Reklam

TEKİRDAĞ DEPREMİ FELAKETİN HABERCİSİ!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeoloji Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, önceki gece yaşanan Tekirdağ depremi ile ilgili olarak açıklama yaparak uyarıda bulundu.

TEKİRDAĞ DEPREMİ FELAKETİN HABERCİSİ!
10 Eylül 2020 - 12:57
Önceki gece Merkez üssü Tekirdağ olduğu öğrenilen deprem, Çanakkale başta olmak üzere İstanbul ve çevre illerden de hissedilen depremin hemen ardından AFAD`dan yapılan açıklamada, “Marmara Denizi`nde Tekirdağ`ın Şarköy ilçesi açıklarında saat 00.57`de 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi” ifadelerine yer verilerken, bu depremin ardından çok sayıda irili ufaklı depremler meydana geldi.
Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde açıklamada bulunmuş ve “Depremler bize yöneliyor” demişti. Bunun üzerine dün açıklamada bulunan Perinçek, birkaç gün önce söylediklerinin Tekirdağ depremi ile doğrulandığını dile getirdi. Perinçek, “Geçtiğimiz günlerde Gazeteniz Çanakkale OLAY’da ‘Depremler bize yöneliyor’ başlıklı haber yayınlandı. Benim açıklamalarımın olduğu haber. Şimdi orada da bahsettik, Depremler, Ganos Dağı’nın oraya ilerlemesi gerekirken ilerlemiyor, Karabiga ve Erdek yönüne dönüyor. Bunu net olarak haritada da görüyoruz. 6 depremin iki tanesi Erdek, iki tanesi Karabiga tarafına dönüyor. Bu tabi yeni gördüğüm bir şey değil, daha önceki aylarda da benzer gözlemlerim oldu. Sürekli söylediğim şu; Tekirdağ önlerine kadar depremler geliyor, oradan sonra Şarköy yönünde gideceğine, Karabiga-Erdek yönüne dönüyor, Marmara Adası civarında yön değiştiriyor. Dün yaşadığımız deprem de bu söylediklerimden hiç farklı değil” dedi.
Açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Perinçek, “Belki hatırlarsınız, 6-7 yıl önce Yunanistan’ın Limni Adası var. Limni Adası güneyinde bir deprem olmuş, ardından da boğazın içinde küçük bir deprem olmuştu. Bende ‘Ege Deniz’inde olan bu deprem, Çanakkale Boğazı içindeki sakin duran, aktif olmayan fayları acaba tetikliyor mu ’ diye sormuştum. Bunu söyledikten sonra şunları da söylemek isterim; 1875’te Güzelyalı-Erenköy’de bir deprem var. Onu makale olarak iki yıl önce yayınlamıştım. O deprem bir… Ondan sonra 1437 yılındaki Eceabat Depremi yine boğazın içinde meydana geldi. Geçtiğimiz birkaç önce de yine boğazda, yine Eceabat önlerinde, 2.9’luk şaşırtıcı bir deprem meydana geldi. Bunların hepsini üst üste koyduğumda, benim düşündüğüm şu; Marmara’nın ortasında olan fay zonu, Kuzey Anadolu Fayının ana kolu, Ganos yönünde, Şarköy yönünde gidemediği için güneybatıya dönüyor. Yani Karabiga-Erdek tarafına doğru dönüyor. Dün yaşadığımız deprem de bunun bir örneği. Hiç şaşırmadım ben, bu deprem Karabiga’da da olabilirdi. Şimdi bazı meslektaşlarım diyorlar ki, ‘bu tali bir depremdir, ana depremle alakası yok…’ Hiç önemli değil, tali bir deprem de olabilir, ama benim vurgulamak istediğim, ki bir çok meslektaşım farkında bile değiller; Bu depremler, Karabiga-Biga-Çan yönüne yöneliyorlar. Bu nedenle de Çan civarında 283 yıldır büyük deprem olmuyor, Bayramiç güneyindeki fayda belki 500-1000 yıldır deprem olmuyor ama orada aktif bir fay var. Yani dolayısıyla benim Türkiye’de beklediğim en büyük depremi; Biga-Çan-Bayramiç hattında yaşayacağız. Bu Bayramiç’in güneyindeki fay da Evciler Fayıdır, herkes tarafından da bilinir. Benim demecimin ardından bir-iki gün sonra bu deprem oldu. Yani benim söylediklerimi teyit ediyor bir bakıma…” dedi.
Perinçek, “Bütün mesele, depremin Karabiga-Biga-Erdek tarafına yönelmesi demek, Çan’daki fayı tetikleyecek anlamına geliyor… Bu depremin ve Marmara’daki fayların üzerinde durmamın nedeni de o. Eninde sonunda gelecek Çan’daki fayı kıracak, Bayramiç’in güneyindeki Evciler fayını kıracak diye düşünüyorum. Veya Biga civarındaki fayları kıracak, o faylara da Biga-Çan Fay Zonu diyoruz. Orada birkaç tane fay var, ama en büyük fay Evciler fayı. Bu yaklaşık 45 kilometre… Buradaki fayların boyutları, 5-45 kilometre arasında değişiyor. Fayın boyu ne kadar uzunsa, yaratacağı deprem de o kadar büyük oluyor. Eğer Çan civarındaki, 10-15-5 kilometre gibi üç dört tane fay var. Bu faylar aynı anda birbirini tetikleyerek kırılabilir. O zaman bir felaket olur. Kırılan fayların uzunluğunun toplamı, 40-45 kilometreyi bulursa, bu bir felaket olur. O zaman 7 civarı, 7.2, 7.5 gibi depremleri yaşayabiliriz. Depremlerin zamanını hiçbir şekilde söyleyemiyoruz, ama ben bu konuda iki senedir açıklama yapıyorum. İki senedir buraya dikkat çekiyorum. Ama beklediğimden çok uzun sürdü. Daha önce de bekliyordum, yarın da olabilir, belki iki sene sonra olacak bunu bilemiyoruz. Ama kapının ağzında. Bunun net bir şekilde yaklaştığını görüyorum. Erdek-Biga-Karabiga-Çan veya Bayramiç! Bunlardan biri olacak” dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum