Reklam

MERAK EDİLEN SORULAR YANIT BULDU!

11 Mart’ta ilk görülen vakanın ardından, Türkiye koronavirüsle etkin bir mücadele sürdürmeye devam ediyor.

MERAK EDİLEN SORULAR YANIT BULDU!
13 Nisan 2020 - 14:56

Bu süreçte, Çanakkale’de vatandaşların merak ettikleri ve endişelendikleri konuları ÇOMÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Alper Şener ile konuştuk. Şener’e, kamuoyunun merak ettiklerini bir bir sorduk ve Şener cevapları ile sürece açıklık getirdi.

KORONAVİRÜS EVRİM SÜRECİNDE HANGİ AŞAMADADIR?

Doç. Dr. Alper Şener; “Virüs ilk ortaya çıktığından beri bir değişim süreci içerisinde. Bu değişim sürecini sadece covid-19’a bağlamak doğru değil. Bu süreç tüm virüsler için doğaldır. Covid-19 pozitif poleriteli  bir RNA virüsü olduğundan dolayı değişime meyillidir. Bu değişim evrimsel bir adaptasyondur. Adaptasyon sürecinin nasıl işleyeceğini şu anda bilmiyoruz ve takip halindeyiz. İnsandan insana geçen virüs tipinin bulaşıcılığı oldukça yüksektir. Süreci trajik hale getiren durum, bulaşıcılığın oldukça yüksek olmasıdır. Virüslerin adapte olma ihtiyacı vardır. Organizma ölürse zaten virüsler yaşayamaz.”

VİRÜSÜN YAYILIMINDA ZİRVE NOKTASI NE ZAMAN OLACAKTIR?

Doç. Dr. Alper Şener, “Bütün salgınlarda temel bir sistematik vardır. 180-200 günlük senaryolar üzerinden hareket edilir. Virüsü gördüğünün ilk günden, 14 gün geriye gideceksiniz. Bizde ilk vaka 11 Mart’ta ortaya çıktı. 14 gün geriye gittiğinizde 25 Şubat tarihine geliyorsunuz. 25 Şubat’tan sonra, her şey yolunda gittiğinde 180 günlük süreç oldukça önemlidir. 180 günlük süreçte her şey yolunda gitmezse, 200 güne evrilebilir. Bizim aslında Nisan’ın son haftası, Mayıs’ın ilk haftası gibi bir dönemde pik dönemine (en üst seviyeye) ulaşmış olmamız gerekiyor.”

VİRÜSÜN YAYILIM HIZINA BAKTIĞIMIZDA, BİZİ DAHA KÖTÜ GÜNLER Mİ BEKLİYOR?

Doç. Dr. Alper Şener , “Her zaman masa üstünde yapılan hesaplar sahada tutmayabiliyor. Bunu öne çekmekte mümkün ileri götürmekte mümkün. Ben bu sürecin öne çekileceğini düşünüyorum. Çünkü koronavirüs kış virüsüdür. Havaların ısınmasıyla, nem oranının değişmesi ile bulaşılırlık düşecektir. Bir kişi 10 kişiye bulaştırırken, bu 1’e düşecektir. Tüm solunum yolu virüslerinde süreç bu şekilde işler. Hep toplumda kış virüslerinin kış aylarında görülüp, sonra birden kayboldukları düşünülür. Böyle bir durum söz konusu değil. Grip virüsü de kışın daha bulaşıcıdır. Kapalı alanlarda, yakın mesafenin getirdiği dezavantajlar vardır. Yaz aylarında, alan genişleyeceği için virüs pasifize olur. Evde kalmak, maske ile dolaşmak, sosyal mesafeyi sağlamak bu süreçte temel yapılması gerekenlerdir.”

ÇANAKKALE’DE YOĞUN BAKIMDA YATAN HASTA SAYISINDA AZALMA VAR MI?

ÇANAKKALE KENDİ TESTİNİ KENDİ YAPABİLECEK KONUMDA MI?

Doç. Dr. Alper Şener, “Benim sahada görebildiğim kadarıyla Çanakkale, koronavirüs ile mücadele konusunda başarılı… Bence başarılıyız. Çanakkale’de olgu sayımız azaldı, test sayımız fazla… Bizim kendi laboratuarımız var. Testi kendimiz yapıyoruz, aynı gün içerisinde sonucu çıkartıyoruz. Bu büyük bir başarıdır. Aynı gün son sonuç almamıza rağmen, negatif sayımız artıyor. Olgu sayısının azalması bizim için bir avantajdır, bu virüsün enfeksiyon zincirinin kırıldığını göstermektedir. Sevindirici gelişmelerden birisi olgu sayısının azalmasıydı, ikincisi ise yoğun bakımdaki tedavi gören hasta sayımız düştü.”

KÜÇÜK ŞEHİR OLMANIN VİRÜSLE MÜCADELE ARTI ETKİSİ VAR MIDIR?

Doç. Dr. Alper Şener , “Virüsle mücadelede Çanakkale’nin küçük, butik bir şehir olmasının avantajı vardır. Hastalığın kontrolü anlamında bu bizi başarılı hale getiriyor. Çanakkale’yi diğer büyükşehirler karşılaştırdığınızda, Çanakkale çok iyi bir konumdadır.”

ÇOMÜ ÜNİVERSİTE HASTANESİ EKİPMAN VE MALZEME DONANIMI NOKTASINDA YETERLİ Mİ?

Doç. Dr. Alper Şener, “Teknik ekipman bakımından hastanelerimiz yeterlidir. Bir kıyaslama yapacak olursak, ABD ve Avrupa’daki pek çok hastaneden iyi durumdayız. Ölüm oranımız ABD ve Avrupa ülkelerinde göre çok düşük. İşin içinde olan birisi olarak, ekipmanlarımız gayet yeterlidir diyebiliyorum. Buradaki malzeme, teçhizat, ekipman müdahale konusunda bizi zor durumda bırakmıyor. Malzeme yetersiz diyenlerin delil sunmaları gereklidir. Yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi gereklidir. Malzemelerin, yetersizliği konumunda değil, sayının yoğunluğundan dolayı, malzemelerin depolardan transferinde sorun olabilir. İnsanlar bunu sıkıntı olarak anlamış olabilirler.”

 

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum