Reklam
Kadir Kenar

Kadir Kenar


Biraz Tahmin Yapmak İçin Geçmişe Bakalım

03 Nisan 2018 - 13:38

Bakalım. Başlığın saçma olduğunun farkındayım, ama ne yapayım. AK Parti mevcut belediye başkanları için yoklama yaptı, sandıkları açmadan Ankara’ya gönderdiler. Biz ne yapacağız o zaman ‘biraz tahmin’.

Her yerel seçimde olduğu gibi iktidar partisi yine kimi aday göstereceğini tartışmaya devam ediyor. 1999 yerel seçimlerini hatırlıyorum da, o zaman iktidarda bulunan ANAP, DSP ve MHP’de yine bu sıkıntılar yaşanmıştı. ANAP son dakikalarda Nevzat Üzen’i çıkarmış; gönülsüz olduğu besbelli olan Üzen, Ersümer’in ricasını kıramamıştı. Ama buna rağmen 8147 oy almayı başardı. O dönemin rüzgarını arkasına alan partisi DSP ise Zerrin Tırman diye birisini bulup getirdi. Eskişehir’den geldiği rivayet edilen bayan aday DSP’nin çok rahat alabileceği bir seçimi kaybetmenin ne kadar kolay olduğunu cümle aleme ilan etti. Başkanlıkta 7543 oy alan DSP, mecliste 8494 oyla birinci parti çıktı. MHP ise tarihi bir oy aldı 6918. Sağın bir diğer partisi DYP’de 4788 oy alarak seçimi kapattı. Burada CHP İsmail Özay ile 9405 oy alarak ipi göğüsledi. Merkez ilçenin dışında ise mevcut belediye başkanları neredeyse hiç değişmeden yerlerini korudu.

İl genele de bakacak olursak, birinci parti 73043 oyla DSP, DYP 51348, MHP 50109, ANAP 49113, CHP’de31168 oy aldı.

2004 yerel seçimlerine geldiğimizde ise durum tamamen değişti. AK Parti’nin tek başına iktidar olduğu bu ilk dönemde merkez sağ partiler ve DSP adeta yok olup gitti.

Merkez ilçede 12’ye yakın adayın çıktığı AKP, bu büyük karmaşa içinde belediyeyi yine CHP’ye kaptırdı. 13463 oya karşılık Ülgür Gökhan 16040 oyla minderden galip ayrıldı. Belediye meclisinde de durum farklı olmadı.

2004’ün il genel meclisi seçimleri ise ülkenin genel havasına uydu. AK Parti 113 bin oyla CHP’yi ikiye katladı. DYP ve MHP ise il genele adam gönderemedi.

Bu sonuçları ortaya koyarken insan unsuruna fazla değinmedim. Bu dönem, insan unsurunun biraz daha ön plana çıkacağını ise şimdiden kesin olarak söylemek istiyorum.

Merkez ilçede Ülgür Gökhan’ın üç adım önde olduğunu herkes biliyor. Hatta CHP seçimi neredeyse bitirdik gözüyle bakıyor. Bunda etken birinci adaylarının kesin ve net bir şekilde ortada olması ve kafalarda soru işaretinin bulunmaması. İkincisi ise iktidar partisinin hata yapmasını beklemeleri. Peki ikinci olasılık mümkün mü; evet mümkün. AK Parti yine güçlü bir iradeyle tek bir aday çıkaramamanın sıkıntısı içinde. Parti içi dengeler oturmamış ve adayların hiçbiri güçlü bir birliktelik sağlamış değil.

Önümüzde üç aylık bir zaman dilimi var. Bir yandan kriz ortamının getirdiği gerginlik ortada dururken, insanların siyasete yaklaşımlarında nasıl bir tutum takınacaklarını da tahmin etmek güç değil.

Diyeceğim o ki, bu seçimler bir prova şeklinde önümüzdeki genel seçimlerin işaretlerini de içinde barındıran bir yapı kazanacak.

<img src="img/kücükkk.gif" alt="" /><img src="img/serdarsoydann.gif" alt="" />

Ahmet Küçük ve Serdar Soydan

2009 yerel seçimlerinde CHP’ye damgasını vuran bu iki isim uzun süre konuşulacak. Çünkü onların dizayn ettiği bir CHP seçimlerde yarışacak. Ve günahı da, sevabı da bu iki ismin omuzlarına binecek.


<b><u>Karne</u></b>

<b>Orhan KIRLI
Vali</b>

Alışa geldiğimiz gibi her bayramda erkek erkeğe yapılan protokol ve halk bayramlaşmasını ilk defa eşli bir hale getirerek, Çanakkale’ye yakışan bir görüntü ve özü ortaya koyduğu için <b>10</b>

<b>AK Parti Merkez Yöneticileri</b>

Geçen dönem olduğu gibi bu dönemde adaylar için yapılan temayül yoklamasını icra ettikten sonra, hiçbir heyecana ve sevince yer bırakmadan sandıkları Ankara’ya kaçırdıkları için <b>0</b>

<b>Denizcilik İşletmeleri</b>

Devrettikleri gemiler ve limanlarda her türlü tasarrufa sahip olması gereken GESTAŞ’ı adeta düşman gibi görerek; bürokrasinin çirkin yüzünü yaşatmayı ihmal etmedikleri için <b>0</b>


<b>Turgay DEDEOĞLU</b>

Küçükkuyu Küçükçetmi Köyü İmamı
Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden İmam Dedeoğlu, caminin sadece bir ibadet yeri olmadığını ve eğitim yeri olarak da kullanıldığını hatırlattığı gibi, vaazlarda uyuyan cemaati canlı tutmak için sinevizyon gösteresi gibi bir yolu da denediği için <b>9</b>

<i>Karnenin sözü</i>

Gazetesiz bir dünya yaratmak isteyenler, habersiz bir dünya yaratamayacaklarını bilmelidirler.

<i>Nezih Demirkent</i>

<i>[email protected]
[email protected]</i>

YORUMLAR

  • 0 Yorum