Reklam

SAĞLIKÇILAR HAKLARI İÇİN GREVDE!

Aile sağlığı merkezindeki hekimler, sağlık çalışanları ve AHEF tarafından, Çanakkale Halk Sağlığı Binası önünde basın açıklaması yapıldı. Hekimler gerçekleştirdikleri basın açıklamasında iş hayatındaki haklarının yeterli olmadığını, şiddete uğramak istemediklerini ve hak edişlerinin artmasını talep etti. Hekimler ve sağlık çalışanları bugün ve yarın iş bırakma eylemine gidiyorlar.

17 Şubat 2022 - 15:13
Ülke genelinde hekimler haklarını alamadıklarını belirterek 17 ve 18 Şubat tarihleri arasında iş bırakma eylemine gidiyor. Hekimler maruz kaldıkları şiddet olaylarında net çözüm, artan iş yüklerine karşı hak edişlerinin artmasını istiyor. Ülke genelindeki eylemlere Çanakkaleli hekimlerde katıldı. Hekimler ve sağlık çalışanları, Aile Hekimleri Derneği öncülüğünde Çanakkale Halk Sağlığı Binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını hekimler ve sağlık çalışanları adına Çanakkale AHEF Başkan Yardımcısı Engin Korkutan okudu.

Yapılan açıklamada, “30 Haziran tarihli sözleşme ve ödeme yönetmeliği ile sayısız antidemokratik hükümler içeren yönetmeliğin, sendikal haklarında içinde bulunduğu birçok faaliyetlere izin vermemekte olduğu aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırmış olduğu bir gerçektir. Pandemi döneminde tüm dünya hekimlerine yeni haklar tanırken, bizler ceza yönetmeliği ile baş başa kalmış durumdayız. Bu yönetmeliğin talebi iptalimizdir. Aile sağlığı merkezlerinin cari giderlerinin, artış oranlarının çok düşük derece kalkmış olması, elektriğe yüzde 220, doğalgaz yüzde 48, akaryakıta yüzde 120, SGK’lı çalışanlarımıza yüzde 50 artarken bize ödenen cari giderlerin yüzde 31,’de kalması bu sistemin mümkün olmadığını kılmaktadır. Cari gider artışlarının ilgili kalemlerce dikkate alınarak en az yüzde 50 oranında arttırılması talebimizdir. Tüm dünyada pandemi döneminde ülkemiz sağlık çalışanlarının satın alma gücünün azaldığı tek ülkedir.

Bütün ülkeler iş yükününü artmış olduğu bu dönemde sağlık çalışanlarına ek haklar tanımış ek iyileştirmeler yapmış iken bizler diğer ülkelerin 6 katı iş yükü yapmakla birlikte altıda bir oranında hak edişler almaktayız. Sağlıkta şiddetini önlenmesi için gerekli yasal düzenlenmelerin bir an önce yapılması talebimizdir. Bu yasal düzenlemeler yapılırken gerçek anlamda yasal düzenlemelerin yapılması ve gerçekten sağlıkta şiddeti bitirecek adımların atılması talebimizdir.

Sağlıkta şiddete zemin hazırlayan içeriği belli olmayan raporlar, rapor talepleri, yoğun iş yükü altından dönem dönem yaşanan hizmetlerdeki gecikmeler gibi nedenlerle şiddete maruz kalmaktayız. Bu sorunlara ivedilikle çözüm bulunması talebimizdir. Demokratik ve mali hakların geriye gittiğini gören hekimlerimiz, ülkemizi terk etmektedir. Bu gidişatın şartların düzeltilmesi ve durdurulması talebimizdir. Ortalama yılda 3 bin ile 4 bin hekimimiz yurt dışına yaşamak ve çalışmak üzere gitmektedir. Bu durumdan en büyük kaybı yine halkımız görecektir. Bizler gelecek kaygısı yaşamadan, hak ettiğimiz ekonomik şartlarda mesleğimizi icra edip halkımıza hizmet sunmak istemekteyiz. Aynı zamanda hak ettiğimiz emeklilik hayatını yaşamak istiyoruz. Bunun için gerekli ücretlendirme yönetmeliğinin düzenlenmesi talebimizdir. Bu konularda bakanlıkla olan bütün diyaloglarımız yanıtsız kalmıştır. Son çare olarak sesimizi bu şekilde duyurmanın üzüntüsünü yaşamaktayız” ifadeleri yer aldı.


Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum