Reklam

TÜRKİYE'DE BİR ÖRNEĞİ DAHA YOK!

Çanakkale İŞKUR İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, Türkiye’de başka örneği olmayan projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.

TÜRKİYE'DE BİR ÖRNEĞİ DAHA YOK!
18 Nisan 2022 - 11:40
Geçtiğimiz sene ‘Hayalindeki Sen CV Yarışması’ ile liseli öğrencilerin geleceğe dönük hayallerini şimdiden CV’ye dökmesini sağlayan Müdür Yavuz, bu sene yarışmanın kapsamını ortaokul öğrencilerini de dahil edecek şekilde genişlettiklerini açıkladı. 19 Nisan’da ise ortaokullu öğrenciler arasından ilk üçe girenler ödüllendirilecek.
Çanakkale İŞKUR İl Müdürlüğü, ülkede başka örneği olmayan projeleri Çanakkale’de hayata geçirmeye devam ediyor. Öğretici tiyatrolarla İŞKUR’u çocukların anlayacağı bir dile indirgeyen müdürlük, ‘Hayalindeki Sen CV Yarışması’ ile de her yaştan öğrencinin çalışma dünyasında kendini şimdiden konumlandırmasını amaçlıyor.
Kalem Gazetesi olarak çalışmalarıyla ilgili keyifli bir röportaj gerçekleştirdiğimiz Mehmet Uğur Yavuz, İŞKUR’daki değişim rüzgarlarını şöyle anlattı:
“FİKİR, KIZIM CEREN’DEN ÇIKTI”
“Farklı şeyleri, alışılmışın dışında olan çalışmaları hayata geçirmeyi seviyoruz. Mesela ‘Hayalindeki Sen CV Yarışması.’ Bunu gelenekselleştirmeye çalışıyoruz, geçen sene ilki oldu bu sene ikincisi olacak. Fikir kızım Ceren’den çıktı. Geçen sene afiş tasarımıyla ilgili bir şeyler yapmaya çalışırken geliyor bu fikir aklına. Bunu hayata geçirebilir miyiz diye sordu, ben de olabilir dedim, neden olmasın… Sonra geldi, burada proje danışmanımızla görüştü, ben de Milli Eğitimle görüştüm ve böylece süreç başladı. Burada amacımız öğrencilerin kendilerini gelecekte sahip olmak istediği mesleğin içinde hayal edebilmeleri… O meslekle ilgili bir kuruma başvuru yapıyor gibi CV dolduruyorlar. Bu yöntemle öğrenciler yetkinliklerinin neler olduğunu hayal edebilsinler ki kendilerine rota çizsinler istedik.”

“YARIŞMAYI 23 NİSAN’DA ORTAOKULLARA, 19 MAYIS’TA LİSELİLERE YÖNELİK DÜZENLEDİK”
“Geçen sene liselere özgü yaptık bu yarışmayı. Bu sene 23 Nisan haftasında ortaokullara, 19 Mayıs haftasında liselilere ödül verecek şekilde genişleterek yapıyoruz. Geçen seneki afişi kızım Ceren tasarlamıştı, bu sene daha profesyonel biriyle çalışıyoruz. Şimdi çocuklar CV’lerini yazdılar verdiler, sonra bir mülakat yaptık. Bunun sonucuna göre ilk üçe girenler ödüllendirilecek. 19 Nisan’da yarışmada başarı elde eden ortaokul öğrencilerine ödüllerini vereceğiz.”

“GERÇEKTEN İLETİŞİM KURMAK İSTEYEN BİRİ, MUHATABININ DİLİYLE KONUŞUR”
“Yaptığımız çoğu çalışmanın Türkiye’de bir örneği yok yok. Örneği olmayan çok şey yapıyoruz aslında. Alışılagelmişin dışında çalışmalar yapıyoruz. Bu CV yarışması da öyle, ilk defa biz Çanakkale İŞKUR olarak böyle bir yarışma düzenledik. Sonra tiyatrolarımız var, bunun da Türkiye’de bir örneği yok. Öğrencilere oyunlarla İŞKUR’u anlatıyoruz. Zaten gerçekten iletişim kurmak isteyen bir kişi, muhatabının diliyle konuşmuyorsa ona hiçbir şey anlatamaz. Çocuklara bir şey anlatmak istiyorsan onların diliyle konuşman gerekir. Biz de bunu tiyatroyla yapıyoruz. Üç ekip var şu an Çanakkale’de tiyatro çalışması yapan, hatta birinin yönetmenliğini ben yapıyorum.”

MASAL KAHRAMANLARI ÜZERİNDEN İŞKUR’U ANLATIYORLAR
“Oyunlarımızdan biri şunu anlatıyor; pamuk prenses doktorun vermediği bir ilacı, cadı tarafından verilen ilacı içer ve uyur. Cüceler de prensesin uyuduğunu görür ve gerçek dünyada Ayşegül isimli bir çocuğun rüyasına girerler ve ondan yardım isterler. Ayşegül de genel sağlık sigortası ile çocukların sigortası olduğunu ve doktora gidebileceklerini onlarla birlikte öğrenir ve prensesi doktora götürüp iyileştirirler. Ben mesela bu tiyatroda Ayşegül’ü sağır ve dilsiz yaptım. Oyunu o şekilde yazdık ve çocuğu oynayan oyuncuya işaret dili öğrettik. Bu sadece oynayanlar için değil, oyuncular için de bir farklılık.”

“OYUNLARIN KAPSAMINI GENİŞLETMEK İSTİYORUZ”
“Biz istiyoruz ki bu oyunların kapsamını genişletelim, oyunları yükleyelim, bir internet sitemiz olsun ve çeşitli üniversite ekipleri bunları alsınlar. Bizim bu oyunumuzu oynamayı kabul ederlerse biz de onlara lojistik, kostüm desteği sağlayalım. Ve okullarda İŞKUR’u tüm öğrencilerimize anlatalım. Çünkü biz tüm çocuklar kamuyla erken yaşta tanışsın istiyoruz. Onlara kamu kurum ve kuruluşlarının nasıl işlediğini anlatmak istiyoruz.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum