Reklam
Kadir Kenar

Kadir Kenar


Siad’lar ve Çanakkale

03 Nisan 2018 - 13:38

Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği rüştünü isbat etmenin huzuruyla bu işe çok büyük emek veren Hakan Vural'ı ugurladı. Ben bu durumu bir anadolu sözüyle 'memeden yardı' deyimiyle çok benzeştirdim. Vural 10 yıldır ÇASİAD'ın içinde olan ve ciddi gayretlerle derneği bu seviyeye getiren isimlerin başında geliyor.

Önceki gün genel kurulda ve gala yemeğinde memeden ayrılan Vural'ı bundan sonraki süreçte çok konuşacağımız için, ben de şimdiden birşeyler anlatmak istiyorum. Çünkü, Vural ismiyle olduğu kadar, ÇASİAD bünyesinde bir araya gelerek söz ve karar hakkı elde etmeye çalışan yerel dinamiklerin ilk deneyimi olarak çok büyük önem kazanacak.

Siyasete birazcık ilgisi olan ve takip edenler iyi bilir ki, bundan önceki dönemde derneğin politik yönü olmadı. Dolayısıyla siyasi aktörlerin şekillenmesinde de hiçbir etkisinin olmadığını biliyoruz. Hafızamızı hiç zorlamadan geçtiğimiz döneme baktığımızda bile milletvekillerimizin nasıl şekillendiği buna en açık örnektir sanırım. İşte bunun için Hakan Vural'ın kişiliğinde yaşanacak olan bazı şeyler önem taşıyor. 140 üyeye ulaşan ÇASİAD'ın yönetiminden ayrılarak boşa çıkan Hakan Vural bu derneğin ilk meyvesi olacak gibi duruyor. Şimdiden AK Parti Belediye Başkanı olarak adı geçen Vural'ın şansı ne kadar olur onu henüz bilemeyiz. Ama benim bildiğim bu yapı ve Hakan Vural bu işi ciddiye alacaktır. Yine Hakan Vural'ın tabiriyle 'satranç ustası ve 30 adım ileriye gören adam Ali Akol' ve arkadaşları, ÇTSO seçiminde kazandıkları tecrübeyle; iyi ilişkiler içinde oldukları Mehmet Daniş ile de yakın tamas kurarak gelecek dönemdeki en yakın seçim olan TSO ve de devamında Belediye Başkanlığı olmak üzere, belediye meclisi ve il genel meclisinde, ÇASİAD yüksek danışma meclisi görevini layıkıyla yerine getirmeye çalışacaklardır. Hatırlarsanız, geçtiğimiz iki dönemde siyasilere yönelik yaptıkları televizyon programlarıyla da bu işi gayet iyi yaptıklarını biliyoruz.

Şimdi bu yazıyı okuyupta bana çok abartın diyecek bir süre kişinin olduğunu da iyi biliyorum. Bunlardan bazıları 'yapacaklarımızı ya da yapmak istediklerimizi erken deklare ediyorsun' diye kızarlar; bazıları da 'sen işine bak bu iş onlara kalmadı daha' da diyebilir! Bunda da haklılar tabi ki. Önemli olan planlama kadar, o projeleri hayata geçirecek insanların sabrı ve dirayeti de çok önem taşır.

Bunun için yeri gelmişken ÇASİAD'ın yeni yönetim kurulunda öne çıkan isimlere de bakmakta yarar var. Başkan Hüseyin Yalman'ı çok iyi tanıyorum. Samimi ve açık yapılı kişiliği, dürüstlüğü tartışmasız kabul edilen Yalman'ın, Vural'dan sonra işim çok zor sözlerine de inanmıyorum. Bu olsa olsa bir kopliman olarak kabul edilebilir. Yeni ÇASİAD yönetiminin gayet uyumlu çalışacağı varolan isimlerden de çok iyi anlaşılıyor. Yönetim kurulunda yer alan İÇDAŞ Genel Müdürü Bülent Engin, kurum içinde çok despot bir yapı sergilemesine rağmen, dışarıda gayet alçak gönüllü tavırlarıyla sevilen çok akıllı bir insandır.
Keza AKÇANSA Fabrika Müdürü Hasan İmer aynı şekilde, saygıder bir insandır. Yine Kale Grubunu temsil eden Mustafa Altıntaş'ta mütevazi kişiliğiyle taktir toplayan bir kişidir. Kemal Karakaş tam bir abi, Armağan Sungur aynı şekilde, Salih Yıldız görev adamı olarak yönetimin belkemiğini oluştururken, gençler olarak İrfan Dehmen, Mert Mildon, Celal Aktur, Cumhur Kabasakal, İlker Altın, Kutsi Arpacı ve Mehmet Işık ile Mehmet Aksoy; bu yapı içersinde dengeleri en iyi şekilde temsil eden birer konumdadırlar. Böyle bir orkestranın ortaya çıkaracağı ve seslendireceği eserlerin açık bir dil taşıyacağı ve de anlaşırlığı sanırım şüphe götürmez. Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan'ın kendini çok rahat ve içten hissetiği bu yapı, vekillerimize biraz uzak gelebilir; ama onlarda bundan sonraki süreçte uyum sağlayacaklar ve de kendilerini rahat hissedeceklerdir. Çünkü icracı bu yapının arkasında yer alan Yüksek Danışma Kurulu onlar için daha da önem taşımaktadır.

Gelelik Genç İşadamları Derneğimize. Haberlerde de söylediğim gibi, muhafazakar yapısıyla dikkat çeken ÇAGİAD ada gibi genç bir dernek olarak karşımızda duruyor. Henüz üye sayısı düşük olan derneğin bundan sonra hızla büyüyeceğini de açıkca söyleyelim. Aslında ÇASİAD içinde de rahatça yer bulabilecek yapıda olmalarına rağmen böyle bir tercih yapmalarını ülkenin genel gidişatı içinde değerlendirdiğimiz zaman anlayabileceğimiz ÇAGİAD'ın AK Parti ile olan yakınlığı açıkca görülmektedir. ÇASİAD'ın her siyasi görüşe açık olan yapısından ayrı olan bu yapılanmanın günümüz itibariyle dikkate alındığını ve da alınacağını iyi biliyoruz. Aydın Fırat kişilik yapısıyla Çanakkale'yle özdeşleyen bir insandır. Tanıma fırsatı bulamadığım yönetim kurulu üyelerinin de aynı yapıda olduklarını sanıyorum.

Benim Kamuyounu yeniden yayına sokarken söylediğim, telezvizyon programlarında da sık sık tekrarladığım bir şey var; biz varolan değerlerimize, insanlarımıza, hiçbir ayrım yapmadan bakıyoruz. Üst kimliklerini bir tarafa bırakarak, Çanakkalemize hizmet etmelerini istiyoruz. Memleketimizin insanları güzel şeyleri, güzel yaşamayı hakediyor. Çok güzel bir cografya da gerçekten çok saf ve temiz bir millet olarak yaşıyoruz. Herkes bunun kıymetini bilmeli diyoruz. Amacımız ve çabalarımız da hep bunun için.
Ben Kadir Kenar olarak, devlet kurumlarına büyük bir saygı duyuyorum. Herkesin elinden geleni en iyi şekilde yaptığını biliyorum. Bir iki kişi diyebileceğim liyakatsiz ve basiretsiz insanın dışında Çanakkale'nin bu yönden sıkıntı çekmediğini görüyorum. Sisayilerimize de sonuna kadar sahip çıkıyorum. Hata da yapsalar onlar bizim insanlarımız. Elden, ıraktan fayda gelmez. Zor zamanda yine biz bize kalırız. Onun içindir ki, arka bahçelerde, ön bahçelerde güzel olsun.

Ayrık otu değil, güzel güllerle bezensin. Biz gülü sevdiğimiz gibi, dikeninin acısına da katlanmayı biliriz. Bilmem yine ne demek istediğimi anlatabildim mi? En zor Ali Akol anlıyor ama, sanırım bu sefer samimiyetime inanarak evet diyecektir kendisi de. Saygılarımla...


YORUMLAR

  • 0 Yorum