Reklam

KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

Çanakkale Tabip Odası Dr. Ayşe Güneş Türk Toraks Derneği’nin uyarılarını kamuoyu ile paylaştı.

KAMUOYUNUN DİKKATİNE!
17 Temmuz 2023 - 11:33
Yapılan yazılı açıklamada; “Türk Toraks Derneği’ nin uyarılarını Çanakkale Tabip Odası olarak hatırlatırız.
Orman yangını sırasında ortaya çıkan yoğun duman; farklı boyutlarda tanecikler, su buharı, karbonmonoksit, karbondioksit ve nitrojen oksitler gibi zararlı gazları içermektedir.  Duman içindeki büyük tanecikler akciğerin derinliklerine ulaşamasa da burun ve boğazı tahriş edebilir. Daha ince ve küçük yapıda tanecikler ve gazlar ise akciğerlerin derinliklerine ulaşıp ciddi solunum sorunlarına yol açabilirler.
Dumanın sağlığımızı nasıl etkileyeceği, yaşa, herhangi bir sağlık sorunu olup olmamasına, dumanın hangi maddeleri içerdiğine ve ne kadar süre dumana maruz kaldığınıza bağlıdır.
Duman tahrişine bağlı gözlerde kaşıntı, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük görülebilmektedir. Genellikle sağlıklı yetişkinler, dumana kısa süre maruz kaldıktan sonra bu belirtiler geçebilir. Ancak çocuklar, yaşlılar, sigara içenler, kalp ve akciğer rahatsızlıkları gibi hastalıkları olan kişiler dumanın etkilerine karşı daha duyarlıdır. Belirtiler kötüye gidebilir; hırıltılı solunum, göğüs sıkışması ve nefes alma güçlüğü gelişebilir.
Astım, kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH), kronik bronşit, bronşektazi gibi kronik akciğer hastalığı olanlar, kalp hastalığı olanlar, çocuklar, gebeler ve 65 yaşından büyük olanlar, duman nedeniyle nefes almanın olumsuz etkilerine karşı daha duyarlıdır.
Türk Toraks Derneği olarak yangın bölgelerinde yaşayan halkımız için koruyucu sağlık önerilerimiz şunlardır:
Özellikle solunum ve kalp hastalıkları başta olmak üzere kronik hastalığı olanlar yangın alanlarının olabildiğince dışında, serin yerlerde beklemeli ve ağır efor gerektiren işler yapmamalı, olabildiğince istirahat etmelidir.
Dumandan mümkün olduğunca kaçınılmalı, kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır.
Dışarıya çıkılması gereken zorunlu hallerde mutlaka maske, koruyucu gözlük kullanılmalı, eve dönüldüğünde bol ve ılık su ile yıkanılmalı, dumanlı giysiler mutlaka değiştirilmelidir.
Bol sıvı alınmalı, ince ve açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
Artan hava kirliliği astım, KOAH gibi solunum sistemi hastalarında şikayetlerinde artış ve hastalığın alevlenmesine neden olabilir. Mümkün olduğunca evden çıkmamalı, kullanmakta oldukları inhaler tedavilere devam etmelidirler. Nefes darlığında, balgam miktarında artış, sık nefes alıp verme, hırıltılı solunum olması durumunda varsa kurtarıcı ilaçları (inhaler ya da nebül) alarak hızla acil servise başvurmalıdırlar.
Hava yolunu tehdit ederek nefes almamızı engelleyebilecek ve hayati tehdit oluşturabilecek yanıklarda (ağız içi, burun, yüz ve boyun yanıkları) mutlaka acil servise başvurulmalıdır” ifadelerine yer verildi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum