Reklam

Çan'da Sirk Coşkusu

Çan'da Sirk Coşkusu
19 Aralık 2012 - 17:37

Çan Belediyesinin katkılarıyla Atatürk Şehir Meydanına kurulan ısıtmalı sirk çadırında gösterilerini sunacak olan Atlas Sirki; İp Canbazlığı, parendebazlık, sihirbazlık, madrabazlık gibi “Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamındaki” seyirlik sanatların yanı sıra, akrobasi ve yüksek hava gösterileri ile özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. 

 

Türkiye'nin ilk sirki, 22-23 Aralık 2012Cumartesi ve Pazar günü, gündüz saat 12.00'de, 13.30'da, 15.00'de ve 16.30'da, akşam ise saat 18.00'de ve 19.30'da,hem çocuklar hem de büyükler için çok eğlenceli gösterilere ev sahipliği yapacak. 

 

Geçmişle Geleceği Birbirine Sanatla Bağlayan Kültürel Bir Köprü 

 

Projenin sanat yönetmeni ve topluluğun kurucusu Servet Yalçın, “Eski Anadolu uygarlıklarından ve halk şenliklerinden geleneksel gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. Bu seyirlik sanatlarımız, canbazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu'yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970'li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan “Atlas Sirki - Seyirlik Sanatları Gösterisi” modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir” dedi.

 

Sirk Sanatları Anadolu'nun Öz Kültür Mirasıdır 

 

Tiyatro Sanatçısı Servet Yalçın açıklamasında; “Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa'nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni Osmanlı şenlikleri ve Anadolu Uygarlıklarıdır” dedi.

 

Başkan Abdurrahman Kuzu'ya Teşekkürler 

 

Türkiye'de yeni nesil sirk sanatçıları yetiştirecek bir okullaşmaya doğru gitmek ve Türkiye'nin ilk Seyirlik Sanatlar Müzesini oluşturmak istediklerini belirten Servet Yalçın, Çan turnesinde desteğini esirgemeyenBelediye Başkanı Abdurrahman Kuzu'yave Çan Belediyesi yönetimine, organizasyonda tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm Çanlıları gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, gösterinin giriş ücretlerinin herkesin ailece yararlanabilmesi için, normal sirk ücretlerinin çok altında bir ücretlendirme ile sadece 5 TL olarak belirlendiğini iletti.  

 

İletişim: 0531 716 60 91  -   [email protected]

 

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum