Reklam

İstiklal Marşımızın Kabulünü Kutladık

İstiklal Marşımızın Kabulünü Kutladık
12 Mart 2013 - 23:02

İstiklal Marşımızın Kabulünün 92. Yıldönümü'nü kutlama ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü etkinliği Ticaret Meslek Lisesi tarafından düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Etkinliğe Kaymakam Yakup Tat, Garnizon Komutanı Yzb.Necip Sercan Canbaz, Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Nakışyapar, daire amirleri, siyasi partilerin başkan ve yöneticileri,  okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Belediye Düğün Salonu'ndaki program saat 10.00'da saygı duruşu yapılarak İstiklal Marşımızın söylenmesiyle başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Çan Ticaret Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Filiz Çulha yaptı. Çulha konuşmasında İstiklal Marşımızın TBMM'de kabulüne değindikten sonra “İstiklal Marşımız 12 Mart 1921 günü çoğunlukla kabul edildi. Ulasal birliğimizi güçlendiren, ulusal duygularımızı coşturan İstiklal Marşı, büyük yurt sevgimizi, paylaştığımız ortak değerlerimizi, ortak ülkümüzü anlatan dizeleriyle Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının en önemli simgelerindendir. Büyük şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı, dünyadaki en haklı, en kutsal savaşlardan birini, sömürgeciliğe karşı verilmiş ilk Kurtuluş Savaşı ile ulusal haykırışı, direnişi, heyecanı anlatan eşsiz bir yapıttır. Mehmet Akif seçkin bir eser oluşturmuş, özlü dizeleriyle ulusumuzun ülkesine yönelen tehditlere kararlılıkla direneceğini, bağımsızlığını koşullar ne olursa olsun koruyacağını dünyaya duyurmuştur. Olanaksızlıklar içindeki halkımıza o çetin koşullarda umut, güven, inanç aşılayan bu dizeler aynı zamanda Türk Ulusu'nun tarihinden getirdiği yüce kişilik özelliklerini, yüksek ruhunu, düşüncelerini betimleyen edebi bir anıttır” dedi.

Daha sonra konuşan Kaymakam Yakup Tat, “Milletlerin hayatında belli şahsiyetler, belli olaylar vardır. Bizim de hayatımızda İstiklal Marşı'nın yazılması süreci, ve bu İstiklal Marşı'nı yazan merhum Mehmet Akif Ersoy'un önemli bir dönüm noktası ve hatta önümüzü gösteren bir deniz feneri gibi önümüzü aydınlatan bir meşaledir” dedi. Tat'ın Mehmet Akif Ersoy ile 33 yıl arkadaşlık yapmış Mithat Cemal Kutay'ın yazdığı bir kitaptan alıntılar yaparak oluşturduğu konuşmasının tam metnini 3'üncü sayfamızda okuyabilirsiniz.

Kaymakam Tat'ın konuşmasının ardından Buse Özdemir “Atiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak” adlı şiirini büyük alkış alarak okudu. Daha sonra İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'un Hayatı” adlı belgesel sunuldu. Ardından Ayşe Eren Mehmet Akif'ten bir şiir seslendirdi.

Çan Ticaret Meslek Lisesi 11/C öğrencileri İstiklal Marşı Oratoryosu'nu sundular. Sunumun bitiminde öğrenciler Türk Bayrağı'nı açarken, bir öğrenci de Türk Bayrağı'nı Kaymakam sundu. Tat, bayrağımızı üç defa öperek aldı.

İstiklal Maşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif ile ilgili olarak açılan şiir, kompozisyon ve resim dallarında dereceye giren öğrencilerle İstiklal Marşı'nı en güzel okuyan üç öğrenciye ödüllerinin Kaymakam Tat, Garnizon Komutanı Yzb.Canbaz, Belediye Başkanı Kuzu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Özkan tarafından verilmesiyle sona erdi.

 

 




YORUMLAR

  • 0 Yorum