Reklam

"KIZILAY TOPLUMUN GÜVENİNİ YENİDEN KAZANMALI"

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Kızılay’a duyulan güvensizlik nedeniyle kan bağışlarında ciddi oranda azalma yaşandığını ifade ederek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada kan bağışı çağırısı yapıldı.

"KIZILAY TOPLUMUN GÜVENİNİ YENİDEN KAZANMALI"
12 Ağustos 2023 - 11:44
SES, Çanakkale Şubesi’nde yapılan açıklamada kan bağışının sürekli olmak zorunda olduğunun altını çizdi.
“KAN MERKEZLERİNDEKİ STOKLARI KRİTİK DÜZEYE İNDİRMİŞTİR”
SES’in açıklamasında “Kızılay’a duyulan güvensizlik nedeniyle kan bağışlarındaki ciddi azalma, kan merkezlerindeki stokları kritik düzeye indirmiştir. Kan sıkıntısı nedeniyle acil kanamalı hastalar dışında, hayati önemdeki ameliyatlar zamanında yapılamamakta, hasta yakınları gerek Whatsapp gibi gruplarda gerek sosyal medya aracılığıyla çaresizlik içinde bağışçı aramaktadır. Onkoloji, diyaliz, yoğun bakım hastalarının ihtiyacı dahi adlarına bağış yaparak karşılanmaktadır. Hatta bazı gruplarda bağışlanan kanların, Bölge Kan Merkezi’nden dönmesiyle yani 2 ya da 3 gün sonra kan ihtiyacı giderilmektedir. 155 yıl önce ‘insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, gönüllü hizmet, birlik, evrensellikten’ oluşan 7 temel ilkeyle kurulmuş olan Kızılay, ilkelerinden uzaklaşmış, rant devşirme alanına dönüştürmüştür.
“GÜVENSİZLİK HİÇBİR DÖNEMDE OLMADIĞI KADAR ARTMIŞTIR”
Kızılay’a yönelik güvensizlik hiçbir dönemde olmadığı kadar artmıştır. Bağışlanan kanların parayla satılması, deprem sürecinde çadır, yiyecek vb. satılması nedeniyle artan güvensizliğin olumsuz etkileri, sağlık kurumlarında daha iyi gözlemlenmektedir. Kızılay’ın düzenli bağışçılarını yeniden kazanması için acilen önlem alınmalı ve toplumun güvenini yeniden kazanması sağlanmalıdır.
“YAŞAMAK VE YAŞATMAK ÇABAMIZI DAYANIŞMA İLE BÜYÜTECEĞİZ”
Tüm bu olumsuzluklara rağmen kan bağışı sürekli olmak durumundadır. Bizler, toplumsal sağlığı ve insan yaşamını önceleyen ilkesel duruşumuz gereği ve kan bağışının hayat kurtardığı bilinciyle; üyelerimiz başta olmak üzere halkımızı, bir başkası için yaşama yeniden tutunma mutluluğunun önemli dayanışması olan kan bağışı yapmaya devam etmeye çağırıyoruz. Bir yandan eleştirilerimizi yapıp şeffaf ve toplum yararına faaliyet yürütecek bir Kızılay’ı yaratmaya çalışırken, diğer yandan yaşamak ve yaşatmak çabamızı dayanışma ile büyüteceğiz” ifadeleri yer aldı.

Haber Merkezi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum