Reklam

EDİRNE TARİHİ 659.KIRKPINAR GÜREŞLERİ ZİRVE TOPLANTISI YAPILDI

Tarihi Kırkpınar Güreşleri için İstanbul’da yapılan zirvede, 3-5 Temmuz tarihlerinde yapılması planlanan 659. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Covid-19 tedbirleri kapsamında ileri bir tarihe ertelenmesine karar verildi.

EDİRNE TARİHİ 659.KIRKPINAR GÜREŞLERİ ZİRVE TOPLANTISI YAPILDI
06 Haziran 2020 - 13:34

Tüm dünyayı etkisi altında alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi devam ederken, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin bu yıl yapılıp yapılmayacağı merak konusuydu. 658 yıllık bir geçmişe sahip olan Kırkpınar için kritik bir karar almak üzere Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ev sahibi Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, İstanbul’da düzenlenen Kırkpınar Zirvesi’nde bir araya geldi. Toplantı sonrasında yapılan basın açıklamasında, 659. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ileri bir tarihe ertelenmesi kararının alındığı açıklandı. Yeni tarih, 3 Temmuz’da yapılacak toplantıda belirlenecek.

İlk olarak söz alan Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, koronavirüs salgınının ata sporumuz olan yağlı güreşleri de olumsuz etkilediğini söyledi. Bu pandemiyle birlikte Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapılıp yapılamayacağı konusunda bir belirsizlik ortaya çıktığını belirten Aydın, “Bu konuyu tüm paydaşlarımızla masaya yatırdık ve bir karara vardık. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu vizyon, Sağlık Bakanımız ve Bilim Kurulu’nun üstün gayretleri, yurtn dışından gelen vatandaşlarımızın KYK yurtlarında Gençlik ve Spor Bakanlığımızın başarılı bir izolasyonunun sağlaması, İçişleri Bakanlığımızın Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlarını uygulaması, yerel yöneticilerin üstün gayretleri ve 82 milyon insanımızın üstün gayretleriyle, aynı Kurtuluş Savaşı’nda ve 15 Temmuz’da olduğu gibi koronavirüste de gerçekten de başarılı bir mücadele verildi. Koronavirüs pandemisi kontrol altına alınmıştır. Ancak normalleşme sürecine de yeni geçiş yaptık. Bu anlamda önümüzü net görebilmiş değiliz. Daha önceden planlanan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin normalleşme sürecinde de çok erken olduğunu gördük. 658 yıl devam eden bu geleneğin devam etmesi gerektiği, bizim devletimizin bir parçası olduğu konusunda hemfikir olduk. Bu anlamda biraz daha zamana ihtiyacımız olduğunu gördük.” diye konuştu.

“KIRKPINAR BİR TEMAS SPORU”

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin tarihinin bir yıl önceden ilan edildiğini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “3-4-5 Temmuz tarihlerinde yapmayı planladığımız 659. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni ileri bir tarihe erteleme kararı aldık. 2020 yılı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gerçekten çok zor bir yıl oldu, pandemiden dolayı. Ama aslolan insan sağlığı. Ülkemizde hem Sağlık Bakanlığının hem de sağlık çalışanlarının almış olduğu olağanüstü tedbirlerle tüm dünyaya göre çok daha hafif bir şekilde Covid-19’u atlattık, atlatmaya devam ediyoruz. Ülkemizin yeni normalleşme sürecine başlamasından çok fazla bir zaman geçmedi. Bu süreci hepimiz hem ülkemizi yönetenler hem biz yerel yöneticiler hem de vatandaşlar olarak yakından takip ediyoruz. Yağlı güreş kendi içerisinde başka hiçbir spor dalında olmayan özelliklere sahip. Sadece bir spor değil. Hz. Hamza’dan bu yana gelen gelenekleriyle, örfüyle, adetiyle, ananesiyle, içerisinde dinimizin güzel geleneklerini barındıran bir alan. Güreşin sadece yenmek-yenilmek olmadığını aynı zamanda bir ahlaki veraset olduğunu da gösteren bir alan. O yüzden bir temas sporu olan, başlangıcından sonuna kadar bir temas sporu olan yağlı güreşle ilgili karar vermek gerçekten kolay değil. Osmanlı’nın kuruluşuyla başlayan Kırkpınar yağlı Güreşleri 1361’den bu yana kesintisiz olarak devam etmiş.” dedi.

YENİ TARİH 3 TEMMUZ’DA BELİRLENECEK

Kırkpınar’ın bütün paydaşları olarak 2020 yılında da Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni yapma arzu, isteği ve niyetinde olduklarını belirten Gürkan, “Bunu yaparken temel hedefimiz Sağlık Bakanlığının ve Bilim Kurulunun rehberliği yol göstericiliği ve alacağı kararlar olacaktır. Bütün insanlar gibi pehlivanlarımız da, cazgırlarımız da, davulcularımız da, zurnacılarımız da çok değerli bizim için. O yüzden 3-4-5 Temmuz 2020 tarihlerinde yapacağımız 659. Kırkpınar Yağlı Güreşlerini ileri bir tarihi erteleme kararı verdik. Bu kapsamda Haziran ayında hem ülkemizdeki yeni normalleşme sürecini takip edeceğiz hem vatandaşlarımızın yeni normalleşme kurallarına ne kadar uyduklarını milletçe hep beraber göreceğiz. Ve Sağlık Bakanlığı ile Bilim Kurulu’nun yönlendirmeleri, direktifleri ve talimatları doğrultusunda Edirne’de, Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Encümeni olarak, Türkiye Güreş Federasyonu ve Kırkpınar Ağası olarak bir toplantı yapacağız. Yani Kırkpınar’ın yapılacağı tarihte sembolikte olsa bir toplantı yapacağız. O tarihte eğer bugüne kadar alınmış ve bundan sonrada alınacak tedbirleri, tüm vatandaşlarımızın hijyen kurallarına azami derecede uyumu ile ülkemiz bu krizi o zamana kadar atlatmış olacaktır diye umut ediyoruz. Eğer şartlar olgunlaşırsa, pandemi çok çok azalır, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu uygun görürse 3 Temmuz tarihinde yapacağımız toplantıda Kırkpınar Güreşleri’nin yeni tarihini belirleyip ondan sonra ki güreşlerinin de yapılmasının önünü açmayı düşünüyor, istiyor ve arzu ediyoruz. Ama dediğimiz gibi her şeyden önce sağlık, yeni normalleşme sürecinin başarıyla geçmesi bizim içinde belirleyici olacaktır.” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Reklamı Geç