Reklam

ŞAP SALGIN YÖNETİMİ EĞİTİMİ VERİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından, Çanakkale Ticaret Borsası toplantı salonunda “Salgın Yönetimi Eğitimi" verildi.

ŞAP SALGIN YÖNETİMİ EĞİTİMİ VERİLDİ
08 Eylül 2023 - 10:50
Ortaya çıkan bir şap salgınının etkin bir şekilde kontrol ve eradikasyonun sağlanması amacıyla, salgın sırasında ve salgın sonrasında uygulanacak prosedürleri içeren acil eylem planı çerçevesinde “Tam Zamanlı Saha Tatbikatı Çanakkale merkez Işıklar köyünde gerçekleştirildi.
Eğitime Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığından Veteriner Hekim Adil Adıgüzel, Veteriner Hekim Murat Bahadır Akarçay, Veteriner Hekim Kazım Erdoğan, Veteriner Hekim Barış Basat, Veteriner Hekim Adem Taşçı, Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğünde görevli Dr. Sabri Hacıoğlu, Şap Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. İbrahim Hancı, İl Müdür Yardımcısı Latif Candan, İlçe Müdürleri, Oda Başkanları ve üreticiler katıldı.
Karadağ konuşmada; "Şap ve koyun keçi vebası hem hayvan sağlığını hem de hayvanın verimini olumsuz etkileyen çok ağır ekonomik kayıplara sebep olan önemli bir hastalıktır. Bu yüzden hastalık çıkmadan önce önlem alınmalı, hastalık çıktığı zaman ise en hızlı ve doğru şekilde müdahale edilerek yayılması önlenmelidir. Bu eğitimler ile salgın hastalık mücadelesinde görev alan veteriner hekimler ile yardımcı sağlık personellerinin teorik ve pratik bilgi ve tecrübelerini arttırarak en hızlı şekilde gerekli tedbirleri almalarını istiyoruz." dedi.
Tatbikatta, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığında görevli Veteriner Hekim Adil Adıgüzel, Veteriner Hekim Murat Bahadır Akarçay, Veteriner Hekim Kazım Erdoğan, Veteriner Hekim Barış Basat, Veteriner Hekim Adem Taşçı, Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğünde görevli Dr. Sabri Hacıoğlu, Şap Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. İbrahim Hancı Koyun Keçi Vebası salgınında görevli personele; tüm işletmelere, ekipmanlara ve diğer materyallere erişim sağlayacak usul ve esaslar, şap virüsünün tespit edilmesi halinde bölgede alınacak önlemler, çevresel koruma tedbirleri, şap hastalığına ilişkin farkındalık ve hazırlık düzeyinin yükseltilmesine yönelik ulusal önlemler ortaya konuldu. Masa başı teorik çalışmalar, soru alıştırmaları, senaryo, uygulamalı saha çalışmaları, hastalığın hızlı bildirimi, marazi madde toplama, biyogüvenlik ve etkin mücadeleye yönelik konularda uygulamalar gerçekleştirildi.
Çanakkale Merkez Işıklar Köyü'nde yapılan saha tatbikatının gerçekleştirilmesinin ardından çalışmalar değerlendirilerek eğitim sona erdi.

Kaynak: Çanakkale Kalem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum