Reklam
Kadir Kenar

Kadir Kenar


Belediye Başkanlığı Denklemi

03 Nisan 2018 - 13:38

CHP’de belediye başkanı kim olacak sorusunu cevabını yüzde 69 biliyoruz. Her ne kadar Başkan Gökhan internet sitelerine verdiği reklamlarda ‘CHP Çanakkale Merkez Belediye Başkan  ADAY ADAYI’ olarak kendini lanse etse de; ben bunun Sayın Başkanın kibarlığından ve nezaketinden ve de acaba diyenlere saygısından kaynaklandığını iyi biliyorum. Hele ki, yanında İsmail Özay’ın ustalığından feyz almış; pişmiş, yunmuş siyasi başkan yardımcısı Remzi Yigit var ki. Hata yapmaları mümkün mü?

Ama beni bu hafta en çok heyecanlandıran Milletvekili Mehmet Daniş’in Gündem Gazetesinde yayınlanan haberi oldu. Kendisine yedi kere maşallah dedirten, yedi yıllık milletvekili Mehmet Daniş’in sözleri AKP’nin belediye başkan adayının işaretlerini içinde taşıyor sanki.

Daniş, “Belediyeciliği Kepez’de ispat ettik” diyor. AKP’nin yerel seçimlere projeleri ile damga vuracağını ifade ederken Kepez’i örnek olarak gösteriyor. Daniş, “Yerel seçimlerle ilgili Ak Parti’nin Çanakkale adayına yönelik ciddi bir teveccüh var. Ancak bunlar, partilerin ve seçim takviminin belirlediği yönde işleyen süreçte netlik kazanacak. Şimdiden bir şey söylenmesi yanlış olur. Ama şunu söyleyebilirim. Ak Parti’nin adayı Kamuoyundan en fazla destek bulan kişi olacaktır. Partimiz yerel seçimlere projeleriyle damga vuracaktır. Biz artık kanalizasyon çalışmaları ile zaman harcamıyoruz. Bunlar zaten bir belediyenin yapması gereken rutin işler. Bunlar akşam başlanıp sabah bitirilmesi gereken işler. Kepez’de yaptık, Yenice’de yaptık. Bakın 5 yıl önce köy görünümünde olan Kepez’de daire fiyatları Çanakkale ile aynı durumda” Daniş, iddialı konuşuyor ve “Çanakkale’deki yaşamsal kaliteyi yükseltecek çalışmaların hepsini bir bir projelendirileceğiz. 2009 Mart seçimlerine bu şekilde hazırlanacağız. Bu anlamda herkes rahat olsun. 7 yıllık birikimimizi kullanarak hizmet ettiğimiz belediyelerdeki birikimimizi kullanarak en güçlü aday Ak Parti adayı olacaktır. Hizmet binalarından otoparklarına kadar otogarlarına kadar Çanakkale’yi Türkiye’de ve dünyada gündeme getirecek projelerle yerel seçimlere gireceğiz” diyor.

Peki biz buradan ne anlayacağız. Kepez’i köy kılığından çıkaran İsmail Yaşar Oğuz bu başarılı çalışmasıyla merkez adayı gösterilecek mi? Ya da Daniş’in ismini teleffuz ettiği diğer başarılı kişi olan Yenice Belediye Başkanı Veysel Acar’ı mı yoksa aday gösterilecek?

Daniş’e göre bu sorunun cevabını vermek için henüz vakit erken; ama CHP’de aday belli ve günahıyla sevabıyla Ülgür Gökhan hedefe doğru yürümeye devam ediyor. Bu da bir avantaj tabii ki.

İşte şimdi çözdük mevzuyu!

2007 Genel Seçimlerinden iki kişiden birisinin AKP’ye oy kullanmasını bir türlü anlayamamıştık. Cumhuriyet Mitingleri, etkiler, tepkiler derken sandıktan yüzde 47’lik bir oy oranıyla AKP çıkınca da apışıp kalmıştık!

Böyle politik olayları değerlendirirken göz önünde bulundurmamız gereken kriterleri iyice okumadığımızı daha sonra iyice anladım. Ama dün okuduğum bir istatistik beni adeta şok etti. ‘Türk Kadını Doğum Rekoru Kırdı’ başlığı altında yayınlanan istatistikteki rakam müthiş; 2007’de doğum oranı bir önceki yıla göre yüzde 12.55 artmış. Bu ne demek? Şu demek, insanlar Türkiye’yi güvenli, yaşanabilir, ekonomisi düzgün, sağlıklı görüyor demek. Geleceğe güvenle bakıyor demek. Bunun sosyolojik açıklaması bu. Ha Türkiye’de, elektrikler hafta da iki kez kesilmiş olsaydı; o zaman başka bir şey söylerdik. Televizyon yok, o yok bu yok, can sıkıntısından oldu derdik. Ama öyle bir şey de olmadı.
Bizim için ilginç olanı ise, Türkiye’nin en fazla yaşlı nüfusuna sahip olmamıza ve doğum oranlarında hep en sonlarda yer aldığımız olgusunun da değişmesi. Öyle ki; Siirt, Kayseri ve Batman’dan sonra dördüncü iliz doğum oranı artışında. Bu da müthiş bir haber. Nasıl oldu, neden oldu bunu da düşünmemiz lazım. Çünkü, bu bilgi yukarda da belirttiğim gibi siyasi açıdan da önemli. Çanakkale AKP iktidarı döneminde en doğurgan illerin başına geldi. Bunda bir ‘hayırlara vesile’ olma durumunu görmezlikten gelemeyiz değil mi!
 
İletişim adresine görüş, öneri ve sorunlarınızı iletebilirsiniz.

<i>[email protected]</i>


YORUMLAR

  • 0 Yorum