Reklam

"KUDÜS İÇİN TÜRKİYE ALİMLER BULUŞMASI" YAPILDI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Yurtdışındaki Filistin Alimler Heyeti ve Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği (UMAD) tarafından düzenlenen "Kudüs için Türkiye Alimler Buluşması", yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bu yıl sanal ortamda düzenlendi. Buluşmada, Türkiye ve Filistin'den çok sayıda kanaat önderi ve akademisyen Yüzyılın Anlaşması’na ilişkin tepkilerini dile getirdi.

"KUDÜS İÇİN TÜRKİYE ALİMLER BULUŞMASI" YAPILDI
11 Kasım 2020 - 11:29
Uluslararası Müslüman Alimler Derneği Eğitim Komisyonu Başkanı Ömer Faruk Korkmaz tarafından sunumu yapılan konferans, Beştepe Millet Camii İmam Hatibi Adem Kemaneci tarafından Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı.
Konferansa ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nimettullah Akın katıldı. 
“Türkiye ve Filistin'den çok sayıda kanaat önderi ve akademisyeni böyle bir konferansta ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diyerek başladığı konuşmasında İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nimettullah Akın şunları söyledi.
“Kudüs hepimizin meşairi. Hepimizin önemli simgelerinden. Tıpkı Mekke, Medine, Ezan, Bayrak gibi. Bu bağlamada böyle bir konu etrafında özellikle yüzyılın anlaşması çerçevesinde hocalarımızın söyleyeceklerini sabırsızlıkla bekliyorum.  Ben bu konuda üç noktaya dikkat çekmek istiyorum. Kudüs konusunda lisansüstü eğitimde tezler yazılmalı. İkincisi evlerimizde Kudüs hissiyatı, algısı oluşması için Kudüs Kumbarası oluşturarak bu konuda destek oluşturabiliriz. Diğer bir nokta ise her şehrin Kudüs’te bir evi olsa. Dolayısıyla Kudüslü kardeşlerimizin satmak zorunda kaldığı evleri alarak kardeş şehirler oluşturmak ve hem sembolik varlığımızı orada gösterir hem de maddi desteğimiz olur.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yazılı mesaj gönderdiği Konferansta “Yüzyılın Anlaşması Karşısında Akademik Camianın Rolü” konulu oturuma başkanlık eden ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ise “Ümmetin 105 yıl önce birlik içerisinde neler başarılabileceğinin gösterildiği bir şehirden sesleniyorum” diyerek şunları söyledi:
“Kudüs meselesi bizim ümmetimizin gerçekten ağır bir sınavıdır. Ancak bu konuda gayret edersek mutlaka başaracağımız bir konudur. Bugün büyük bir zulüm işleniyor. Bu zulüm karşısında mutlaka elle, dille ve kalple bizim mücadele etmemiz gerekiyor.”
Türkiye’de Kudüs konusunda bir bilinç ve farkındalık oluşturulmak istendiği belirtilen konferansın sonuç bildirgesi Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ali Karakaş tarafından okundu. Doç. Dr. Karakaş, her yıl Miraç Kandiline denk gelen haftayı “Miraç ve Mescid-i Aksa Haftası” ilan edip bir hafta boyunca Kudüs ve Mescid-i Aksa duyarlılığını diri tutan programların yapılması gerektiğini, özellikle Diyanet İşleri Başkanlığının da tensip ve katılımlarıyla Türkiye’deki programların ülke çapında camilerde icra edilebileceğini söyledi.
Türkiye'deki üniversitelerde, Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa'yla ilgili araştırma birimleri, araştırma merkezleri kurulması, lisansüstü eğitim programları açılması, 'Filistin davası' odaklı nitelikli araştırma ve çalışmaların yapılması ve özellikle Osmanlı arşivlerindeki sayısız belgenin incelenmesi, Filistin davasının daha iyi bilinmesi ve dünya kamuoyunda daha güçlü savunulması için oldukça önemlidir ifadelerini kullanan Karakaş, Filistin’deki bazı camilerin Türkiye’deki camilerle kardeş ilan edilmesi gerektiğini de dile getirdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum