Reklam
Kadir Kenar

Kadir Kenar


Valimize Güveniyorum

03 Nisan 2018 - 13:38

Başta şunu açık söyleyeyim; Çanakkale’ye geldiğim günden bu yana çalıştığım üçüncü vali Orhan Kırlı. Ekrem Özsoy döneminde gelmiştim. Kendisi ile olan hakkım ve hukukum bambaşkaydı. Ardından gelen Süleyman Kamçı ile de kavgasız, gürültüsüz bir dönem yaşadık. AK Parti iktidarı öncesi de rakı sofrası muhabbetlerimiz de oldu. Ama sonrasında ilişkilerimiz protokol sevyesinde kaldı. İşte şimdi de iki yıldır valimiz Orhan Kırlı’nın yönettiği bir ortamda gazetecilik yapıyoruz.

Sayın Valim Kırlı ile daha aynı masada oturmuşluğum yok. Aramızdaki dialoğun iyi olmasına rağmen, sanırım bu imkanı yaratacak bir ortam olmadı. Kendisini hep uzaktan gözlemlemekle, arasıra da makamda yaptığımız görüşmelerle tanıyorum. Aslında bu benim stilime hiç uygun bir metod değil. Ama napalım; şartlar böyle gerektiriyor. Ben gazetecilerle rahat bir şekilde konuşan ve gazetecilere kulak veren insanların başarılı olduklarını ve az hata yaptıklarını çok iyi bilen bir insanım. İnşallah Valim Orhan Kırlı ile de böyle bir ortamı yakalayabiliriz.
Bu içe dönük verdiğim anekdot şu açıdan önemli, bir gazeteci olarak ben hiçbir zaman inanmadığım bir şeyi yazamam. Güvenmediğim bir insana güvendim; güvenin de diyemem. 1999 yılından bu yana Çanakkale’de gazetecilik yapıyorum.

Tanıyanlar iyi bilir ki, mesleğimin büyük çoğunluğu gibi karnını doyurmaktan başka bir derdi olan birisi de değilim. Yanımda çalışan insanlarla birlikte hayat mücadelesi veren, mesleğini layıkıyla yapmaya çalışan idealist bir insanım. İşte böyle bir insan olduğum için de, diğer insanları değerlendirirken bu ölçütlere daha fazla bakıyorum.

“Ben bu koltukta oturayım da gerisi beni ilgilendirmez” cinsinden bir çok bürokrat tanıdım. İlin belli başlı adamlarını kafalayıp, belli dengeleri gözeterek, suya sabuna dokunmadan yaşayan insanlarla işim de olmaz. Bu insanların sizlere de bir faydası olmaz. Ama bugün konumuz Sayın Kırlı. Ve bu ölçütlerin dışında bürokratlık yapan bir insan. İşte bunun için de bazı şeyleri bilmenizi istiyorum.

Bakın, Çanakkale OSB’de önemli gelişmeler oluyor. Buraya ciddi yatırımcılar geliyor. Örneğin İSKO firması. Başlangıç olarak 2.5 milyon dolarlık yatırım yapıyor. 10 bin metre kare kapalı alanda, ilk etapta yüz kişiye iş imkanı yaratacak. OSB’de hızlı bir şekilde binaları yapılmakta. Ve sonrasında büyeye bildiği kadar da büyüyecek. Ciddi bir firma, ciddi bir yatırım yapıyor.

Ama bunlar olurken, başta Sayın Valim Kırlı olmak üzere, OSB yönetim kurulu birçok olumsuzlukla da boğuşmak zorunda kalıyor. Türkiye’nin sunta kralı Starwud firmasının OSB’yi terk etmesi bunlardan birisi. Şimdi ise, sırada Mercedes firması var. Çanakkale OSB’de büyük bir yer alan, ama üç yıldan bu yana bir çivi bile çakmayan Mercedes firması da sorun olmaktan çıkarılıyor.

Çünkü adı OSB olan bir yerde, tamirhane yapmaya kimsenin hakkı yok. Ama bunun mücadelesini vermek de işte Sayın Valim Orhan Kırlı’ya düşüyor ki; kendisi de gereğini yapıyor.
Bu kararlar gerçekten önemli. Çanakkalemizin oyalanmaya zamanı yok. Klasik deyimle esnafın, memurun, emeklilin hali içler açısı. Ve ilimize taze kan gerekiyor. Bakın bu memleket beyin göçü veriyor. Üniversitede okuyan gençlerimiz hep il dışına gitmek zorunda kalıyor. Eğer burada siz sanayiyi kuramazsanız, işletme okuttuğunuz gençlere de iş olmaz, aş olmaz, eş olmaz. Tüm bunlar zincirleme birbirini takip eden işler.
Sonuç olarak şunu açıkça belirteyim. Nasıl yapıyor, nasıl ediyor bilmiyorum; çok yakın değilim, ama Valimiz bazı konularda cesaretli kararlar alıyor. Bir gazeteci olarak bazı konuları daha derin algılayabildiğim için takdir ediyorum. Ve Valiler kararnamesinin çıkmasıyla Çanakkale’de kalacağı kesinleşen Orhan Kırlı’nın bundan sonra daha sağlıklı ve daha verimli olacağına inanıyorum. Ve de herkesin bu hassasiyeti göstermesini diliyorum. Çanakkalemiz için güzel düşünen herkese ve kuruma teşekkür ediyorum.

Ayrıca şunu da belirteyim; bundan sonraki süreçte Sayın Kırlı’nın Çan’a daha çok ilgi göstereceğini ve bazı konularda Çan halkına yardımcı olacağını umuyorum. Kendisinden bunu bekliyorum. Çan’da yaşanan olaylardan sorumlu olmasa da bundan sonraki süreçte müdahaleci olacağını ve burada artık zafiyetlere izin vermemesini Çan halkı adına istirham ediyorum.

<b>Karne</b>


<b>Orhan KIRLI
Çanakkale Valisi</b>

Çanakkale ve Biga OSB’de arsa aldığı halde yatırım yapmayan ya da OSB’lerin amaçları dışında yatırım yapmak isteyen kişi ve kurumlara gerekli tavrı gösterdiği ve de bu gibi istismarları önlediği için <b>10</b>

<b>Ülgür GÖKHAN
Çanakkale Belediye Başkanı</b>

10 Ocak çalışan gazeteciler gününde, kuru bir mesaj çekmek yerine, arkadaşlarımızı çok güzel bir sabah kahvaltısı ile ağırladığı ve yine bir çok konuya dobra dobra cevap verdiği için <b>10</b>

<b>Kenan ELİUZ
Devlet Hastanesi Başhekimi</b>

Çanakkale halkının yaz kış en uğrak mekanı olan Devlet Hastanesini daha sağlıklı bir kurum yapmak için elinden geleni yaptığı için <b>8</b>


<b>Mehmet ÖZKURNAZ
KÖY-KOOP Genel Başkanı</b>

Kooparatifçiliğin gelişmesi ve köylümüzün haklarının savunulması için üstün bir çaba ile çalışmalarını ve mücadelesini sürdürdüğü için <b>10</b>

<b>Göz merkezleri ve optikçiler</b>

“Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözünü en iyi şekilde paraya çevirmekten başka bir dertleri olmadığı gibi, bunu yaparken gayri ahlaki yolları da denemeye devam ettikleri için <b>0</b>

<b>Karnenin sözü</b>
Hayatta yapılacak öyle çok hata var ki, aynı hatayı yapmakta ısrar etmenin anlamı yok.
Sartre


YORUMLAR

  • 0 Yorum