Reklam
Kadir Kenar

Kadir Kenar


Rekabet Analizi Raporu Kimlerin İşine Yaradı ?

03 Nisan 2018 - 13:38

Çanakkale iş alemi Cumartesi günü büyük bir heyecan ile Truva Otelinde toplandı. Kuş sütü eksik kahvaltı sofraları etrafında bir araya gelen iş dünyası ve bürokrasi, keyif çayları eşliğinde İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Haluk ÖRS’ü dinlemeye başladı.
Sabah sigarasının tüm benliğimizi bastırmasına rağmen en az beş dakika Sayın Örs’ü dinlemeye başladık.


Bu arada Ticaret ve Sanayi Odası Personeli tarafından dağıtılan, Analiz Raporu Özeti de elimize ulaştı. Kapağıyla birlikte 9 sayfa. 24 puntoyla yazılmış. Yaşlı işadamları okusun diye herhalde. Gazeteci arkadaşımız İlker Yurttaş’ın ve köşe yazarları Sami Er’in de dediği gibi, bildik sözler, yargılar. Sağolsun Sami Er konuyu 5N 1K’ya da bağlamış ki bir adım daha ileri gidildi.


Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Abdurrahim Temiz’i daha sonra aradım. ‘Bu iş kaç paraya oldu’ soruma karşılık; sekreter sesi gibi o da yönlendirme yaptı; Yönetime sor. Tamam sorarız. Ama mesele o değil. Bu arada çalışmanın kitap haline getirileceğini ve ilgili yerlere dağıtılacağını söyledi kendisi hakkını yemeyeyim. Genel Sekreterliği’nin hakkını vereyim. O çok şeyi bilir ama konuşmaz. Daha bir çok kurumdaki kilit adamlar gibi!..


Ana Sayfa'dan devam


Evet kaldığımız yerden devam edelim. Birinci sayfada girişi yapmıştık. Sonuçta ‘Rekabet Analizi Raporu’ hiç işe yaramadı diyenler çoğunlukta. Kahvaltı arkası sigarası için kendimizi dışarı attığımızda yaptığımız yorumları buraya yazmayacağım. Ayıp olur. Ben bugün sizlerin merakını gidermek istiyorum. Rekabet Analizi Raporu kimin ya da kimlerin işine yaradı? İşte bu sorunun cevabını arayacağız.


Tarih 28 Mart 2010. Çanakkale’nin tatil gazetesi Aynalı Pazar’ın kapağı. “Alkışlar Ticaret ve Sanayi Odası’na” manşet. Manşet altı, “Anadolu’da hakim olan ‘yatırım gelsin de nasıl gelirse gelsin’anlayışına karşın, Çanakkale’de Ticaret ve Sanayi Odası gelişime karşı, planlama talebinde bulunuyor”
Bizim henüz görmediğimiz, ama çok yakında kitap olarak karşımıza gelecek raporun Başbakan’a verildiği de belirtiliyor haberde. Ara başlıklarla devam eden haberde ilk spotta: Yatırım Fetişizmi * ve Planlama, Yatırım ama nereye ve nasıl?, Yılmadan Mücadele etti ve Düğmeye Basıldı ara başlıklarıyla haber tamamlanıyor.
Yani Aynalı Pazar Gazetesi diyor ki; Bu büyük bir iştir. Bu büyük işi ÇTSO yapmıştır. Başbakana vermiştir. İlin master planı için de Başbakan’dan söz alınmıştır.
Yani anlayacağınız, raporun kitap haline gelmesi muhtemelen Aynalı Pazar tarafından gerçekleştirilecek. Yani ikinci kazanan. Birincisini biliyorsunuz, Sayın Örs yemiş içmiş gezmiş. Derlemiş, toparlamış. Alacağını da almıştır herhalde.


Gelelim üçüncü kazanana. Üçüncü kazanandan çok öğrenen desek daha doğru da olur. Tr 22 Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Gündoğdu. Ne alakası var falan demeyin durun! Zat ı muhterem Biga Kaymakamlığı’ndan, Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğine gitti biliyorsunuz. Maaşı da iki misline falan çıktı. 8 bin lira cık bişey işte. Benim bildiğim İbrahim Bodur kendisini çok seviyor. Yanlış söylemeyeyim, beraber ya hacıya ya da ümreye gitmişlerdi.
İşte burada beni en çok mutlu eden şey o oldu. Köylere Hizmet Götürme Birliği tecrübesi dışında tipik bir bürokrat olan Sayın Gündoğdu’ya gündoğdu. Bence hatim etmesi gereken bir araştırma bu. Memleketi kalkındıracak adam için bulunmaz bir fırsat. Hatta kendisini bu yayından sınava tabi tutsak derim!.. Neyse Büyüklerimin işine karışmamayım!
Saygılarımla

YORUMLAR

  • 0 Yorum