Reklam

Zihinsel Özürlüler Federasyonu’ndan Basın Açıklaması

Zihinsel Özürlüler Federasyonu’ndan Basın Açıklaması
21 Ocak 2013 - 13:00

DANKAZ yaptığı basın açıklamasında:“Son günlerde basında yer alan zihinsel engellilerin istismarına yönelik haberleri derin üzüntü ve kaygıyla izlemekteyiz. Bu sorunu iki zihinsel engelli genç annesi olarak derinden yaşamam nedeniyle, ileriye yönelik kaygılarımızın ne denli haklı olduğunun bir göstergesi olması üzüntü vericidir. Ancak Nevşehir dernek başkanımla yaptığımız görüşmeler ve kendisinin de açıklamaları sonucunda görüntülerin 3 yıl öncesine ait olması ve koşulların değiştirilmiş olması az da olsa yüreğimize su serpmiştir.
Ülkemizin neresinde olursa olsun evlatlarımızın, ileri yaş zihinsel engellilerimizin uğradığı yanlış davranışların takipçisi olmayı görev edinen Federasyonumuz yıllardır her platformda bakım ücretleri ve uygulamaları ile ilgili aksaklıkları ilgili birimlere bildirmiştir. Zihin engellilerin üzerinden rant peşinde koşanların iştahını kabartan iki asgari ücret tutarındaki bakım ücreti tıpkı Özel Eğitime ödenen ücretlerdeki yolsuzluklar ve sahtecilik yapanlar gibi yeni bir kazanç kapısı açmıştır. İşlerini devletin tüzük ve yönetmeliklerine uygun ve de sevgi ve şefkatle yapan kurumları tenzih ediyoruz. Ancak, diğerlerinin de mutlaka cezalandırılması ve ruhsatlarının iptali gerekir diye düşünmekteyiz.
Devletimiz zihinsel engellilerin eğitimine ve bakımına ciddi ölçüde ödeme yapmaktadır. Ancak bu ücretlerin engellinin yaşamına ne denli yansıdığı tartışılmalıdır. Zira Federasyon olarak yaptığımız araştırmalar ve gözlemlerimiz bu ücretlerin yerini bulmadığı yönündedir. Ailelerin güçlendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve aile temelli bir bakımın benimsenmesi en doğru olanı olsa da, bu kurumlara mutlaka gereksinim vardır ve var olacaktır. Bu nedenle denetimlerinin aksatılmadan yapılması ve aksaklığı görülenlerin vatandaşlık görevi gereği yetkililere bildirilmesi gerekmektedir.
Engellilerimizin hakları, kazanımları yaşam kalitelerinin arttırılmasına yönelik çalışmalarımız ve mücadelemiz artarak ve tüm derneklerimizle ülkemizin her noktasında devam edecektir. Evlatlarımızı birer kazanç kaynağı gören ve onlara hak etmedikleri şekilde davranan herkesi vicdan, sorumluluk ve de ahlak kavramlarını hatırlamaya bir kez daha davet ediyoruz. Bu tür insanlık dışı görüntüleri ve uygulamaları bizlere yaşatanlar adına kurumların zihniyetleri ve yöneticileri ile gerek insani gerekse hukuki mücadelemiz sürecektir…
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum