Reklam
Kadir Kenar

Kadir Kenar


AKÇANSA'ya Tören; İÇDAŞ'a Yapta Görem

03 Nisan 2018 - 13:38

Bu yazıda Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant’ı bir kenara koyuyorum. Ona karşı yapılan hareket gerçekten lüzumsuz ve ayıptı.
Ben olayların biraz daha içine girilerek görülmesinde fayda buluyorum.
Çünkü çok tuhaf işler oluyor.
Bu hafta  Ticaret ve Sanayi Odasında bir toplantı yapıldı. ÇASİAD’ın yeni Yönetim Kurulu’nun ziyareti ana gündem maddesiydi. Amaç kurumlar arası dialoğu geliştirmek kabilinden basına poz vermekti.
Sonra toplantı döndü İÇDAŞ’ın sorunlarına. ÇTSO Yönetim Kurulu üyesi, İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin yeni yatırımlarında yaşadıkları ÇED  krizini anlattı. Yönetim Kurulları üyeleri de dinledi. Doğru dürüst kimsenin bişeyden haberi yoktu. Orada bulunan hiç kimsenin ÇED’le çütle işi olmadığı için de öylece dinlediler Bülend Engin’i.
Çünkü orada bulunan herkes bundan iki yıl önce kapasitesini iki misline çıkaran AKÇANSA’nın açılış törenine de katılmışlardı. Orada konuşanlardan hiç böyle sorunlarda duymamışlardı.
Allah aallah dediler.
Bülend Engin dertli mi dertli. Anlattıkça anlattı. Dolmuş iyice.
Normalde bu sorunların yaşanmaması lazım. Aynı AKÇANSA’da olduğu gibi bir yıl sonra tören hazırlıkları yapacak olan şirket adeta şoka girmiş.
Tabi bizimkilerde öyle. Bu tür işlerde sadece törene alışık olan yönetim kurulu üyeleri de şaşkın!
Bülend Engin diyor ki, ÇED Raporuna Balıkesir’den 11 avukat itiraz etti. Hayda buyur buradan yak!
Ne alaka! Balıkesirli avukatın ne işi var Biga’daki yatırımda taraf olmaya!
Ama varmış demekki!
Yine metoroloji raporu hikayesi isi dillere destan..
Bunu duyunca Çan Termik Santrali geldi aklıma. O süreçte de buna benzer çok şey görmüştüm. Ayrıntılarına girmeyeceğim.
Konuyu dağıtmayayım. Evet İÇDAŞ bölgeye ikinci bir termik santral ve yanına da çimento fabrikası yapmak istiyor. Temellerini dahi atmış. Bütün bağlantılarını yapmış. Firma için çimento fabrikası müthiş karlı bir iş. Çünkü termik santrallerden çıkan atıklar burada değerlenecek.
Ama birden ÇED raporu iptal.
Benim aklıma şu geliyor. Acaba bu bölgede Türkiye ortalamasının ya da diğer bölgelerde satılan çimentodan daha pahalı satışlar yapanların parmağı mı var?
Sektör bunu çok iyi biliyor. Antalya’dan çimento getirseniz, nakliye dahil daha ucuza geliyor çünkü. Sonuçta bu her şeye yansıyor.
Kimsenin inkar edemeyeceği tek bir gerçek var; Çanakkale’de çimento diğer bölgelere göre pahalı..
Peki neden?
İşte ben diyorum ki, olaylara bu açılardan da bakalım.
Ezine ovasında, zeytinliklerin arasında bacası tüten AKÇANSA üretimini iki katına çıkarırken kimsenin sesi soluğu çıkmıyor da…
Amerikanın Irak ve Afganistan’a getirdiği özgürlük gibi; dünya barışı gibi bişey mi ne bu!
Ne dersiniz; bu işi biraz daha araştırmamız gerekiyor galiba..
Uzmanlık gerektiriyor değil mi?

Savcıyı hakimi eğlenirken görmek..

Adalet Bakanlığı’nda yaşanan kaosu görüyoruz. Adeta bir girdap gibi tüm kurumları etkiliyor. Geçtiğimiz hafta yaşananları düşünürken, kısa bir süre önce tanık olduğum bir manzara geldi aklıma. Hafta sonları tanınmış ses sanatçılarını Çanakkale’ye getiren Balıkçı Yaşar’ın mekanında uzun bir masada eşleriyle birlikte eğlenen Hakim ve Savcılar.. Toplum içinde pek görülmeyen bir camiadırlar. İşleri gereği çok dar bir çerçevede arkadaşlık kurarlar. Birde son yıllarda kamu görevlilerinin içkili yerlere karşı mesafesini de göz önünde bulundurursanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. İşte o gece Çanakkale Balıkçılık’ta gördüğüm manzaradan çok mutlu oldum. Çanakkale’de pek hissetmesek de ‘mahalle baskısı’ içten içe hepimizi korkutuyor. İşte geldiğimiz noktada da eğlenebilen hakim ve savcılar bize mutluluk veriyor. Türkiye gerçeği bu!

Yaşar Yuhay’ın vefatı ve Çanakkale gerçeği

Eski Çanakkalelilerle konuşunca burada yaşayan Musevilerin özel bir yeri olduğunu anlıyorum. O zamanlar 10 binlerde bulunan nüfus yapısı içinde ahenkli bir yaşam beliriyor gözümde. Burada yaşayan ve göç edenlerle kent arasındaki sıcaklık hiç kaybolmamış. Hatta özlem çekenler var. İşte Ayakkabıcı Yaşar olarak aramızdan ayrılan o insana gösterilen ilgi de bunun apaçık örneği. Allah Rahmet eylesin. Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.


YORUMLAR

  • 0 Yorum