Reklam

TÜRKİYE CEVİZ VE BADEM FESTİVALİ KAPILARINI AÇTI

Biga’da ilki düzenlenen Türkiye Ceviz ve Badem Festivali 05 Mayıs (bugün) Cuma günü kapılarını açtı. Biga Belediyesi ve Biga Ziraat Odası organizasyonluğunda 2.200m² alana sahip Biga Kapalı Pazar Yeri’nde yapılan festivalin açılışı yoğun katılımla gerçekleşti.

TÜRKİYE CEVİZ VE BADEM FESTİVALİ KAPILARINI AÇTI
06 Mayıs 2023 - 13:29
Türkiye Ceviz ve Badem Festivali’nin açılış törenine; Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş, Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, Biga İlçe Tarım Müdürü Fevzi Atmaca, Biga TSO Başkan Vekili Tevfik Başarı, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Kurt, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, Çanakkale Milletvekili Adayı Sıtkı Keçeci ve Nazım Hikmet Keskiner, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, festivale katılan firma yetkilileri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.
Festival saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sırasıyla Türkiye Ceviz Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Akhan, Biga Ziraat Odası Başkanı M.Güray Ergün, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ve organizasyon firması sahibi Aycan Kemahlı birer konuşma gerçekleştirdiler.
Biga Ziraat Odası Başkanı M.Güray Ergün konuşmasında; “Bigamız bildiğimiz gibi merkez belediyemizle birlikte 3 belediye ve 108 köyden oluşmaktadır. Nüfusu toplam 92.108’dir. İlçemizin toplam nüfusu %59’unu oluşturuyor. Bununla beraber %6’sını da beldelerimiz oluşturuyor. Köylerimiz ise bu nüfusun %35’ini oluşturuyor. Coğrafi sınırlarına oranla köy sayısı ve kırsal nüfusumuz diğer illere göre fazladır. İlçemizde verimli ovalar vardır. Bununla beraber yaklaşık 604.000 dönüm ekilebilir alanımız mevcuttur. 260.000 dönüm arazimizde sulanabilirdir. Bunun toplamı %43’e tekabül ediyor. Taşoluk Barajımızında sulamaya girmesiyle beraber Bigamızın %50’si sulanabilir topraklara sahip olacaktır. Biga aynı zamanda sulanabilir arazilerin tamamında gerek gölet, gerekse baraj olmak üzere sulama projesi üreten tek ilçedir. İlçemizde çay, fındık, narenciye gibi yöresel ürünler dışında hemen hemen tüm ürünler yetişmektedir. Bu ürünlerin sonucunda elde edilen rekolteler Türkiye standardının ve dünya standardının üstünde olan ürünlerimiz vardır. Tarımdaki bütün teknik ve bilimsel yenilikler ilçemizde kullanılmaktadır. Çiftçimizin ülke standardına göre kültür ve bilinçlenmesi yüksektir. Örgütlenmesi üst düzeydedir. Bugün itibariyle 112 kooperatifimiz artı birliğimiz, 12 Tarım Kredi Kooperatifimiz ilçemizde mevcuttur. Bu üretim sonucunda elde edilen ortalamayla tarımın ve hayvancılığın 2022 yılında Biga ekonomisine katkısı 4milyar 400milyondur. 2milyar 900milyonubitkisel üretim, 1milyar 500milyonu da hayvansal üretimdir. Ceviz üretimine bakacak olursak ilçemiz 2022 yılında 2380 ton kabuklu ceviz 322 ton kabuklu badem üretmiştir. Bununla beraber ilçe ekonomimize katkısı 93milyon TL’dir. Ekonomik değeri yüksek iki ürünümüzde ceviz ve bademdir. Odamız 2009 yılında Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen ceviz aşılama kampanyasıyla tüm köylerimizde aşılama çalışması yaparak binlerce aşı kalemi dağıtmış ve bununla beraber 9.Ulusal Ceviz Aşılama Grubu Toplantısını başarıyla organize etmiştir. Kısacası Odamız ceviz sektörüne yabancı değildir. Ülkemizde ilk defa yapılan Ceviz ve Badem Festivali’nin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Festivalimizin Bigamıza, ceviz ve badem sektörüne hayırlı olmasını dilerim.” dedi.
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ise yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bu kıymetli organizasyonun ilçemizde yapılmasından duyduğum mutluluğu, gururu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu proje bana geldiğinde çok heyecanlanmıştır. Bir şehirden ne istiyorsanız bizim ilçemizde hepsi mevcut. Tarımıyla, hayvancılığıyla, sanayisiyle, doğasıyla, deniziyle, verimli topraklarıyla adeta bölgenin mezopotamyası. Güney Marmara’nın en büyük Tarım Fuarını yapan ilçeyiz. Tarımın, ticaretin başkentiyiz adeta. Eksiklerimiz tabi ki vardır. STK’larımız, yerel yönetimimiz ve merkezi hükümetimiz zincirin birer halkası. Konularımızı hep beraber masa yatırdığımız zaman bu konuların çözümü ile alakalı hızlı yol katedeceğimizden hiç şüphemiz yok. Bu güne kadar olan Tarım Fuarımız olsun ve bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz festival olsun bu birlikteliğin bir ifadesidir. Ceviz ve bademi önemsiyoruz çünkü çeltik üretiminde ilimiz 4. Sırada, cevizde 5. Sırada ve bademde de 6. Sırada. Biz ürün çeşitliliğimizi arttırmak için üzerimize düşen ne varsa üstlenmeye razıyız. Bir şehirde her şeyin dinamik olmasının hem avantajları hem de dezavantajları olduğunu düşünüyoruz. Bir yandan tarımımız var diyoruz bir yandan hayvancılığımız var diyoruz bir yandan da sanayimiz hızla gelişmekte. Bize düşen buradaki verimli tarım arazilerimizi korumak, üretim modelimizi son teknolojiye uydurmak, ürün çeşitliliğimizi arttırmak, daha fazla kaliteli ürünler üretmek ve ülkemizin ihtiyacı olan arza cevap vermek. Şu an sulanabilir arazimiz son yıllarda ilçemize kazandırılan sulama göletlerimiz, barajlarımız sayesinde arazilerimizin %50’si sulanabilir durumda. Biz bu sulanabilir arazimizi ne kadar verimli kullanabiliyoruz? İşin içinde olan Ziraat Odamız ve çiftçilerimiz bunu gayet iyi biliyorlar ama aslında çok iyi değerlendiremiyoruz. Biz topraklarımızdan yılda bir ürün alıp ikinci, üçüncü ürünün peşine düşmüyoruz. Yerel yönetim olarak sadece ilçe sınırları içerisinde durmuyoruz, bölgemizin tarımı içinde Biga Belediyesi olarak dertleniyoruz ve çalışmalarımızı ilgili odalarımızla sürdürmeye gayret ediyoruz. Bigamızda Sera OSB’yi de hayata geçireceğiz inşallah. Bölgemizde uygun arazilerimizde ceviz ve badem üretiminin de artması için uğraşacağız. Festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Tüm çiftçilerimize 2023 yılında bol bereketli hasatlar diliyorum. Hayırlı olsun.”
Fuarda konuşmaların ardından plaket sunumu gerçekleşti ve açılış kurdelesi kesildi. Protokol üyeleri ve ziyaretçilerin stantları gezmesiyle açılış programı sona erdi. 05 Mayıs (bugün) Cuma günü başlayan festivalde 3 gün boyunca alanında uzman ziraat mühendisleri, akademisyenler ve katılımcılar konferans verecek.
05 Mayıs Cuma günü yapılacak konferanslar : Dr.Erdal Orman-Badem Yetiştirme Teknikeri, Yüksek Biyolog Okan Gundemir-Badem ve Ceviz Fidancılığında Yenilikler, Orman Endüstri Yüksek Mühendisi Fatih Oğuz-Bademde Hastalıklar ve İlaçlama
06 Mayıs Cumartesi günü yapılacak konferanslar : İbrahim Balkal-Cevizde Verimliliği Nasıl Arttırabiliriz, Ziraat Mühendisi Sedat Acar-Hasat Öncesi ve Sonrası Yapılacak Uygulamalar, Ziraat Mühendisi Sarp Güneri-İyi Bir Ceviz Bahçesi Kurulumu Nasıl Yapılır, Stoller Dr.Canan Yılmaz-Cevizde Besleme, Adama Metin Aydın ve Erdem Ergin-Bitki Koruma Sorunları ve Çözümleri, Ceviz Danışmanı Ahmet Kasım Erdönmez-Cevizde Budama
07 Mayıs Pazar günü yapılacak konferanslar : Ziraat Yüksek Mühendisi Ender Şener-Cevizde Besleme Teknikleri, Aycan Kemahlı-Cevizde Hasat ve Önemi, Ziraat Yüksek Mühendisi Adem Argaç-Cevizde Farklı Budama Teknikleri, Ziraat Mühendisi Cem Deniz-Cevizde Sulama Yöntemi, Ziraat Mühendisi Erkut Şahan-Verimliliği Etkileyen Risk Faktörleri ve Yönetimi, Tarım Teknikeri Veli Koç-Bahçemizde Yaz Aylarında Yapacağımız Uygulamalar

Kaynak: Biga Çarşamba Postası

YORUMLAR

  • 0 Yorum