Reklam

PROF. DR. SURAİYA FAROQHİ ÇOMÜ'LÜ ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü ile Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin iş birliğiyle hazırlanan ve dünyada önde gelen Osmanlı tarihçilerinden biri kabul edilen İbn Haldun Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi'nin konuşmacı olarak katıldığı "Osmanlı Tebaasının Yarısı: Kendini ve Çocuklarını Korumaya Çalışan Kadınlar" adlı konferans gerçekleştirildi.

PROF. DR. SURAİYA FAROQHİ ÇOMÜ'LÜ ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ
20 Kasım 2023 - 16:09
Konferansa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Evren Gökkaya, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa İlker Gülcemal, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Özbek, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Ekin Kozal ve Doç. Dr. Zahide Acar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Troia Kültür Merkezi Sevim Buluç Oditoryumu'nda gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı ve Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aşkın Koyuncu yaptı. Konferansın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Prof. Dr. Suraiya Faroqhı’nin tarihçi olarak öne çıkan özelliklerinden ve Osmanlı sosyal tarihine yaptığı katkılardan söz etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, konuşmasında Prof. Dr. Suraiya Faroqhi’ye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne konferans vermek üzere teşrifleri için teşekkür etti. 3 Kıtada yüzyıllar boyunca hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu tebaası olan farklı kültürlere ve dinlere mensup milletlerin barış, huzur ve refah içinde yaşadığını söyledi.  Ayrıca, bugün Kudüs ve Filistin’de yaşanan insanlık dramına vurgu yaptı.

Prof. Dr. Suraiya Faroqhi ise konuşmasında Osmanlı döneminde aile, kadınlar ve çocuklarla ilgili kaynaklara ve literatürde öne çıkan çalışmalara vurgu yaptıktan sonra Osmanlı Döneminde 15-18. Yüzyıllarda Anadolu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da çeşitli kentlerde kadınların evlenme, boşanma, veraset ve nafaka problemlerine değindi. Ayrıca, Osmanlı kadınlarının şeri hukuk kapsamında kendisi ve çocuklarının hukukunu ve haklarını korumak için verdikleri mücadelelerden örnekler verdi. Prof. Dr. Faroqhi sunumunun ardından öğrencilerin sorularını cevapladı.

Konferans, fotoğraf çekimin ardından sona erdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum