Reklam

COMPOSTER PROJESİNİN ÇEVRİMİÇİ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2021 yılı Erasmus+ Mesleki Eğitimde İşbirliği Ortaklıkları faaliyeti kapsamında desteklenen “Encouraging Young Farmers To Produce Compost For Healthy Soil And Organic Food Using Innovative Solutions – COMPOSTER” başlıklı projenin çevrimiçi toplantısı gerçekleştirildi.

COMPOSTER PROJESİNİN ÇEVRİMİÇİ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
02 Kasım 2023 - 11:27
Toplantıya; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz ve Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok'un yanı sıra ÇOMÜ akademisyenleri, lisans, ön lisans ve lisansüstü öğrencileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan kalabalık bir izleyici kitlesi katılım gösterdi. 144 katılımcının bulunduğu toplantının moderatörlüğünü ÇOMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal gerçekleştirdi.
3 oturumda gerçekleştirilen COMPOSTER projesi toplantısında açılış konuşmalarını proje koordinatörü Prof. Dr. Hasan Özcan ve Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu yaptı.
Prof. Dr. Özcan konuşmasında özellikle genç girişimcileri kompost yapımına teşvik etmeyi hedeflediklerini, özellikle atıkların geri dönüşümünü sağlayarak sürüdürülebilir bir ekosistem ve sağlıklı gıda için çalıştıklarını belirterek projenin çıktı hazırlama ve İspanya ve Litvanya‘daki ulusötesi toplantı ve etkinliklerinden bahsetti.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Erenoğlu konuşmasında kompostun, bitkisel ve hayvansal atıkların öğütülmesi veya çürütülmesi sonucunda elde edilen bir gübre çeşidi olduğunu, toprağın verimini artıran, çevre dostu ve ekonomik bir gübreleme yöntemi olduğunu vurgulayarak konuşmasına başladı. Kompost üretimi ve kullanımı konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı amacıyla düzenlenen bu çalıştayda kompost üretiminin temelleri, kompost türleri, kompost üretiminde kullanılan malzemeler ve ekipmanlar, kompost üretiminin çevresel faydaları gibi konularda bilgiler verileceğini, katılımcıların çalıştay kapsamında yapılacak sunum ve atölye çalışmaları kayıtlarıyla  katılımcıların kompost üretimi ve kullanımı konusunda bilgi ve beceriler kazanacaklarını umduğunu ifade etti. Rektör Erenoğlu  COMPOSTER projesi hakkında daha fazla bilgi almak için  https://composterasmus.org adresinin ziyaret edilmesini tavsiye ederek konuşmasını tamamladı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, konuşmasında toplantıya davet edilmekten duyduğu memnuniyet ifade ederek konuşmasına başladı. Semizoğlu gençlere bir mesaj göndererek köyden kente göç eden gençlerin kırsalda tarımı terk ederek şehirlerde yaşamayı tercih ettiklerini, aslında genç çiftçilere ihtiyaç olduğunu, kompost ve türevlerin de bu açıdan önemli olduğunu açıkladı. Türkiye‘de kompostun özendirilmesi gerektiğini, geri dönüşümün de çok önemli olduğunu, çiftçiliğin doğru yapıldığı sürece kazandırdığını, su dahil hiçbir şeyi sarf etmemek gerektiğini vurgulayan Semizoğlu, önümüzdeki günlerde su ve toprak mücadelelerinin artacağını da sözlerine ekledi. TSO 9300 üyesi olduğunu belirten Semizoğlu, zeytincinin karasu ve peynircinin peynir altı suyundan muzdarip olduğunu, atıkların da bu açıdan çok önemli olduğunu, bunların da komposta dönüştürülebileceğini dile getirerek üniversite ile bu açıdan çok iyi bir ivme yakaladıklarını ifade etti ve yurt dışı ziyaretlerinde üniversite ile birlikte çalışmak gerektiğinin altını çizdi.
Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan kompost konusunda fikir sahibi olmadığını, bu toplantı sayesinde bilgi sahibi olma fırsatı bulduğunu belirterek Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ile Biga‘da bir veternerlik fakültesi ve hayvan hastanesi kurmak hususunda proje geliştirdiklerini belirtti. ÇOMÜ ile birlikte  tarım ve hayvancılık konusunda bir çalıştay yapma kararı aldıklarını belirterek üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek istediklerini ifade etti.
Çanakkale Ticaret Odası Başkanı Abdullah Deniz ise Çanakkale‘de iki önemli sorun olan zeytin atık suyu ve peynir altı suyu ve bunların geri dönüşümü konusunda çalışmaların ilerlediğini, ancak özellikle tuta böceğinin ildeki domates yetiştiriciliğine verdiği zararı ifade ederek sözlerine başladı. Çanakkale Ticaret Borsasının misyonunun markalaşmak ve üretilen malı en kaliteli seviyede satmak olduğunu belirten Başkan Deniz iklimdeki kuraklık nedeniyle zeytin hasadının ve zeytinyağı üretiminin azaldığını, bakanlığın dökme olarak satışı durdurmasının ise krizi fırsata çevirmek açısından çok isabetli olduğunu söyledi. Kompost yapımı ve atıkların geri dönüşümünün de bu açıdan yararlı olduğunu açıkladı.
Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok ise yeşil OSB hedefin vurgulayarak COMPOSTER projesi kapsamında İspanya ve Litvanya‘da güzel örnekleri deneyimlediklerini, proje bulgularının sanayici açısından da rantabl olması gerektiğini belirtti. Zeytin karasuyu ile ilgili bir proje de yapmak istediklerini belirten Altınok geldiğimiz noktada üniversite-sanayi birikiminin önemli olduğunu, ancak bunun sanayici tarafında ya da pazarda da karşılık bulması gerektiğini açıkladı.
Çalıştayın üçüncü oturumunda ise Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin Kavdır tarafından kompostun tanımı, kompostlamada kullanılan hammaddeler, kompostun kullanım amaçları, kompostlama teknolojileri hakkında bilgiler verdi. COMPOSTER projesinin çıktıları ve faaliyetleri hakkında proje web sitesinin tanıtımını da yaparak kompostlamanın atık yönetimi açısından önemine vurgu yaptı.
Çalıştayın son sunumu ise Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kamil Ekinci tarafından yapıldı. Prof. Dr. Ekinci sunumunda kompostlama metotları ve kompostlama sistemlerine değinerek farklı ölçeklerde bahçe ortamından büyük işletmelerde kullanılan modern kompostlama sistemlerine kadar örnekler vererek Türkiye tarımında kompostlamanın önemini ortaya koydu.
COMPOSTER çalıştayı soru-cevap bölümü ardından sona erdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum