde olursa olsun; cinsiyeti, dili, dini, ırkı fark etmeksizin doğmuş olan her çocuk senin evladındır.

Koşullar ne olursa olsun öğrencilerin arasında eşitlikten ödün verme. Öğrencilerin yalnızca bilgine değil adaletine de sonsuz güven duymalıdır.

Hiçbir konuda “Çocuktur, anlamaz”, “gençtir, bilmez” deme. Bir öğretmenin çocuktan ya da gençten öğrenebileceklerinin değeri paha biçilemezdir.

Öğretmenlik mesleğinde eğitimin ve aklın kadar sezgilerine de güven.

Sorumluluğunu aldığın nesillere ülke ve dünya sevgisini eşit ölçüde aşıla. Önce ülkelerini sevmeyi öğret çünkü ülkesini sevmeyen dünyaya karşı duyarlı olamaz.

     Öğrencilerine yalnızca sorumluluklarını değil demokratik haklarını ve bireysel özgürlüklerini de öğret. Özgürlüğün, hakların ve sorumlulukların bir bütün olduğu bilincini kazandır.

     Eğer öğrencilerinden en sık duyduğun üç soru “ Neden?”, ”Niçin?”, “Nasıl?” ise mesleğinde doğru yoldasın demektir, devam et.

  “Ben biliyorum” demekten uzak dur, öğretmen her şeyi bilen kişi değildir, öğretmen gerçekte yaşam boyu tutkuyla öğrenendir.

Değişim hayatın en esaslı gerçeği. Hiçbir şey ne dün gibi kalacak ne bugün gibi… Değişimi kucakla ve onun bir parçası ol.

     Dinle. Öğrencilerinin sıkıntılarını, sorunlarını, yorumlarını ve eleştirilerini dinle. İyi bir öğretmen olmanın esas yolu iyi bir dinleyici olmaktan geçer.

Öğretmenlik işini eğitbilimin çağdaş ve uygar bilimsel ilkeleri çerçevesinde yürütmek önemlidir. Hiçbir gücün seni bu çerçeve dışına çıkarmasına izin verme.

       Atatürk devrim ilkelerini, Cumhuriyet kazanımlarını öğrencilerine çok etkin yöntemlerle anlat. Burada anlatım yerine algılama ve içselleştirme yolunu dene, bu çok önemli!

       Öğrencilerinin yalnızca bir şehri, bir ülkeyi, bir kıtayı değil dünyayı kucaklayacakları, dünyanın her yerinde ayakta dimdik duracakları değerleri onlara aktarmak için çalış.

Öğrencilerine ezber yerine akıl yoluyla öğretim yap. Öğrenim için hiçbir fırsatı kaçırmamaya gayret et, çünkü fırsat eğitimi önemlidir.

     Öğretmen olarak öğrencilerinin hizmetinde olduğunu unutma. Eğitim sektörü, hizmet sektörüdür unutma. Hizmeti tam yap ve bundan asla gocunma.

Sınıf içinde uygulayacağın yöntemi kendin bulmaya çalış. Yöntemini vakaya, olaya, ortama göre değiştir. Bunlar çağdaş ve uygar ülkelerdeki gibi bilime ve akla dayalı olsun. Doğmalardan uzak dur. Biat  yerine  özgürlüğü, kabul yerine  şüpheyi, evet  efendim  yerine  sorgulamayı, yeter yerine  hayal  etmeyi öğret onlara.

      Çok zor bir mesleği seçtin. Çünkü ana malzemen insan.  Cesaretinden dolayı seni kutluyor, vatanın herhangi bir yerinde yapacağın öğretmenlik görevinde şanslar diliyorum.

Yaşam boyu vereceğin mücadelede daima iyi ve güzel insanlarla karşılaşmanı diliyorum. Sevgili meslektaşım.

 

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN.

Aşınız katıklı ve sıcak, hayatınız onurlu ve özgür olsun.

Sevgiyle dolun, sevgiyle  kalın.

 

24/11/2017

Ali Osman KIRAŞ

 Not: bu yazı Kültür Koleji kurucusundan  alıntılanmıştır.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum