Reklam

ENVER PAŞA İMZALI BELGE ÇANAKKALE'DE

Çanakkale Muharebeleri esnasında 1881 doğumlu olup 23. Alay 1. Tabur 2. Bölükte görev alan Yüzbaşı Mehmet Fazıl Çerkeş muharebe alanında şehit düşmüştü. Mehmet Fazıl Çerkeş’in şehit olduğunun haberi ise ailesine Enver Paşa tarafından ıslak imzalı bir belge ile bildirildi. O belge 108 yıl sonra yeniden bu topraklarda.

ENVER PAŞA İMZALI BELGE ÇANAKKALE'DE
04 Aralık 2023 - 11:36
Mehmet Fazıl Çerkeş’in şehit haberinin belgesi dededen toruna kadar saklanmış ve bugüne kadar orijinalliğini korudu.
Mehmet Fazıl Çerkeş’in torunları Mehmet Fazıl Erüreten ve İlksen Turhanoğlu Enver Paşa imzalı belgeyi Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na teslim ettiler.
Belgeyi teslim alan Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Böylesine önemli, hatırası olan ve manevi değeri yüksek bu belgeyi bize güvenerek teslim eden Şehit Mehmet Fazıl Çerkeş’in torunlarına çok teşekkür ediyoruz.
Bu topraklarda bağımsızlığımız için mücadele edip şehit düşen Yüzbaşımızın ailesine şehit olduğunun haberi Enver Paşa tarafından yazılan ve imzalanan belge ile verilmiştir ve bu belge 108 yıl sonra artık Yüzbaşımızın şehit düştüğü bu topraklarda sergilenecek.
Biz Tarihi Alan Başkanlığı olarak her zaman “Sahip Çıkalım” diyoruz. Bunlar önemli eserler. Buraya gelen her eseri artık Tarihi Alana gelen bütün ziyaretçiler görebilecek. Bunun bilincinde olup bize güvenerek dedelerinin hatırasını teslim eden şehidimizin torunlarına çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Belgede “Alay 23. Tb 1. Bl. 2 Mahdumunuz Yüzbaşı Fazıl Efendi Çerkeş, 28 Temmuz 331 Tarihinde Meydan Muharebesinde Bir Osman Askerine Yakışan Kahramanlık ve Fedekarlıkla Şehit Oldu.
Dini Celili İslamın ve Mukaddes Vatanın Müdafaası Uğrunda Hayatını Feda Edenlerin Arkalarında Bıraktıklarına Düşen Vazife, Yeis ve Futur Değil Fahrir ve Sürurdur.
Bütün Arkadaşları Gibi Merhumun da Kıymetli Hatırası, Yalnız Sizin Değil Daha Büyük Ailesi Olan Ordunun Kalbinde Ebediyen Saklı Kalacağına ve İntikamın Düşmanlarımızdan Alınacağına Emin ve Bununla Müteselli Olunuz.
Muhterem Şehidin Bütün Yakınları ve Sevenleri İçin, Allahtan Ecir ve Sabır Tazarru Ederek Beyanı Hürmet Eylerim.
Başkumandan Vekili
Enver” yazmaktadır.
Eser yakın zamanda Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde sergilenmek üzere hazır olacak.

Haber Merkezi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum