Reklam

ÖZGÜR CEYLAN'DAN SÖZLEŞMELİ ER VE ERBAŞLAR İÇİN SÜRPRİZ KANUN TEKLİFİ

Sözleşmeli uzman erbaşların istihdam sorunu çözecek kanun teklifi CHP Çanakkale Milletvekili ve Millî Savunma Komisyonu Grup Sözcüsü Özgür Ceylan’dan geldi.

ÖZGÜR CEYLAN'DAN SÖZLEŞMELİ ER VE ERBAŞLAR İÇİN SÜRPRİZ KANUN TEKLİFİ
12 Ekim 2023 - 12:59
Özgür Ceylan hazırladığı kanun teklifinde orman muhafaza, infaz ve koruma memurları ile çarşı ve mahalle bekçileri için açılan kadroların yüzde 25’inin sözleşmeli er ve erbaşlara tahsis edilmesini içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, kanun teklifinde 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu ile Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nda değişiklik yapılarak, geçmişte sözleşmeli Uzman Erbaş olarak görev yapan ancak herhangi bir kamu kurumuna ataması yapılamayan işsiz ve umutsuz durumdaki uzmanların ve halen sözleşmeli Uzman Erbaş olarak görev yapan personelin motivasyonunun artırılması, iş barışının sağlanabilmesi için görevdeki tüm personelin kadroya alınması amaçlandığını ifade etti. Özgür Ceylan Sözleşmeli Orman Muhafaza Memuru, Sözleşmeli İnfaz ve Koruma Memuru ile Çarşı ve Mahalle Bekçileri alımlarında, zor şartlarda görev yapma deneyimi olan atanamayan uzmanların işe başlatılmalarında pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini belirterek, “Hem bu görevlerin gerektirdiği şartlara yabancı olmayan ancak kurumlarıyla ilişikleri kesildikten sonra sivil yaşamda iş bulmakta ve adaptasyonda güçlük çeken bu gençlerimizi hayata bağlayacak hem de deneyimlerinden kamunun uzun süre istifade etmesine olanak sağlayacaktır” görüşünü savundu.
SÖZLEŞMELER KADROYA DÖNÜŞMELİ
Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, kanun teklifinin gerekçesinde “Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz” diyerek görev yapan uzman çavuşların, yoğun fiziki mücadele ve güç gerektiren koşullarda, hiç sorgulamaksızın bir emirle ölüme gittiklerini ifade ederken, “Ancak garabet bir sözleşme sistemiyle istihdam edildiklerinden bir nevi ücretli kölelik sisteminin en küçük dişlileri durumundalar. Görev esnasında şehit olurlarsa bir problem yok. Ancak bir sağlık problemleri ortaya çıktığında muharip görevlerden alınarak kadrolu personel gibi yardımcı hizmetlerde kullanılmadıkları gibi, sözleşmeleri fes ediliyor ve kurumla ilişikleri kesiliyor” tespitini dile getirdi.
Sınır ötesi operasyonlarda; Libya, Irak, Suriye gibi kritik yerler ile iç güvenlik bölgelerinde görev icra eden ve en fazla şehit veren askeri kesim olan uzman çavuşların mesleki güvencelerinin sağlanması gerektiğini savunan Özgür Ceylan, “Bu zor görevleri icra ederken kadrolu personelle aynı koşullarda görev yapan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, moral ve motivasyonu yükseltecektir” diye konuştu.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çağın gereklerine göre yeniden yapılanmaya başladığı dönemden itibaren Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri ile Jandarma birliklerinde profesyonel kadroların sayısal oranı yüzde 90’lara geldiğini ifaden eden Özgür Ceylan, “Bu anlamda teklif, modern araç gereç, teçhizat ve silah sistemleri ile donatılan silahlı kuvvetlerde deneyimli personelden uzun süre faydalanılmasına da olanak sağlayacaktır. Teklifle, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’nda değişiklik yapılarak, Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı'nda sözleşmeli uzman erbaş olarak görev yapan personelin muvazzaf statüye kavuşturularak vatan savunmasının sözleşmeyle yapılması garabetinin de önüne geçilmiş olacaktır” görüşünü savundu.
KANUN TEKLİFİNİN DETAYLARI
CHP Çanakkale Milletvekili ve Millî Savunma Komisyonu Grup Sözcüsü Özgür Ceylan kanun teklifinin gerekçesinde sözleşme süreleri biten ve yedi yılını dolduran, en verimli yaşlarında ulusal güvenliğimiz için canlarını ortaya koyan, ancak kamuya atamaları yapılamayan on bin civarında uzmana, Sözleşmeli Orman Muhafaza Memuru ve Sözleşmeli İnfaz ve Koruma Memuru alımlarında pozitif ayrımcılık uygulanması suretiyle kadroya geçişlerinin kolaylaştırılması amaçlandığını ifade ederek; 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’na “EK MADDE 5- Sözleşmeli Orman Muhafaza Memuru ve Sözleşmeli İnfaz ve Koruma Memuru alımlarında belirlenecek olan kontenjanın en az % 25’i, bu pozisyonların gerektirdiği özel şartları karşılamak kaydıyla bu Kanununa tabi olarak çalışan uzman erbaşlardan istihdam edilmek üzere ayrılır.” şeklinde ek madde eklenmesini teklif etti.
3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu’na da “EK MADDE 6- Bu Kanunda belirtilen hizmet yılını tamamlama şartını sağlayan uzman erbaşlar 657 sayılı Kanununun 92’nci maddesi hükmünden her yıl en az bir kere yararlandırılır. Bu yararlandırma kapsamında yapılacak atamalara ilişkin diğer bütün hususlar Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”  şeklinde ek madde teklif eden Özgür Ceylan bu değişiklikle görev süreleri dolan uzman erbaşların her yıl yapılacak atamalardan en az bir kere yararlandırılması suretiyle her geçen gün büyüyen mağduriyetlerinin kısa sürede telafi edilerek en verimli yaşlarında vatan savunmasında görev alan bu kişilerin yeniden topluma kazandırılması amaçlandığı görüşünü savundu. 
CHP’li Özgür Ceylan yine aynı kanuna, "GEÇİCİ MADDE 7- Halihazırda bu Kanun hükümlerine göre Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı’nda sözleşmeli uzman erbaş unvanıyla görev yapmakta olan mevcut bütün personel, boş kadro bulunma şartı aranmaksızın bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren muvazzaf uzman erbaş kadrolarına atanmış sayılır. Bu maddeye göre atanan muvazzaf uzman erbaşların kadroları kendiliğinden ihdas edilmiş ve bu kadroların herhangi bir nedenle boşalması durumunda ise ilgili kadro iptal edilmiş sayılır. Bu maddeye göre atanan muvazzaf uzman erbaşlar atandıkları kadrodaki ve hizmet süreleri doğrultusunda belirlenen derece ve kademelerindeki özlük haklarından emsalleri gibi yararlanır.” şeklinde ek madde eklenmesi ile aktif olarak görev yapmakta olan bütün sözleşmeli Uzman Erbaşların boş kadro bulunma şartı aranmaksızın muvazzaf statüye kavuşturulması ve gelecek kaygısı ile görev yapan personelin iş hukuku anlamında güvenceye alınmasının amaçlandığını belirtti.
Özgür Ceylan, 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununun 3’üncü maddesine "(3) Çarşı ve mahalle bekçisi istihdamında belirlenen kontenjanın en az yüzde 25'i, 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi olarak çalışan uzman erbaşlardan istihdam edilmek üzere ayrılır. Anılan asgari orandan az olmamak üzere uzman erbaşlar için ayrılacak kontenjanı belirlemeye İçişleri Bakanlığı yetkilidir" şeklinde bir fıkra eklenmesini teklif ederek, uzman er ve erbaşlara çarşı ve mahalle bekçisi alımlarında pozitif ayrımcılık uygulanması suretiyle kadroya geçişlerinin kolaylaştırılması amaçlandığını ifade etti.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum