Reklam

ZİRAAT ODASI BAŞKANI HASAN ŞAHİN'İN 14 MAYIS ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLAMA MESAJI

ZİRAAT ODASI BAŞKANI HASAN ŞAHİN'İN 14 MAYIS ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLAMA MESAJI
14 Mayıs 2020 - 14:06 - Güncelleme: 14 Mayıs 2020 - 14:07

Corona virüs salgınını yaşadığımız bu zor günlerde birinci önceliğimiz bu günleri atlatmaktır. Bu salgının bütün sektörleri etkilediği gibi tarım sektörünü de etkilemiştir. İçinde bulunduğumuz durum üreticiyi hem ruhsal hem de ekonomik olarak etkilemektedir. 

Tarım girdi maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen market raflarında, manavda,pazarda her türlü gıda ürününü  bulabiliyorsak bunu çiftçilerimize borçluyuz. Sınırların kapalı olduğu, paran olsa bile ithalat yapamayacağın bir dönemde çiftçilerimizin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. 

Dünyada, tarımda kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biri olmamıza rağmen ülke olarak tarımda istenilen düzeye gelinmemiştir. Üreticilerimiz zor bir süreçten geçmektedir. 

Son yıllarda mazot, gübre, yem, tohum ve ilaç gibi tarımın olmazsa olmaz girdilerin yükselmesi, üretilen tarım ürünlerinin maliyetlerinin artmasına neden oldu. Üreticilerimize daha fazla devlet desteği sağlayarak maliyetleri düşürmek, ürünlerinin para eder, emeğinin karşılığını alır duruma getirilmesi gerekir. 

Dünya üzerinde milyonlarca insan açlıkla mücadele etmekte olup küresel ısınmaya bağlı kuraklık, iklim değişiklikleri göz önünde bulundurulduğunda çiftçinin emeğine kutsal alın terine ne kadar muhtaç olduğumuz gerçeği bir kez daha karşımıza çıkmaktadır. 

Tarım sektöründe ülkemizin en büyük gücü kendi kendine yetecek bir tarımsal üretim potansiyeline sahip olmasıdır. Bu sayede bir çok ülkenin gıpta ile baktığı 83 milyon nüfusu ile birlikte 30 milyon turistin gıda ihtiyacını karşılayabileceği ve önemli oranda tarımsal ihracat yapabilecek doğal kaynakları ve coğrafi konumuyla tarımsal üretim de büyük potansiyele  sahip bir ülkedir. 

Corona virüsle  mücadele ettiğimiz bu süreçte, gıdaya erişimde sıkıntı yaşamıyorsak  bu çiftçilerimizin gösterdiği fedakarlık sayesindedir.  

Gıda güvenliğimizi korumak istiyorsak, üreticilerimize daha fazla destek vermek, tarımsal üretimimizi arttırmak zorundayız. 

Ülkemizin kalkınmasında, ekonomimizin büyümesinde, üretim ve verimliliğin arttırılmasında yenilen her lokmaya, kurulan her sofraya emekleriyle alın terlerini katan, hayatı görevler üstlenen değerli çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya çiftçiler Gününü Kutlar, Çan Ziraat Odası olarak her türlü tarımsal konuda çiftçilerimizin yanında olacağımızı ifade eder. Çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir üretim yılı olmasını temenni ederim. 

HASAN ŞAHİN

Çan Ziraat Odası Başkanı

YORUMLAR

  • 0 Yorum