Reklam
Ali Osman Kıraş

Ali Osman Kıraş


CUMHURİYETİMİZ 87 YAŞINDA

03 Nisan 2018 - 13:38

Göktürkler(552–582—30 yıl),  Uygurlar (745–840—95 yıl), Karakoyunlular(1380–1468—88yıl), Selçuklu İmp.(1038–1092—56 yıl), Anadolu Selçukluları (1081–1243—162 yıl) Osmanlı İmp.(1299–1919—620 yıl)
  Yazının icadı İ:Ö. 4000 denir ki tarih yazının icadı ile başlar.  Yukarıda bazı Türk Devletlerinin kuruluş ve yıkılış tarihlerini mukayese yapabilmek için hatırlamaya, hatırlatmaya çalıştım. Bu devletler 30 ile 150 yıl arasında ömür sürmüşler,  Osmanlılar hariç.  Tarihe mal olmuş bu devletlerin tarih kitaplarında bazen yarım sayfa bazende 2–3 sayfa yer tuttuğunu görüyoruz.  Çünkü insanlık tarihinin 6–7 000’lik bir süresi içinde 100 sene çok çok az bir dilim.  Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti henüz emekle çağında bile sayılabilir.  İnsan ömrü ile mukayese edersek 87 yıl tam bir insan ömrü. Hatta ülkemiz şartlarında biraz yaşlıca bile sayılır.
   Peki, Cumhuriyet bir kazanım mı?  Bence tartışmasız en iyi kazanım.  Yoksa  siz  hala   Afganistan mı  olmak  isterdiniz.?   Kurucumuz Ulu Önder M.Kemal ATATÜRK sayesinde kadınlarımıza sağladığı eğitim hakkı, miras hakkı, kanun karşısında eşitlik hakkı,  seçme, seçilme hakkı,  her mesleği yapabilme,  çarşıda, pazarda özgürce dolaşabilme hakkından başlar,  tebea olmaktan çıkıp insan olma, çağdaş birey olabilme, modern yaşama adım atma diye devam ederim.  Ama en önemlisi 1071  Malazgirt  Zaferinden  bu yana vatan olarak  bellediğimiz  Anadolu’yu   yeniden   vatan  yapabilme,  bağımsızlığımızı, onurumuzu  elde  edebilme  olarak  Cumhuriyetin değerini  en üste koyarım.
    Şimdi Cumhuriyeti yıkmak yok etmek isteyenlere bir önerim var. Şu ülkemin insanlarına ve bazı köşe yazarlarına şaşıp kalıyorum.
   Cumhuriyeti sevmediğini söylüyorsun o zaman sen padişahlığı özlüyorsun.
   Cumhuriyet sevmediğini söylüyorsun o zaman TBMM ni kapatalım.
   Cumhuriyeti sevmiyorum diyorsun o zaman eşiniz ya da kızınız çalışmasın, evde otursun.
   Cumhuriyeti sevmediğini söylüyorsun o zaman kadınlar sokağa erkeksiz çıkmasınlar.
Cumhuriyeti sevmediğini söylüyorsun o zaman kadınlarımıza miras da vermeyelim,  evlilikler görücü usulüyle olsun,  erkek eşini aldatırsa elinin kiri deyelim, kadın aldatırsa töreyi uygulayalım.
   Cumhuriyeti sevmiyorum diyorsun o zaman AB ye girmeye de gerek yok, evlerimizde haremlik selamlık olsun.
   Cumhuriyeti  sevmiyorum  diyorsun ama en ufak bir  tehlike  sezinlediğinde Fransa,Belçika, Almanya gibi cumhuriyetlere sığınıyorsun, hiçbiriniz Pakistan’a, Mısır’ a, Arabistan’a   uğramıyor..
    Buna rağmen ben Cumhuriyeti seviyorum.  İnsan olduğum için,  insana, insan onuruna en uygun rejim olduğu için seviyorum.   Gerçek liderler toplumun önünde gidenlerdir. Çünkü toplum değişmek, dönüşmek istemez.  Atatürk de tam bir liderdi. Halkını iyi, çağdaş yönde dönüştürmek isterdi.  Cumhuriyeti kuran O ise bize de yaşatmak düşer. Daima özgürlüğe, daima iyiye dileklerimle.

Aşınız katıklı ve sıcak, hayatınız onurlu ve özgür olsun.
Sevgiyle dolun, sevgiyle kalın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum