Reklam

Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay “Hayalimiz Türk Uçağını Yapmak”

Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay “Hayalimiz Türk Uçağını Yapmak”
10 Mayıs 2013 - 18:38

Kale grubu kurucusu ve Murahhas Azası İbrahim Bodur'un “ Ticaret insanları, sanayi ise toplumu zengin eder” sözünü gerçekleştirmeye devam eden kale grubu İzmir'deki Ege Serbest bölgede yaklaşık 100 bin metre kare bir açık alan üzerinde inşaatı devam eden uçak fabrikası 2014 yılı başında tamamlamayı hedefliyor. Savunma ve havacılık sanayinde dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden Pratt&Whitney şirket ile ortak çalışacak fabrika uçak motoru parçalarını üretecek. 9 ülkeli f 35 taarruz uçağı projesinin en önemli ortaklıklarından biri olan Kale Havacılık bugüne kadar 350 parça numarasının üretimine geçme işlemini tamamladı. Halen uçan AA-1 numaralı ilk örnek uçağın üzerinde parçaları olan tek Türk firmasının Kale Havacılık olduğunu belirten Osman Okyay, “Boeing, Lockheed, Martin, PFW-Airbus, Northrop, Grumman, PFW-Whitney gibi dünyanın en büyük havacılık şirketlerine birinci seviye, kritik gövde ve kanat parçalarını ile montaj grupları üretiyoruz. Bugün dünyanın en büyük uçak Fabrikaları'nın birinci seviyede tedarikçisiyiz" dedi.

 

            Kale havacılık sektöründe %100 Türk sermayeli bir şirket olarak, turbojet motor geliştirme projesini istendiğini söyleyen Okyay, “Türkiye'nin ilk defa kendi tasarladığı kendi geliştirdiği jet motoru bu proje sonunda ortaya çıkacak mekanik sektörünün ulaşabileceği en zor, en hassas imalat seviyesi olan jet motoru çok yüksek sıcaklıklara, 30-40 bin gibi çok yüksek devirlere dönebilen bir malzeme grubu. Ayrıca tasarım, ölçü, ağırlık, dış boyutlar gibi itici gücü olarak bakıldığında çok ciddi otomasyon gereken bir konu. 50 kişinin çalıştığı ar ge merkezinde Türkiye'nin geleceğine yatırım için faaliyet gösteriyoruz" dedi.

 

            Türkiye'de yerli otomobil konusunu tartışırken, acaba uçak üretiminde gündeme alabilir mi? sorusunu cevaplayan Osman Okyay, “Bu sektörde en büyük hayal, sonuçta kendi uçağımızı yapmaktır” diyor ve ekliyor, “belki de önce ne yapmamız gerektiğine karar vermemiz gerekiyor. Ticari uçak mı, küçük iş jetimi, savaş uçağı mı bunlar stratejik olarak önemli konular” dedi. Kale Grubu savunma alanında sadece uçak parçaları değil, hafif silahlar konusunda da çok gelişti. G3 piyade tüfeğinin yerini alacak “Mehmetçik” adlı yeni piyade tüfeği ve makineli tüfeği tasarlıyor. ilk prototipler çıktı ve testleri başarıyla geçti. Roket ve füze rampaları tasarım ve üretimini yıllardır yapıyor. Seramik alanında lider kuruluşu olan Kale Grubu, havacılık ve uçak sanayinde dev adımlar atmaya devam ediyor. Ticaret yerine sanayide yatırımlarını sürdürürken Ülke kalkınmasında önemli bir örnek oluşturuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum