Reklam

ÇOMÜ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sürdürülebilirlik konferansı Güzel Sanatlar Fakültesi Necip Fazıl Kısakürek Salonu’nda gerçekleştirildi.

ÇOMÜ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
16 Aralık 2023 - 12:49
 Konferansa; Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Seçil Öztürk, Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Tanju Güdük akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Seçil Öztürk sunumuna ek olarak konuşmasında şunları söyledi:  “Sürdürülebilirlik gezegenimizin geleceği için en önemli konulardan biridir. 20. Yüzyılın son çeyreğinde yoğun sanayileşme, nüfus artışı, ekonomik kriz kaynaklı olarak iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı, enerji kaynaklarının yetersizliği, çevresel kirlilik, insan haklarının ihlalleri,  yoksulluk başta olmak üzere çeşitli küresel sorunlar gündemimize gelmiştir. Bu süreç küresel olarak sürdürülebilirlik kavramının doğmasında etkili olmuştur. Sürdürülebilir üniversite bağlamında ulusal ve uluslararası alanında çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda ÇOMÜ Butik,  Engelsiz ÇOMÜ, yenilenebilir enerji alanındaki faaliyetler, atık yönetiminde çalışmalar, kadın çalışmaları ve çevre sorunlarına dair çalışmalar yapılıyor ancak bu çalışmalar birbirinden bağımsız birimler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetlerin sürdürülebilirlik çatısı altında toplanması ile birimlerin koordinasyonları artacak, sinerji etkisi yaratacak, üniversitemiz açısından eksik kalan ve geliştirilmesi gereken alanların belirlenmesinde ulusal ve uluslararası düzeyde görünürlüğünü sağlanmasında ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.” dedi.

 ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu sürdürülebilirliğin düşük karbonlu ekonomiye geçişine ve ülkeye olan katkılarına dikkat çekerek şu sözleri söyledi: “Yeşil mutabakat konusu önemli, biz ülke olarak 2030-2035-2040 yılında karbon miktarını belli bir düzeye getirmeliyiz, bu konuda bazı sorumluluklarımız var. Sadece özel sektörün değil hepimizin yaşam faaliyetinden dolayı doğaya belli bir miktar karbon salınımı var. Burada düşük karbonlu ekonomiye geçişte yakın dönemde ülkemizde 5-10 yıl içerisinde belli alanlarda istihdam artışı bekleniyor. Bunlar: yenilenebilir enerji teknolojileri, sıfır emisyonlu ulaşım, özellikle elektrikli ulaşım araçlarını özellikle büyük şehirlerde görüyoruz, atık yönetimi ve karbon yakalama ve depolama sudan hidrojen elde etme bunlar trend kazanan konular. Bu konularda yeni mesleklerin ortaya çıkması bekleniyor. Üniversiteyse bunun tam ortasında.”

HER TÜRLÜ FİKRİNİZE AÇIĞIZ
“Her alanda, her kampüste bizim proje grubu ve hocalarımızın koordinatörlüğünde hayata geçireceğimiz yeşil işlerde farkındalık yaratacak işler koymak gerekiyor. Bu noktada gençlerimizin eğitim almalarını ve kariyer yapmalarına biz üniversite ve hocalarınız olarak bu imkanları sağlayacağız. İş yaşamınızda, meslekteki kariyerinizde, özgeçmişinizde bu işlerde çalışmanız ile fark yaratacaksınız.
Kulübümüzü 1 Ocak itibariyle projelerini harekete geçireceğiz, hepinize teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından konferans toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum