Reklam

TÜRKÇE EĞİTİM SORUNU KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Batı Trakya Türklerinin Kimlik Mücadelesi ve Türkçe Eğitim Sorunu Konferansı Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

TÜRKÇE EĞİTİM SORUNU KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
31 Aralık 2021 - 11:05
Konferansa, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü (ÇOMÜ) Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcısı Bünyamin Bacak, Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aşkın Koyuncu, Dr. Öğretim Üyesi Yakup Kurt, Gelibolu Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, Çanakkale protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan konferans açılış konuşmalarıyla devam etti.
Açılışta konuşan Prof. Dr. Aşkın Koyuncu “Batı Trakya Türkiye açısından çok önemli bir bölgedir. Bugün, Batı Trakya’daki Türk varlığı 14. yüzyılın 2. yarısına kadar Anadolu kökenli Türk yerleşiminin başladığı görmekteyiz.” Diyerek merkez olarak Batı Trakya ve Türkiye ilişkilerinin ele alındığı bu etkinlikleri devam ettireceklerini söyledi.

Dr. Öğretim Üyesi Yakup Kurt’un konuşmacı olarak katıldığı konferansta “Batı Trakya Trüklerinin Kimlik Mücadelesi ve Türkçe Eğitim Sorunu” konulu bir sunum geçekleştirdi Dr. Yakup Kurt konuşmasında:
“Batı Trakya Türklerinin toplumsal aidiyetini temin eden iki unsuru birbirinden ayırmak asla mümkün değildir. Bunlardan bir tanesi dilleri yaşam tarzları inanç sistemleri kısaca kültürlerini ifade eden kimliğidir diğeri de kimliği canlı bir organizma olarak ayakta tutan kendi dilindeki eğitimdir” dedi ve etkin kinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ise konuşmasında:
“Balkan ülkelerindeki yıllardır süre gelen olaylardan ötürü Balkan ülkeleri bizler için hüzünlü bir coğrafyadır. Bu bağlamda gerçekleştirilen bilimsel etkinlikleri çok önemsiyoruz. Balkanlarla ilgili araştırma yapan merkezimizin dışında Balkan heyetlerle bir araya geliyoruz. Böylelikle iki coğrafya arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz”
Konferans, açılış konuşmalarının ardından, soru cevap kısmıyla sona erdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum