Reklam

Elveda Kazdağları

Elveda Kazdağları
04 Haziran 2013 - 21:47
Bugüne kadar doğal alanlarda kurulacak Hidro Elektrik Santralleri (HES) engelleyen” Milli Parklar” kalkanı da bu hafta TBMM ‘nde oylanacak kanun tasarısıyla kaldırılıyor.

Çünkü bu tasarıda 1938 tarihli 2873 sayılı “Milli Park Kanunu” yürürlükten kaldırılmıştır ibaresi yer alıyor. Yine tasarının 10. maddesinin 2. bendinde “Korunan alanlarda işletme yetkisi, kısmen, talepte bulunanları halinde il özel idarelerine, belediyelere, bu konunun amacına uygun faaliyetler gösteren vakıf ve derneklere ilgili bakanın onayı ile devredilebilir” deniyor.

Yani Kazdağları Milli Park vakıflarına, derneklere, belediyelere ve il özel idarelerine devredebilecekler.

Böylece Kazdağları madencilere, taş ocaklarına, turizmcilere hiçbir engele maruz kalmadan kiralanabilecek. Buradaki doğal hayatın olmazsa olmazı su kaynakları üzerine HES'ler yapılabilecek. Bir yeryüzü cenneti ve dünya mirası olan Kazdağları talan ve peşkeşe hazır hale gelecek.

Daha önce “Bolu Abant Tabiat Parkı” il özel idaresine devredilmiş, yapılan yetki devri; onarılması imkânsız tahribatlara yol açtığı görülmüşken, yasanın bütün milli parkları kapsamasının nasıl bir çevre felaketine yol açacağı aşikârdır. İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı olayları hala yurdun dört bir tarafında devam ederken böyle bir yasa tasarısını meclis gündemine taşımak neyle izah edilebilir?

Kazdağları Çan'ın ve Çanakkale'nin mahremiyeti, yaşamının olmazsa olmazıdır. Ayrıca ülkemizin saklı cenneti ve bir dünya mirasıdır.

Tasarı halen çeşitli yasalarla koruma altına alınmış kıyılar ve ormanlar başta olmak üzere sit alanları gibi doğal alanlardaki korumayı kaldırıp, yatırımlara açıyor. Ülkenin %5'ini kapsayan koruma alanların “turizm teşvik” adı altında yapılaşmaya ve kullanıma bırakılıyor.

Bu tasarı bir gece yarısı oylamasıyla kanunlaştıktan sonra bizlere sadece “Elveda Kazdağları” demek düşecek. Ayrıca Çanakkale sahiline Termik Santral, sanayi tesisi yapımı da mümkün olacak.

Tarih, kültür ve doğa bir kere daha siyasi ve ekonomik hırslara kurban edilecek.

 

                                                                                                                                                       Hamza YILDIZ

YORUMLAR

  • 0 Yorum