Reklam

"SANKİ BİZ İKTİDARDAYIZ, ONLAR MUHALEFETTE"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek Truva Otel’de düzenlenen basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

14 Nisan 2023 - 15:38
. Millet İttifakı il başkanlarının, belediye başkanlarının, 28. Dönem CHP Milletvekili Adaylarının katıldığı toplantıda AK Parti’nin seçim beyannamesini eleştiren Erkek, “Sanki biz iktidardayız, onlar muhalefette” dedi. İktidara geldiklerinde ilk 100 gün içinde yapacaklarını da sıralayan Erkek, Türkiye’nin, ortak akıl ve yeni bir siyaset anlayışı ile yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Konuşmasının başında 11 Nisan’da belediye binasının açılışında kendilerini yalnız bırakmayan Çanakkale halkına teşekkür eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Av. Muharrem Erkek, “Geçmişte olduğu gibi, bugün de yarın da bu güzel memleketimizi gözümüzün bebeği gibi koruyacağız. Gelibolu Yarımadamızı, Troas Bölgemizi, Assos bölgemizi, boğazımızı, ormanlarımızı, Kazdağları’nı, adalarımızı, bu müstesna coğrafyayı hep birlikte öyle bir koruyacağız ki; maalesef betonlaşma ve rant uğuruna yapılan saldırılara hep birlikte son vereceğiz” dedi.
“BİZİM MASAMIZDA HER ZAMAN DEMOKRASİ VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ OLUR”
Bir durum tespitini paylaşmak istediğini kaydeden Erkek, “Birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim beyannamesini Türkiye ile paylaştı. 2028 hedeflerini ortaya koydu, ama seçim beyannamesini dinlerken sanki 21 yıldır iktidarda olan birini değil de muhalefette olan birini dinliyor gibiydik. Ayrıca biz Millet ittifakı olarak uzun zamandır birlikte çalışıyoruz, 28 Şubat 2022 tarihinde güçlendirilmiş parlamenter mutabakat metnini imzaladık. 6 genel başkan imzaladı bunu, bu her şeyin temelidir, burada hem güçlendirilmiş parlamenter sistem var, hem de çok önemli temel ilkeler var. Yolsuzlukla mücadeleden, kamu yönetiminde liyakate, üniversitelerden, genel yönetime birçok konu burada mevcut. Daha sonra Millet İttifakı olarak 84 maddeyi kapsayan çok önemli bir anayasa değişikliği önerimizi kamuoyu ile paylaştık 28 Kasım 2022’de. 30 Ocak 2023’te de ortak politikalar mutabakat metnini paylaştık. Bunlar çok önemli metinler ve önemli ilkeler var. Bizim masamızda her zaman demokrasi ve hukukun üstünlüğü olur. Saray iktidarına baktığımızda tamamının bu metinlerden alıntı olduğunu gördük. Kopyalamaktan başka hiçbir şey yapamamışlar” ifadelerini kullandı.
“UCUBE SİSTEM 6 ŞUBAT DEPREMİNDE ENKAZ ALTINDA KALDI”
Erkek devamında şu sözlere yer verdi: “Seçim beyannamesinde diyor ki Erdoğan, “İmar affını af edilemeyecek suçlar arasına alacağız. Sanki biz iktidardayız, kendisi muhalefette. Vatandaşın can ve mal güvenliği her şeyden önce gelir diyor ama demek ki gelmiyormuş. Yaşama hakkı devletin en temel sorumluluğudur. Hatırlayalım 8 kere imar affı çıkartmış Erdoğan. Hele hele 2018 de çıkarttığı imar affı var ya; 2018 öncesindeki tüm kaçak yapıları affediyor, çürük mü değil mi, depreme dayanıklı mı değil mi, bakmadan, tamamını affediyor. Örneğin 2 kat izni var, 2 kat da kaçak çıkmış, binaya ruhsat verdiler. 2018 çıkan imar affında 7 milyon 238 bin 50 adet bağımsız bölüme belge verildi. Erdoğan Maraş, Hatay, Adıyaman’da, Gaziantep’te bunları insanlara meydanlarda müjde olarak anlattı. O insanlara müjde dediği, o insanların evlerini onlara mezar yaptılar. İşte gerçek bu, tek adam sistemi. Bu ucube sistem de 6 Şubat depreminde enkaz altında kaldı. O deprem olmasaydı çevre ve imar bakanlığı yeni imar affını çıkartacaktı. Türkiye Cumhuriyeti’nin en basiretsiz hükümeti ile iktidarı ile Türkiye maalesef karşı karşıya. Bunları oy ve iktidar uğruna yaptılar. 2018 imar affının bu kadar kapsamlı olmasının nedeni, 2018 Haziran ayında yapılacak seçimlerdi. Depremin olmasını engelleyemeyiz ama depremin afete dönüşmesini engellemek bizlerin, iktidarın elindedir. 99 depremin üzerinden 24 yıl geçti hiçbir şey yapmadılar. Yapmadıkları gibi devletin en saygın kurumları kamu kurumlarını çürüttüler. AFAD’a, Kızılay’a bakın, yandaşları ile liyakatsız insanlarla doldurdular. Binlerce insanımız enkaz altında kaldı, yakınlarını kaybedenler oldu. Bunun sorumlusu kim? Şimdi çıkmış utanmadan imar affı affedilmeyecek suçlar arasına girecek diyor. Bu ülkede fay hatları kırılırken, bu ülkeyi yönetenlerin ar damarları da kırılmış. Yaptıkları tek şey; Pandemi olur İBAN verirler, deprem olur, sel felaketi olur İBAN verirler, yaptıkları bu. Adıyaman’da 2017’de deprem oldu, 6 yıldır hala konteynerda yaşanıyor. 6 şubat 2017’den bu yana Ayvacık’ta da hala 86 hak sahibi vatandaş konut bekliyor. 6 yıl geçmiş, bizim Ayvacık ilçemizde. Toplam 42 aile hala konteynerda yaşıyor, bunun için bunların da ar damarları kırılmış diyorum. Türkiye Cumhuriyeti 86 vatandaşına 6 yılda konut yapamaz mı? Yollar köprüler yapılır, her hükümet yaptı, yarın da yapmaya devam edecek. Bunları neden yapamıyorsunuz? Tek adam rejimi enkaz altında derken bunları kastediyoruz” dedi.
“BİNLERCE MÜLAKAT MAĞDURU YARATTILAR, KUL HAKKI YEDİLER”
Beyannamedekilere devam eden Erkek, “Gençlere diyorlar ki mülakatı kaldıracağız. Binlerce mülakat mağduru yarattılar. Binlerce genç sınavlarda yüksek puan almasına rağmen bilerek elediler, kul hakkı yediler. TÜRGEV, TÜGVA’larda biliyoruz ki listeler hazırlandı kimler kamuya alınacak diye. 28 Şubat 2022 tarihli mutabakat metninde kalkacak mülakat dedik. Gençlere sesleniyorum, yazılı sınavda en yüksek notlardan başlayarak tek tek kamuya alımlar yapılacak. Şimdi seçim beyannamesinde mülakatı kaldıracağız diyorlar. Gençlere 10 GB internet verecekler mi? Verin, ne bekliyorsunuz. Böyle bir vaat mi olur? Erdoğan yönetimi de tek adam sistemi de iflas etmiştir. 85 milyonu freni patlamış kamyon gibi uçuruma sürüklüyorlar. Buna hep birlikte dur diyeceğiz” dedi.
“HER GEÇEN GÜN YOKSULLAŞIYORUZ”
Öte yandan kamu ihale kanununun güncellenmesini de eleştiren Erkek, “192 kez değişti kamu ihale kanunu, bir iki kere değil ki yapılan değişiklik. Çünkü yandaşlara vermeleri lazım ihaleleri. Trajikomik. Gayrı safi milli hasılamız 1,5 triyon dolar olacak diyorlar. 2013 de 2 trilyon dolar olacaktı hani? Şu an da 800 milyar dolar. Her geçen gün yoksullaşıyoruz, 2023 hedeflerini hatırlayın, kişi başına düşen gelir 25 bin dolar olacaktı, şimdi diyorlar ki 2028’te 16 bin dolar olacak diyorlar. İşsizlikte de geriye gidiyoruz, tek adam sistemi ekonomik krizleri çözemez, derinleştirir. Ülke yönetilmiyor savruluyor. Onun için biz Millet İttifakı olarak birlikte çalışıyoruz” diye konuştu. “Enflasyonu da tek haneye indireceklerdi, üç haneli şu an, böyle giderse kaç haneli olacağı belli değil. En büyük 10 ekonomisi arasına girecekmişiz, 17 sıradan 20’den düştü Türkiye. Gerçekten halka yalan söylemek suçtur ama bıkmadan usanmadan yalan söylemeye maalesef devam ediyorlar. Kişi başı gelir 10 bin dolar diyorlar; kesinlikle doğru değil, milyonlarca göçmen sayılmıyor ama her haneye 50 bin dolar girmesi lazım. Bu ayda 80 bin lira yapar, gelir dağılımında öyle bir adaletsizlik var ki. Onun için 14 Mayıs seçimi bu çok önemlidir” şeklinde konuştu.
“İlk 500’de bir üniversitemiz yok artık” diyen Erkek, “Bizim ilk yüzde üniversitelerimiz vardı. Şu anda ilk 500’de üniversitemiz yok” dedi.
“EKİLEMEYEN ARAZİ EKİLENDEN ÇOK”
Tarım alanında da sıkıntılar yaşandığını belirten Erkek, “Türkiye’de ekilebilir tarım arazilerinin yarıdan fazlası ekilmiyor. Bu çok daha az üretiyoruz demek. Almanya bizi kıskanıyor ya, Almanya’da enflasyon yüzde 7, Almanya’da 150 bin traktör var. Almanya 150 bin traktörle 30 milyon ton buğday üretiyor. Buğdayın anavatanı da Almanya, Avrupa değil, Anadolu. Türkiye son dönemde dünyada buğday ithal eden üçüncü ülke konumuna geldi. Bizim ülkemizde 2 milyon 200 bin traktör var. Ama planlama yok, her seçim döneminde dağıtınca sonuç bu. Onun için Planlama ve Strateji Teşkilatını kuracağız, kararnamesi hazır. Türkiye’nin en liyakatli kadroları o teşkilatta görev alacaklar. Her alanda birhızlı planlamalar yapacağız. Bir tek fabrika, bir tek tesis kurmadılar. Özel sektörün yaptıklarını, kendi yaptıkları gibi anlatıyorlar. 1925 de bu ülke uçak fabrikası kuruldu. Biz 1940’lı yıllarda uçak ihraç eden ülkelerden biriydik, ilk 5 de. Sonradan bunların hepsi kapatıldı. 1937’de ilk haliçte denizaltımızın omurgasını yerleştirdik. Savunma sanayimiz diyorlar. Aselsan 1975’de kuruldu. Havelsan 1982 de kuruldu, Roketsan 1988’de. Kıbrıs nedeniyle ambargo nedeniyle yurttaşların paralarıyla kurulan palet fabrikasını Katar’a peşkeş çektiler. Ama genel başkanımız söz verdi Bay Kemal Katar’dan alıp ordumuza teslim edecek.”
“SARAY İKTİDARI BETONA VE RANTA SAĞLANMIŞ DURUMDA”
“Çanakkale’de de Kazdağları’mız, ormanlarımız ve sularımız tehdit altında” diyen Erkek, “Saray iktidarı betona ve ranta sağlanmış durumda. Çanakkale’de herkesin bildiği, herkesin çok sevdiği orman kampı var biliyorsunuz. Dardanos’ta orman kampı vardır, herkes bilir. Orman Genel Müdürlüğü mülkiyetinde, orman personeli kalır, Çanakkaleliler gidip denize girerler. 12 Nisan Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2 gün önce imzalanmış, 1 ay sonra seçim var ayıptır. Çanakkale belediyemize sormuşlar burayı, belediyemiz hayır yapamazsınız demiş, imar kanuna aykırı demiş; yetki kullanmışlar, özelleştirme kapsamına alıp imar verip konut alanı yapmışlar. O güzelim kıyıyı birilerine peşkeş çekecekler, size söz veriyoruz çekemeyecekler. Bunların tek derdi rant, neden İstanbul’u kaybedersek Türkiye’yi kaybederiz diyorlardı. İstanbul düşerse Mekke düşer diyorlardı. Çünkü öyle büyük rant vardı ki. Mursi mi, Sisi mi diyenler gidip Mursi ile el sıkıştılar. Bu seçimde hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Bu partiler üstü mücadele. Çocuklarımızın geleceği için, bu adaletsiz talan düzenine hep birlikte bir son vereceğiz. Bu sistem 6 şubatta enkaz altında kaldı. Devleti yönetenler affedebilir mi? Gereğini yapar istifa eder. Gerçek rakamlar 150 bin, 200 bin kişi diyor. Devlette sorumluluğu üstelenen yok. Bunların hepsini değiştireceğiz, kimsenin endişesi olmasın” dedi.
“KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASINA SON VERİLECEK”
İlk 100 günde yapacaklarını bir broşür olarak dağıtan Erkek, “Tüm veliler rahat nefes alsın; kalıcı yaz saati uygulamasına son verilecek. Köy okulları yeniden açılacak. 100’ncü yılında 100 bin öğretmen atanacak. Devlet okullarımızda evlatlarımıza beslenme desteği verilecek. Çünkü maalesef açlıktan bayılan çocuklar gördük. Bunu kimse hak etmiyor. Bay Kemal’in sözüdür hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. GATA yeniden açılacak. Dünyada hastanesi olmayan tek ordu bizim ordumuzdur. Korkuya bakın, korkarak devlet mi yönetilir? Tek adam aklı mı, ortak akıl mı? Ondan 6’lı masa bir araya geldi, yeni bir siyaset anlayışına ihtiyaç var” dedi.

Kaynak: Çanakkale Kalem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum