Reklam

"HAYAT PAHALILIĞI ESNAFLA VATANDAŞI KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR"

Deva partisi Çanakkale İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan açıklamalarda bulundu.

11 Aralık 2021 - 11:31
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan düzenlenen basın toplantısında ekonomiyi düzeltmenin yolunun güvenden geçtiğini vurguladı.
"TOPLUMUN GENİŞ KESİMİNİ DOĞRUDAN ETKİLEMEYE BAŞLADI"
Ülkenin içinde bulunduğu durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Babacan ülkemizin zor günlerden geçtiğini ve bunun toplumun her kesimini doğrudan etkilediğini söyledi. Babacan konuyla ilgili şunları ifade etti:
"Ülkemiz zaten zor günlerden geçiyor. Her alanda önemli krizler yaşıyoruz. Bu krizler toplumun geniş kesimini doğrudan etkilemeye başladı. Zaten ülkemizde ciddi hukuk ve adalet krizi var. Dış politikada zaten bir kriz yasıyoruz. Pandemiyle beraber sağlıkta da çok kötü yönetilmeyen bir kriz yaşadık. Pandeminin sebep olduğu eğitimle ilgili aksaklıklar belki çok daha büyük bir eğitim krizine sebep oldu."
Son aylarda yaşanan ekonomik krizin toplumun geniş kesimlerini etkileyerek daha da yoksullaşmasına sebep olduğunu belirten Babacan "'çiftçilerimizin durumu oldukça sıkıntılı. Artan maliyetler sebebiyle çiftçilerimiz çoğu zarar ediyor. Esnafımız pandeminin getirdiği yükleri üzerinden atabilmiş değil. Özellikle de hayat pahalılığı esnafla vatandaşı çok karşı karşıya getiriyor. Esnafımız bazen etiket yazmaktan fiyat söylemekten çekiniyor. " dedi.

"EV GENCİ YENİ BIR TOPLUMSAL KESİMİ OLUSTURUYOR"
Krizin gençler üzerindeki yansımasını açıklayarak, bu krizin yeni bir toplumsal kesimi oluşturduğunu ifade eden Babacan " Gençlerimiz maalesef mutsuz ve umutsuz. Ev genci yeni bir toplumsal kesimi oluşturuyor. Eskiden böyle bir şey yoktu. Ev genci demek işi olmayan ama artık iş aramaktan da vazgeçmiş umudunu yitirmiş; evde yasayan daha çok gece hayatı olan gündüz dinlenen ne ailesiyle ne de bir başkalarıyla muhatap olmayan bir genç kitle oluştu." ifadelerini kullandı.

"EN FAZLA 6 AYDA BU KRİZİN ÇÖZÜLEBİLECEĞİNE İNANIYORUZ"
Sorunun çözümünün de şu şartlarda zor olmadığını dile getiren Babacan " Belki de 2001 2002 krizini yöneten ve bu krizden ülkeyi çıkaran bir ekip olmamız yine 2008 2009 dünya krizinden ülkeyi çıkaran bir ekip olmamız; bizi bu krizi de çok hızlı bir şekilde çözebileceğimiz konusunda güven veriyor. En fazla 6 ayda bu krizin çözülebileceğine inanıyoruz." söyledi.
Daha sonra soru cevap aşamasına geçilen toplantıda Ali Babacan basın mensuplarının yönelttiği soruları yanıtladı.
"ŞUAN NE YAPTIĞINI BİLEN HÜKÜMET YOK"
Babacan hükümetin yaptıklarının sonuçlarını hep beraber yaşadığımızı belirterek konuşmasında şunları ifade etti:

"Şuan ne yaptığını bilen hükümet yok. Tamamen bir kişinin iradesiyle 'ben ekonomistim. Benim alanım ekonomi' 19 yıldan sonra hiç kimseyi dinlemeyip sadece kendi zihninde oluşturduğu dünya etrafında işler yapan ve bu şekilde hareket eden bir hükümetin yaptıklarının sonuçlarını hep beraber yaşıyoruz." dedi.
"GERÇEK BİR ENFLASYON DEĞERLENDIRMESİ OLMADAN ASGARİ ÜCRET PAZARLIĞI BAŞLAMIŞ DURUMDA"
Asgari ücretin belirlenmesinin bu ekonomik koşullarda nasıl olabileceğini değerlendiren Babacan  " Sivil toplum kuruluşu görevini artık doğru dürüst yapamıyor. Sivil toplum çok büyük baskı altında. Sivil toplum hükümetin ya tehdidi ya da teşvikiyle hareket ediyor. Dolayısıyla yapılan görüşmelere bakıyoruz. Bir de bizim donemi hatırlıyoruz. Sendikaların çok farklı talepleri olurdu. Devlet kurumları gerçekçi analizler yapardı. Şimdi Tüik e dönüp de enflasyonu sorup ona göre asgari ücret ayarlasan herhalde insanlar güler. TÜİK artık bir referans değilse TÜİK'e kimse güvenemiyorsa o zaman memlekette gerçek bir enflasyon değerlendirmesi olmadan bir asgari ücret pazarlığı başlamış durumda."
"SEÇİMDEN SONRA BİLE HÜKÜMET PROGRAMLARINDA BÖYLE DETAY YOKTUR"
Hazırladıkları eylem planları hakkında konuşan Babacan hiçbir siyasî partinin bu kadar detaylı hazırlık yapmadığını vurguladı. Babacan "Biz eylem planları hazırlamaya başladık. Bugüne kadar 5 ayrı alanda eylem planı açıkladık. 20 kadar alanda toplam 50 tane eylem. Bunların her birisinin bütçesini hesap ediyoruz. 90 günde mi 360 günde mi yapacağız bunları mutlaka açıklıyoruz. Biz yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Biz sadece kendi partimizle değil geniş katılımla bu işleri  çalışıyoruz. Örneğin çukurova da tarım konusunda eylem planını açıkladık. Afet döneminde eylem planimizi açıkladık. Sosyal politikalarla ilgili eylem planımızı açıkladık. Şuan da bizim hazırladığımız eylem planı hicbir zaman bu kadar detaylı bir hazırlık yapılmamıştır. Seçimlerden önce seçime giden bir siyasi parti bu kadar detaylı bir hazırlık hiçbir zaman yapmamıştır. Seçimden sonra bile hükümet programlarında böyle bir detay yoktur." diye konuştu.
"BİZ OLDUĞUMUZ YERDE DURMAMALIYIZ"
2001 ve 2002 de AKP'nin kurucusu olamadığını söyleyerek AKP'nin dönem dönem incelenmesi gerektiğini kaydetti. 2001'de kurulan AKP'nin bugünkünden başka olduğunu belirterek konuşmasını şöyle tamamladı:
"2001 de sayın Erdoğan başka bugünkü Erdoğan başka. Dolayısıyla biz olduğumuz yerde durmamalıyız."
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum