Reklam

ZAM ŞAMPİYONU DOMATES

TUİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü Kasım ayı fiyat endekslerini açıkladı. Türk mutfağının vazgeçilmesi olan Domates’in fiyatındaki artış devam ederek Zam şampiyonu oldu. Ispanak’ın kilogram fiyatı ise bu dönemde fiyatı en çok düşen gıda maddesi oldu.

ZAM ŞAMPİYONU DOMATES
10 Aralık 2020 - 11:33
TUİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü her ay olduğu gibi Kasım ayı Türkiye ve Balıkesir-Çanakkale bölgesinin istatistiklerini yayınladı. Enflasyonun arttığı, kredi maliyetlerinin yükseldiği Kasım ayında vatandaşın mutfağına yine ateş düştü. Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 33 oranında zamlanan Türk Mutfağının vazgeçilmesi Domates, Kasım ayında yüzde 64 fiyat artışı ile adeta zam şampiyonu oldu.
DOMATES KASIM AYI ZAM ŞAMPİYONU OLDU!
Domates’in fiyat artışında mevsiminin geçmesi, sera domates üretiminin maliyeti, Corona Virüs salgını nedeniyle üretim ve nakliyesinde yaşanan maliyet artışlarının etkili olduğu tahmin ediliyor. Kasım ayında Çanakkale’de yüzde 64 oranında fiyatı artan Domates Türkiye genelinde ise yüzde 66,93 oranında artış gösterdi.
KABAK, TAVUK VE BALIK ETİ.. EKMEK!
Kasım ayında Balıkesir-Çanakkale bölgesinde diğer zam gören ürünler de ikinci sırada ise; Kabak geliyor! Türkiye genelinde fiyatı artmaya devam eden Kabak Çanakkale bölgesinde yüzde 2172 oranında zam gördü. Düşük gelirli vatandaşların protein kaynağı olan Tavuk eti ve ürünleri ise yüzde 20,63 oran ile üçüncü sırada yer alırken; avlanma mevsiminde olunmasına rağmen Balık fiyatları da yüzde 18,48 oranında zamlandı. Henüz kamuoyuna ilan edilmemiş olsa da Balıkesir-Çanakkale bölgesinde fiyatı en çok artan ürünlerden bir tanesi de Ekmek fiyatları oldu. Ekmek bu dönem içerisinde fiyatı yüzde 3,29 oranında artarak beşinci sırada oldu.
FİYATI EN ÇOK DÜŞEN ÜRÜN ISPANAK OLDU
İçinde bulundurduğu besin değerleri açısından sağlığa oldukça faydalı bir sebze olan Ispanak, Kasım ayında Çanakkale bölgesinde fiyatı en çok düşen ürün oldu. 1 kg. Ispanak fiyatı geçtiğimiz aya göre yüzde 16,32 oranında düştü. Türkiye genelinde fiyatı en çok düşen ürün olan Limon, Çanakkale bölgesinde fiyatı en çok düşen ikinci ürün oldu. Beyaz Lahana fiyatı yüzde 11,64 oranında düşen üçüncü ürün olurken; otobüs bilet fiyatı gibi hizmet kalemi ise Balıkesir-Çanakkale bölgesinde fiyatı en çok düşen hizmetler arasında yer aldı. Önceki aya göre fiyatında en çok düşüş görülen bir diğer ürün ise Makarna oldu..

YORUMLAR

  • 0 Yorum