Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


DAKİKALAR-SAATLER EŞİT MİDİR?

03 Nisan 2018 - 13:38

Bu gün sizleri  zaman konusunda  düşünmeye davet  edeceğim.Zamanla  ilgili bir çok sözümüz  var; “Zaman  öldürmek, Zamanını  çalmak,Zamansız  öten horozun başını  kesmek,  Zamanını  yaşamak, Zaman kazanmak, Zamanı  kalmamak, Zamanında  uyarmak, Zamanı  gelmek, Zamanında  gelmek, Zamanını  geçirmek, Ahir zaman….vb
        Peki  zaman ne ile  ölçülüyor?  Tabiî ki bilmeyen  yoktur. Saat,dakika,saniye,gün,hafta,ay,yıl,asır  hatta salise… an. Bunları  bazı şeylerle  kıyaslasak.
        Örneğin; Bir  aslan 20 -30 yıl  yaşar. Peki  bir  böcek veya  sinek  sadece birkaç hafta veya gün.  Arada çok çok büyük  fark  var.  Ya  şöyle düşünsek: Benim, senin  ömrümüz  ne kadar? 60-80 yıl. Evrenin, dünyanın, insanlık  tarihinin yaşı  kaç? Milyonlarca yıl. Yani sonsuz bir  evren, bunun yanında insan yaşamının sınırlılığı, sınırlı bir  dünya Kıyaslarsak ömrümüz sadece bir  HİÇ sayılmaz mı? Ama  bu  hiç  sayılabilecek kadar kısa  ömrümüzde  birbirimize  karşı  aslan  aslanlığını, sinek sinekliğini  yapmaktan  kendini  alıkoyamıyor.  Değer mi?***
       Bir de  şöyle  soralım.Yaşadığımız bu  HİÇ  sayılabilecek kısa  ömrümüzdeki   her  dakikamız, her saatimiz  acaba birbirine  eşit  sürede midir?  Fiziksel  olarak belki eşit  gibi  görünse de   gerçekte öyle midir? Yoksa  bu süreyi  içinde bulunduğumuz durum mu  belirlemektedir? Düşünelim, kafa  yoralım.
      Örnekleyelim;  Şehre inmek  için  anayolda  araç-araba  bekleyen  veya eşi  doğumda  ilk çocuğunu  bekleyen  babanın  15 dakikası  ile  piknikte  veya sevdiklerinizin yanında bir  eğlencedeki 15 dakikanın
Hangisi çok daha uzun , hangisi daha kısadır?***  Yaşayan bilir  değil mi?
        Peki  yaptığı  yaramazlıktan  dolayı  annesi tarafından banyoya  kapatılan  çocuğa  sorun bakalım  banyoda  geçirdiği 10 dakika mı daha uzun, yoksa  okulda teneffüste iken  arkadaşları  ile  beraber  yaptığı  futbol maçının 10 dakikası mı daha  uzun? Sizce  hangisi?
        Depremde  veya  maden ocağı  göçüğünde  kalan bir kişinin  yakınlarına sorun   bakalım 1-2  dakika  ne kadardır? Bu  örnekleri  çoğaltabiliriz:  Olimpiyatlarda 100 metre yarışını saniyenin onda ikilik  süresiyle  kazanan bir yarışmacı ile ikinci olan diğer   yarışmacı  için o ondaikilik  saniye  paha biçilmez bir  değerde  değil mi?  Ya çocuklarını kaybeden  günlerce  arandıktan  sonra sadece ölülerini   bulabilen Kayseri’li  ailenin  gece ve  gündüzleri  acaba  hangi  uzunluktaydı.  Haa şunu da unutmadan  söyleyelim. Hapiste yatanlarla  onların  yakınlarına  sorun  bakalım  bir  saat   ya da  bir gün  ne kadar  bir süredir?   Hele bu  kişiler suçsuz  olduklarını  düşünüyorlarsa  bu süre kat be kat  artmaz mı  acaba? 
     Demek ki  zaman denilen  kavram  -dakikalar  ve  saatler-- eşit  gibi  görünse de yer, mekan, duruma  göre  uzuyor veya  kısalabiliyor. Bazen  örnek  gösterirler Ahmet Amcanın saçları bir  gecede böyle  bembeyaz oluverdi. Neden ? Sanki on yıl geçti de  ondan. İşte o gece on yıla bedel demek ki.  Hiçbir  şey  göründüğü ya da  bilindiği  gibi  olmuyor. Daima  madalyonun diğer  yüzüne de  bakmak  lazım. Hani  derler ya 1+1  her zaman 2(iki)  değildir. Çok  doğru . Her  zaman iki  etmiyor. Saatlerin ,  dakikaların süresi de öyle.  Zamanı yaşayan, derdi  çeken  bilir. Ya çektirenlere  ne  demeli?  Çoğu  kere birbirimizin dakikalarını  saate,  saatlerini  günlere,  günlerini yıllara  döndürmeye  uğraşmak , özel  çaba göstermek  bizim  ruhumuzda mı  var. Öyleyse  bu ruhlar  hasta ruhlar  olmalı. Bu gün  sana yarın  bana  öyle mi?.. Lütfen   eften püften  şeyler  için  birbirimizin  zamanını,  ömrünü  çalmayalım. Zaman, ömür asla  geri  verilemeyecek  en  değerli  hazinedir. Evrende  bir  HİÇ  sayılabilecek  kadar kısa olan  ömrümüzü  neden ulu bir  çınar  ağacı  gibi özgür ve  kardeşçe  yaşamıyoruz,  yaşatmıyoruz?  Neden,  neden? Eyy  her  gücü kendinde  bulanlar. Size  ait  olmayan,  başkalarının   hayatının bir  dakikasını bile  almak, çalmak  sizi  rahatsız  etmiyor mu?  Değer mi?  Bu  dünyaya  sığamamazlığımız  neden?  Zaman herkes  için  aynı  zaman değildir. Oscar WİLDE  şöyle  yazıyor:
    Yasalar   doğru mu yanlış mı  bilmem;
     Hapiste  yatan bir tek şey  bilir,
     O geçit  vermez  duvarlar  arasında,
     Her  gün insana  bir ASIR  gibi  gelir.

Aşınız  katıklı ve sıcak, hayatınız onurlu ve özgür olsun.
Sevgiyle dolun, sevgiyle  kalın.


YORUMLAR

  • 0 Yorum