Reklam

"LAİK BİR ÜLKE İSTİYORUZ"

Çanakkale Pir Sultan Abdal Derneği tarafından, geçtiğimiz gün Cem Evi önünde bir basın açıklaması düzenlendi. Düzenlen açıklamada ise zorunlu din dersleri eleştirildi ve “Eşit yurttaşlık temelinde, demokratik ve laik bir ülke istiyoruz” ifadeleri yer aldı.

"LAİK BİR ÜLKE İSTİYORUZ"
28 Şubat 2022 - 11:52
Pir Sultan Abdal Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında, “Demokrasiyi, laikliği, özgürlüğü, adalet ve eşitliği isteyenler olarak bugün ülkemizin dört bir yanında meydanlardayız! Ekonomi krizde, siyaset krizde, memleket krizde. Eğitimde, sağlıkta, hukukta çöküş var.
“EKONOMİK KRİZİN BEDELİNİ TOPLUMA FATURA EDİYOR”
Geçinemeyen milyonlar, ekmek, adalet ve özgürlük istiyor. AKP-MHP İktidarı, sorumlusu olduğu siyasal ve ekonomik krizin bedelini topluma fatura ediyor. Her geçen gün daha da derinleşen krizler cenderesinden çıkış için, bu gidişata hayır diyen tüm kesimlere karşı zam, zulüm, baskı, şiddet politikalarıyla güç göstererek, tehdit ederek, zor kullanarak, daha fazla iktidarda kalmaya, faşist bir rejimi tahkim etmeye çalışıyor. Bu politikaların yansıması ülkemizde ve Dünyada savaşa yol açmaktadır. Bunun en açık göstergesi bu gün Ukrayna’da yaşanmaktadır.
“4 TANE DAHA DİNSEL İÇERİKLİ DERS, MÜFREDATTA ZORUNLU HALE GETİRİLDİ”
Biz bu ülkede vergilerimiz, siz şeriata yatırım yapın ve çocuklarımızın geleceğini çalın diye vermiyoruz. 1950’lerden itibaren okullarda seçmeli olarak uygulanan din dersleri, ABD destekli 12 Eylül faşist darbesinin şefleri tarafından hazırlanan 1982 Anayasası ile zorunlu hale getirildi. Darbe sonrası kurulan sağ iktidarlar; tekçi, asimilasyoncu, inkarcı, cinsiyetçi eğitim sistemi inşa edip bunun üzerinden yükseldiler. Yine Tarikatçı vakıfların isteğiyle seçmeli dersler adı altında 4 tane daha dinsel içerikli ders, müfredatta zorunlu hale getirildi.
“ÇOCUKLARA DİN DERSİ DAYATAMAZSINIZ”
Millî Eğitim Şûrası Kararını Geri Çekin! İktidara sesleniyoruz: Çocuklara din dersi dayatamazsınız! Alevi çocuklarına hiç dayatamazsınız! Ciddiye alınamaz nitelikteki bir “tavsiye”ye dayandırılan bu karar, kesinlikle kabul etmiyoruz! Bu kararda ısrar edilirse Alevi toplumu olarak sivil itaatsizlik’de dahil olmak üzere itirazlarımızı dile getiren eylemliliklerimizi daha da büyüterek devam edeceğiz. Zorunlu din dersi, başta Alevi çocuklar olmak üzere farklı inançtaki çocuklar için bir zulüm haline gelmiştir. Tekçi, ayrımcı, dayatmacı uygulamalar, laiklik ve eşitlik ilkesinin ihlalidir.
Aynı zamanda kamu eğitimi adı altında İslam dinciliğinin (Şeriatçılığın) devlet eliyle örgütlenmesidir. Bu dersler toplumda inanç eksenli ayrımcılıkları yeniden üretirken mevcut medeni hukukun ve ceza hukukunun da altını oymaktadır. Bu durum, toplumsal çoğulculuğu, halkların ve inançların bir arada barış içerisinde yaşamasını güçleştirmektedir.
“DİNCİ VAKIFLARA KAMU KAYNAKLARI AKTARIMINA SON VERİLMELİDİR”
Eğitim sisteminin vakıflar üzerinden düzenlenmesine, gerici, dinci vakıflara kamu kaynakları aktarımına son verilmelidir.
Susmuyoruz, sessiz ya da seyirci kalmıyoruz. AHİM kararları derhal uygulansın ve zorunlu din dersleri kaldırılsın! Okul öncesinde din dersi dayatmasını kabul etmiyoruz! Laik bir ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurum olmamalıdır. Demokratik, özgürlükçü, halkçı, laik bir eğitim ve ülkeyi kurmak için bu yıkım kararını hep birlikte durduracağız!” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Çanakkale Gündem Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum