Reklam

"KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİK"

Tularemi salgını yüzünden kapatılan Aksu çeşmeleri hakkında uzun zamandır açıklama yapması beklenen Çan Belediye Başkanvekili Harun Arslan, salgına neden olan ortamı ortadan kaldırdıklarını ve gerekli onarımları tamamladıktan sonra kamuoyuna açıklama yaptığını belirtti. Kriz ortamının fırsata çevrildiğini belirten Arslan Aksu’da bir daha sıkıntı yaşanmayacağının da altını çizdi.

"KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİK"
06 Nisan 2023 - 12:35
Kurulduğu yılardan bu yana Aksu Derneği’nde olan tatlı suların bakım ve onarımı derneğin geçtiğimiz aylarda yönetimine kimsenin talip olmamasından dolayı belediyeye devredilmişti. Ancak belediyeye devri yapılmasından sonra Aksu’da Tularemi hastalığı baş göstermiş ve vatandaşlardan bazıları hastalığa yakalanmıştı. Yaklaşık olarak bir aydan uzun süredir kapalı olan çeşmeler ile ilgili olarak sorunun çözülmesini beklediğini ifade eden Çan Belediye Başkanvekili Harun Arslan hemen kriz masası oluşturulduğunu ve Aksu çeşmelerinin kapatıldığı günden biri çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

ÇANAKKALE’DE DAHA İYİSİ YOK
Çan Belediye Başkan Vekili Aksu çeşmeleri ile ilgili olarak nisan ayı olağan meclis toplantısında açıklamada bulundu. Arslan, ‘2 ay önce dernek kendi isteği ile kimse Aksu Derneği yönetimine gönüllü olmaması ile belediye olarak bu görevi üzerimize aldık. Talipli çıkmayınca görevi üstlendik. Sanki bu olay bu bizi bekliyormuş gibi bu olay çıktı. Şuan da 12 vaka var. Tedavileri sürüyor. Çok şükür bu sayıda kaldı. Bu saatten sonra bu suyla ilgili olarak ne yapılması gerekiyorsa yapacağız’ dedi. Suyun dere yatağında olan kaynağının yüzey suları ile karışmayacağı bir yerde borularla su depoların aktarımın yapıldığını ifade eden Arslan, ‘Geçtiğimiz hafta İlçe Sağlık Müdürlüğü çalışanları ile birlikte betonarme ve tuğla olan su depolarının hepsini yeniledik. Tularemi salgını suda çıkınca tüm sistemi baştan aşağı yeniledik. Bütün hatlar yenilendi. Çanakkale’de bu şekilde doğal kaynaktan alınan su yok, en iyisi budur’ dedi.
‘BİR METRE BİLE ESKİ TESİSAT KULLANMADIK’
Bu hastalığı fırsata çevirdiklerini belirten Başkanvekili Harun Arslan, ‘Zamanla çeşitli sebeplerden dolayı kaynakların yerleri yatakları borular zaman içerisinde engellenemez olaylardan dolayı etkilendi. Bu hadise de olunca bunu fırsat olarak gördük . Çünkü başka bir zaman Aksu çeşmelerinin bu kadar kesemezdik. Ama bu olay baş gösterince aynı zamanda yenilenmesini de yaptık ve krizi fırsata çevirdik. Tarihi bir fırsat oldu bu. Yüzey sularının artık karışması mümkün değil. Üzerini de betonla kapladık. Üzerlerini de küf bile olmasın diye kapaklarını bile sıfır krom malzemeden yaptık. Tepeden tırnağa ne varsa hepsini yeniledik. Bu tesisatlarda bir metre bile eski tesisat olan yer kalmadı hepsi sıfırdan yeniden yapıldı. Bu depolardan alınan suların tamamı alt kortta krom depolarda depolanıyor. Bundan sonra da suyun Çana yolculuğu başlıyor’ dedi.

ÖMÜRLÜK BİR İŞ OLDU
Ekiplerin zor şartlar altında çalışmalarını yürüttüklerinin altını çizen Başkanvekili Arslan, ‘Bardakçılar üzerindeki ara depoyu da krom malzemeden yaptık yeniledik. Bütçe kısıtlaması yapmadan eski sistemden bir civata dahi kullanmadık. Tepeköy sırtından sonra su arıtma cihazımız var bu cihazı da yenileyerek otomasyon cihazını da temizleyerek yeniledik. İddia ediyorum bu çalışma bir doğal afet olmadığı sürece 100 yıl kaynakla ilgili bir sıkıntımız olmayacak. En küçük detay bile atlanmadan ekipler çalışmaları tamamladı. Pazartesi son numuneler alındı Ankara’ya gönderildi. Tularemi testi 8-10 günde sürüyor. Laboratuvar ortamında kültür ekimi yapılıyor ama ben bu çalışmalardan sonra suyun negatif çıkacağına inanıyorum. Yüzey suları ile hiç bir şekilde teması yok direk kaynağından alınıyor. Bu suya ilaçlama bakımını ihmal etmeden sıklıkla yaptığımızda bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Ömürlük bir iş oldu. Su artık en temiz hali ile vatandaşlarımıza gelecek.
Kamuoyunun bir açıklama beklediğinin farkındayım özellikle bekledim. İşimizi yaptık tamamladık. Bütün işlerimizi bitirdik. Her kriz kendi içinde bir fırsatla gelir bizde bunu değerlendirdik. Yüzeyle, yaban hayatı ve yağmur suyuyla problemimiz kalmadı. Yabani hayvanların girmemesi için son olarak çelik hasırla da saracağız su depolarını. Güvenli bir şekilde kullanacağız. Şehirdeki depoları da temizledik. Zaman içerisinde tortu oluşumu vardı bazılarında. Klorlama işlemlerini de yaptık. En küçük bir ayrıntı bile atlanmadı. Roporun çıkmasını bekliyoruz. Sonra 2 saat içerisinde tüm Çan suya kavuşacak’ dedi.

Kaynak: Çan’ın Sesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum